2013-08-28 19:30:07
Φωτογραφία για Ερευνα για ενδεχόμενη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων ξεκίνησε στη Γερμανία
Έρευνα στις εταιρείες Rheinmetall AG και Atlas Elektronik GmbH, που ανήκουν στις ThyssenKrupp AG και European Aeronautic Defence and Space, διεξήγαν οι γερμανικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για ενδεχόμενες υποθέσεις δωροδοκίας των υπαλλήλων τους, αναφέρει η Karin Matussek σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Rheinmetall, Atlas Probed for Bribing Greek Officials».

Σύμφωνα με τον Frank Passade, εκπρόσωπο του εισαγγελικού γραφείου της Βρέμης στη Γερμανία, ο έλεγχος των υπόπτων αφορά σε υποθέσεις χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων, την περίοδο από το 1998 έως το 2011, για την υπογραφή συμβολαίων σχετικά με τον εξοπλισμό υποβρυχίων. Όπως επισημαίνει ο Frank Passade, η Atlas, εταιρεία κατασκευής ναυτικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κατηγορείται για δωροδοκίες ύψους 8,5 εκ. ευρώ, ενώ η Rheinmetall, κατασκευάστρια εταιρεία τεθωρακισμένων, για δωροδοκίες ύψους 9,1 εκ. ευρώ.


«Η Atlas μας ενημέρωσε το 2010 σχετικά με την υπόθεση αλλά σύμφωνα με τα τότε στοιχεία δεν είχαμε δικαιοδοσία καθώς τα γεγονότα συνέβησαν στο εξωτερικό» σημείωσε ο Frank Passade προσθέτοντας ότι «οι ελεγκτές φορολογικών παραβάσεων, που έλεγξαν πέρυσι τα λογιστικά βιβλία της Rheinmetall έφεραν στο φως νέα στοιχεία που προκάλεσαν το άνοιγμα της υπόθεσης».

Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει ένα κύμα διερεύνησης περιπτώσεων δωροδοκίας, μετά την υπόθεση της Siemens, το 2006. Η Ferrostaal δέχθηκε πρόστιμο 140 εκ. ευρώ, το 2011, ως μέρος του διακανονισμού για τις δωροδοκίες αξιωματούχων στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία για να εξασφαλίσει συμβόλαια παραγγελίας υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον Frank Passade υπάρχει διασύνδεση των υποθέσεων των Rheinmetall AG και Atlas Elektronik με εκείνη της Ferrostaal. Οι έρευνες στην Rheinmetall AG και Atlas Elektronik πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Frank Passade απέφυγε να κατονομάσει τους υπόπτους.

Οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τους ελέγχους. Ο Oliver Hoffmann, εκπρόσωπος της Rheinmetall, χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες. Ο Steffen Leuthold, εκπρόσωπος της Atlas, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγή:bloomberg.com

Μετάφραση:mignatiou.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ