2013-08-29 16:19:14
Φωτογραφία για Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ και επίδοση προτάσεων για την ηλ. συνταγογράφηση
Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Μη κερδοσκοπικό σωματείο

Λεωφόρος Κηφισίας 

58,15125 Μαρούσι

Τηλ.6944307208

E-mail:[email protected]

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού που είχαμε με την ΗΔΙΚΑ, τρία από τα 4 μέλη της δ.ε. συναντήσαμε τον Πρόεδρο, καθηγητή κο Πάγκαλο.

Του επιδώσαμε υπόμνημα προτάσεων και αλλαγών που είχαμε συντάξει με την βοήθειά σας, και είχαμε μαζί του ένα εκτεταμένο ενημερωτικό διάλογο σε άριστο κλίμα.

Μας ενημέρωσε ότι με χαρά δέχεται τις προτάσεις μας, τις οποίες και κρατά για να τις χρησιμοποιήσει αλλά και για να τις προωθήσει και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, ΕΟΠΥΥ κλπ). Μας είπε ότι τουλάχιστον όσον αφορά τις προτάσεις οι οποίες είναι καθαρά τεχνολογικές και αφορούν αποκλειστικά την ΗΔΙΚΑ, θα προσπαθήσουν να τις υλοποιήσουν μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα.


Για τις προτάσεις όμως που αφορούν και αρμοδιότητες άλλων (Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, ΠΙΣ, ΙΣΑ κλπ) του ζητήσαμε να προκαλέσει ο ίδιος μια συνάντηση ως ΗΔΙΚΑ και στην οποία να προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις-προτάσεις μας.

Δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει, αφού όπως μας εξήγησε η ΗΔΙΚΑ για τέτοιου είδους αλλαγές, εντολές παίρνει από τους αρμόδιους φορείς και δεν μπορεί να πράξει αυτοβούλως, έστω κι αν διαπιστώνει ότι η πρόταση είναι καλή.

Ζήτησε την κατανόησή μας γιατί όπως μας εξήγησε, ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα για να λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο επίπεδο αυτό, οφείλεται στην φιλότιμη προσπάθεια ελαχίστων ανθρώπων και δεν είναι αποτέλεσμα μιας ακριβοπληρωμένης εφαρμογής. «Όταν και εφʼ όσον κάποτε έρθει μια εταιρεία με μεγάλο μπάτζετ και αναλάβει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τότε μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Μέχρι τότε όμως εμείς οφείλουμε να λειτουργούμε όσο καλύτερα μπορούμε την εφαρμογή αυτή» μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η κα Φωτιάδου, η οποία είναι η υπεύθυνη του κλιμακίου που εμπλέκεται στον προγραμματισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σας επισυνάπτουμε το σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε.

Συνάδελφοι αργά αλλά σταθερά προσπαθούμε να εμπλακούμε στα δρώμενα που μας αφορούν, και που για χρόνια τώρα η φωνή του μαχόμενου ελευθεροεπαγγελματία παιδιάτρου ήταν απούσα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και σε εγρήγορση, αφού οι εξελίξεις είναι καθημερινές και οι αλλαγές μεγάλες.

Η διοικούσα επιτροπή

Κ. Νταλούκας              Πρόεδρος

Κ. Βλάχος                    Γραμματέας

Κ. Σιακαβέλλας            Ταμίας

Π. Καφρίτσα                Μέλος

 ----------------------------------------------------

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΗΔΙΚΑ                                                                                27/8/2013

Προβλήματα και προτάσεις μας για το e-prescription

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε,

Ως χρήστες του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την αρχή της εφαρμογής της, έχουμε διαπιστώσει αρκετές τεχνικές αδυναμίες ή και προβλήματα που αφορούν την εξοικονόμηση χρόνου, την απόδοση του συστήματος, την ταλαιπωρία του γιατρού και κατ’ επέκταση του ίδιου του ασθενούς. Τα προβλήματα αυτά είναι λάθη και κυρίως η απώλεια χρόνου από τον θεράποντα παιδίατρο, που διαθέτει για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εις βάρος της παιδιατρικής εξέτασης του παιδιού στο ιατρείο.

Θέλοντας να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση του χρόνου που δαπανά ο γιατρός καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών λαθών κατά την διαδικασία  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως και την απλοποίηση της εισαγωγής και καταχώρησης στοιχείων, σας παραθέτουμε τις διαπιστώσεις αλλά και τις προτάσεις μας, οι οποίες προέκυψαν μετά από την διαβούλευση όλων των χρηστών, παιδιάτρων, μελών της Ένωσής μας.

Θεωρούμε ότι είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν και δεν θα στοιχίσουν ιδιαίτερα, αφού δεν επεμβαίνουν στην βασική δομή και λειτουργία της εφαρμογής.

Στην συνέχεια της επιστολής μας σας αναφέρουμε τις κυριότερες διαπιστώσεις και τις αντίστοιχες προτάσεις μας, κατά σειρά προτεραιότητας και σπουδαιότητας για εμάς.

·         Εμείς οι παιδίατροι έχουμε μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες. Συνταγογραφούμε εμβόλια. Τα εμβόλια δεν αφορούν θεραπεία νόσου, είναι συγκεκριμένα, έχουν συγκεκριμένο τρόπο χορήγησης, συνήθως ενέσιμο, και χορηγούνται εφ άπαξ κάθε φορά. Θεωρούμε ότι είναι ατυχής ο τρόπος που μέχρι τώρα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που σαν αποτέλεσμα έχει να δαπανάται άχρηστος χρόνος, που είναι σε βάρος της εξέτασης που θα πρέπει να αφιερώσουμε στο παιδί.

Προτείνουμε όταν από τον χρήστη επιλεγεί εμβόλιο αυτόματα να μην υπάρχουν τα πεδία που μας ζητούν συχνότητα, τρόπο χορήγησης, ποσότητα και για πόσες ημέρες. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα από την στιγμή που θα επιλεγεί σκεύασμα που αφορά εμβόλιο. Το ποσοστό συμμετοχής μπορεί να παραμείνει ως έχει αφού πιθανόν να διαμορφώνεται διαφορετικά στο μέλλον για διάφορα εμβόλια.

·         Με λύπη διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια ακολουθούν την ίδια πολιτική συνταγογράφησης που ακολουθεί και το φάρμακο. Συγκεκριμένα όταν επιλέξουμε το πεδίο «με εμπορική ονομασία» και την επιλογή «εμβόλια» στις εξαιρέσεις, τότε ναι μεν μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε την εμπορική ονομασία του εμβολίου, αλλά το σύστημα μας «χρεώνει» για την επιλογή μας αυτή μέχρι του επιτρεπόμενου ποσοστού 15%. Αν αναλογιστείτε ότι ο μεγαλύτερος όγκος της συνταγογράφησης ενός παιδιάτρου είναι τα εμβόλια, αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε 15 ημέρες έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το 15%. Αν τώρα κάνουμε συνταγογράφηση εμβολίων με την δραστική ουσία τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αφού εκ του νόμου έχουμε την υποχρέωση να αναγράψουμε στο βιβλιάριο του ασθενούς ότι και στην ηλεκτρονική συνταγή, πχ και τις 13 δραστικές ουσίες του Prevenar-13 στα αγγλικά. Σκεφτείτε πόσο χρόνο χρειάζεται ο παιδίατρος για να γράψει όλα αυτά στο βιβλιάριο του ασθενούς. Αυτό από μόνο του μας δυσκολεύει αφάνταστα και επί της ουσίας δεν εξυπηρετεί τίποτε και κανένα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γενόσημα εμβόλια και τις περισσότερες φορές τα εμβόλια είναι μοναδικά.

Προτείνουμε να μην ισχύει το σύστημα που ισχύει για τα φάρμακα όσον αφορά την συνταγογράφηση εμβολίων. Να μπορούμε να συνταγογραφούμε τα εμβόλια με την εμπορική τους ονομασία ως εξαίρεση, αλλά να καταργηθεί ο υπολογισμός τους στο 15%.

 ·         Ο χρόνος που ο γιατρός παραμένει συνδεδεμένος στο σύστημα, όταν αυτό είναι σε αδράνεια, είναι εξαιρετικά μικρός και προκαλεί μεγάλη δυσκολία και απώλεια χρόνου στον γιατρό και επομένως και στον ασθενή, όταν το σύστημα κλειδώνει και ο χρήστης αναγκάζεται να βάζει ξανά και ξανά τα στοιχεία του για να πιστοποιήσει την ταυτότητά του.

Προτείνουμε ή ο χρόνος αυτός να αυξηθεί σημαντικά ή να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές τεχνικές που ήδη χρησιμοποιούνται από τραπεζικά συστήματα όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών.

·         Η συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων γίνεται με εντελώς αδόκιμο για ηλεκτρονικές εφαρμογές τρόπο. Για εμάς δεν έχει σημασία και δεν μας χρησιμεύει σε κάτι η κατηγοριοποίηση των εξετάσεων προκειμένου να συνταγογραφήσουμε. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να αναζητούμε στις διάφορες κατηγορίες και ομάδες εργαστηριακές εξετάσεις, πολλές φορές χωρίς επιτυχία αφού δεν γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία πρέπει να την αναζητήσουμε (πχ αλλού είναι η γενική αίματος και αλλού η φεριτίνη). Η επιτυχία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι η ευκολία αναζήτησης και η γρήγορη καταχώρηση των στοιχείων.

Προτείνουμε να καταργηθεί η κατηγοριοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και να υπάρξει μόνο σύστημα αναζήτησης με φίλτρα ή λέξεις κλειδιά ώστε ο γιατρός με την τοποθέτηση του mouse και ένα απλό κλικ να επιλέγει την αντίστοιχη εξέταση που θα καταχωρείται αμέσως (ενώ τώρα χρειάζονται πολλαπλά κλικ).  

·         Αγαπημένες εξετάσεις. Για να μπορέσεις να επιλέξεις τον φάκελο «αγαπημένες εξετάσεις» θα πρέπει προηγουμένως να έχεις επιλέξει «κατηγορία εξετάσεων». Θεωρούμε άστοχη την διαδικασία και χρονοβόρα.

Προτείνουμε να μπορείς να επιλέγεις τον φάκελο «αγαπημένες εξετάσεις» χωρίς να επιλέγεις κατηγορία εξετάσεων, που όπως έχουμε πριν αναφέρει δεν μας χρησιμεύει σε κάτι. Να προστεθούν «υποφάκελοι» με αγαπημένες εξετάσεις, όπου θα μπορούμε να δημιουργούμε τις δικές μας ομάδες αγαπημένων, με δυνατότητα ονοματοδοσίας από τον ίδιο τον γιατρό πχ. έλεγχος αναιμίας, δυσλιπιδαιμίας, θυρεοειδοπάθειας κοκ.

·         Στην περίπτωση που χρειάζεται να συνταγογραφήσουμε σκεύασμα σε υγρή μορφή από το στόμα, κυρίως αντιβιοτικά, το πεδίο που περιγράφει το ποσό χορήγησης του φαρμάκου δεν  υποστηρίζει δοσολογίες του τύπου 2,5ml ή 3,7ml κοκ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται λανθασμένη η δοσολογία στην ηλεκτρονική συνταγή. Στην παιδιατρική πράξη η δοσολογία φαρμάκων σε υγρή μορφή από το στόμα, τις περισσότερες φορές γίνεται με βάση το βάρος του παιδιού ή την ηλικία του και άρα μπορεί να προκύψουν ποσότητες που να είναι σε δεκαδική μορφή. Σε ένα προηγμένο σύστημα θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για υπολογισμό της δόσης με βάση την χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκου ανά κιλό βάρους σώματος, με αυτόματη καταχώρηση.

Προτείνουμε το πεδίο που αφορά την χορήγηση υγρών μορφών φαρμάκων από το στόμα να συμπληρώνεται εξ ολοκλήρου από τον γιατρό.

·         Το σύστημα δεν επιτρέπει να συνταγογραφηθούν  πάνω από 2  φιαλίδια ενός φαρμάκου. πχ σε μία οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα ή μικροβιακή πνευμονία, το παιδί, σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, πρέπει να πάρει αντιβιοτική αγωγή για 10 ημέρες. Σε μεγάλα σε ηλικία και βάρος  παιδιά, μπορεί κάποιες φορές, να απαιτηθεί η συνταγογράφηση 3 ή και 4  φιαλιδίων αντιβιοτικού για πλήρη θεραπεία. 

Προτείνουμε να επιτραπεί κάτω από ορισμένες συνθήκες η συνταγογράφηση παραπάνω από 2 φιαλιδίων φαρμάκου. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει πεδίο που να ρωτάει αν χρειάζεται και 3ο φιαλίδιο φαρμάκου λόγω αυξημένου σωματικού βάρους.

·         Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας/επεξήγησης σχεδόν για κανένα από τα πεδία. Επειδή πάρα πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοεί η αντίστοιχη φράση/πεδίο πχ «δικαιούχος ΕΚΑΣ», «υψηλού κόστους» κλπ,

Προτείνουμε για όλα τα πεδία να υπάρξει παράθυρο βοήθειας/επεξήγησης, όταν ο κέρσορας θα τοποθετηθεί στο πεδίο αυτό. Αυτό θα διευκολύνει τους αρχάριους χρήστες καθώς και όλους τους συναδέλφους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

·         Από την εφαρμογή απουσιάζει το χρώμα. Πρόκειται για μια, στην καλύτερη περίπτωση 3χρωμη εφαρμογή, που μπερδεύει και αναγκάζει το μάτι να περιπλανηθεί αρκετό διάστημα για να βρει το πεδίο που ενδιαφέρει, ιδίως αν πρόκειται για υπολογιστές με μικρές σε μέγεθος οθόνες απεικόνισης.

Προτείνουμε το χρώμα να τονίσει τα πεδία που ενδιαφέρουν, δεδομένου ότι η διαδικασία αναγνωρισιμότητας των πεδίων της εφαρμογής (ματιού-εγκεφάλου-πάτημα αντίστοιχου πλήκτρου), σύμφωνα με ψυχομετρικές μελέτες μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα από την παρουσία έγχρωμων πεδίων, σχετικών μεταξύ τους, κατά ομάδες.

 ·         Δεν χρειάζεται όταν πρόκειται για πιστοποιημένο γιατρό το κλικ για την μη χρέωση της επίσκεψης.

Προτείνουμε  από την στιγμή που θα επιλεγεί εξ αρχής ιδιωτικό ιατρείο στην αρχική σελίδα, και το σύστημα «γνωρίζει» ότι πρόκειται για πιστοποιημένο γιατρό, να μην εμφανίζεται το μήνυμα «Η επίσκεψη δεν χρεώνεται (δεν έχετε σύμβαση με τον ασφαλιστικό φορέα)».

Διάφορες άλλες προτάσεις

·         Όταν θα επιλέξουμε το πεδίο «εμπορική ονομασία», όλα τα σχετικά πεδία που θα εμφανιστούν να είναι με κόκκινο χρώμα, έτσι ώστε να υπενθυμίζεται στον γιατρό ότι είναι στην συνταγογράφηση του 15%.

·         Επίσης με κόκκινο χρώμα να σημειώνεται το προτεινόμενο ποσοστό συμμετοχής από τον ΕΟΦ.

·         Σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ να γίνει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις προληπτικές εξετάσεις με εισαγωγή πιθανόν αντίστοιχου πεδίου.

·         Να δημιουργηθεί, με αφετηρία και σύνδεση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εμβολίων, πανελλαδική βάση γενομένων εμβολιασμών για το κάθε παιδί. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η γνώση της εμβολιαστικής κάλυψης στην κάθε περιοχή της χώρας, θα μπορεί να ειδοποιείται κάθε παιδί που πρόκειται να εγγραφεί στο σχολείο και είναι ανεπαρκώς εμβολιασμένο και το σημαντικότερο θα μπορέσει η πολιτεία να γνωρίζει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσόν των εμβολίων που θα πρέπει να παραγγείλει.

·         Καθιέρωση ατομικού φακέλου ασθενούς και υποχρέωση των εργαστηρίων για καταχώρηση των απαντήσεων.

·         Πριν να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα παρακαλούσαμε, τουλάχιστον όσον αφορά την ειδικότητά μας, να μας τα αποστείλετε προκειμένου να τα επεξεργαστούμε και να κάνουμε τις παρατηρήσεις/προτάσεις μας.

·         Καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής για συνταγές και παραπεμπτικά.

Διάφορες άλλες παρατηρήσεις

·         Στην κατηγορία εξετάσεων «Υπέρηχοι» υπάρχουν εξετάσεις που δεν αντιλαμβανόμαστε την διαφορά τους, με διαφορετική τιμολόγηση η κάθε μία. Προτείνουμε επεξηγηματικά παράθυρα όπου αυτό είναι εφικτό.

Πχ.

-          US νεφρών ουρητήρων

-          US νεφρών ουρητήρων για περισσότερα του ενός οργάνου

Ομοίως υπάρχει το ίδιο για US ισχίων, θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών, μαλακών μορίων, μήτρας-ωοθηκών κλπ.

·         Παρατίθενται barcodes φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν πια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ας ενημερώσουν τον ΕΟΦ κι αυτός με την σειρά του την ΗΔΙΚΑ (η Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. προώθησε την 22/7/2013 σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, το οποίο προωθήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ).

·         Δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας είναι απλοί χρήστες και όχι έμπειροι χρήστες ηλεκτρονικών συστημάτων, με μερικούς από αυτούς να δηλώνουν ιδιαίτερη αδυναμία χειρισμού. Εξ άλλου σε ένα μεγάλο ποσοστό την ηλεκτρονική συνταγογράφηση την κάνουν οι γραμματείς των ιατρών, άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις ιατρικής. Για τον λόγο αυτό όσο πιο φιλική γίνει η εφαρμογή τόσο περισσότερο ο δαπανώμενος χρόνος θα είναι προς όφελος του ασθενούς και όχι της διαδικασίας.

Η διοικούσα επιτροπή

Κ. Νταλούκας              Πρόεδρος

Κ. Βλάχος                    Γραμματέας

Κ. Σιακαβέλλας            Ταμίας

Π. Καφρίτσα                Μέλος  
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ