2013-09-10 13:59:06
Φωτογραφία για Μεγάλος αδελφός για ολους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα
Στο ηλεκτρονικό αρχείο της «Εργάνης» θα πρέπει να καταχωρηθούν on line με ευθύνη των λογιστηρίων, έως τις 15 Νοεμβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, κατά είδος απασχόλησης με τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα, τα ωράρια εργασίας ακόμη και... τις ειδικότητές τους. Τη διενέργεια της δίμηνης απογραφής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Στόχος της απογραφής (την οποία είχε προαναγγείλει η «Η» από τις 9 Αυγούστου) είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης με όλα τα στοιχεία των εργαζομένων, ανά επιχείρηση και στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των όρων αμοιβής και εργασίας, της «Εργάνης» μέσω της οποίας καταγράφονται on line οι προσλήψεις, οι απολύσεις, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι υπερωρίες υποχρεωτικά από την 1η Οκτωβρίου, και όλες οι μεταβολές στους όρους αμοιβής και εργασίας.


Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην αγορά, τη χάραξη πολιτικής και, κυρίως, στους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εισφοροδιαφυγής (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων).

Σε ισχύ το πρόστιμο των 10.549 ευρώ

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου των εργαζομένων εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής (στο 38,4% στο πρώτο εξάμηνο) και της αναζήτησης εσόδων (άνω των 6 δισ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ΙΚΑ) που θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό ενόψει και των προγραμματισμένης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύουν και τα νέα πρόστιμα-φωτιά για τον εργοδότη που απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα φτάνουν στο 18πλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 10.549,44 ευρώ για υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και στα 9.197,10 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη).
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ