2013-09-16 11:19:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Μέτρα για αποφυγή εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας εξετάζει η Κυβέρνηση
Πρόταση η οποία στοχεύει στην αποτροπή των μαζικών εκποιήσεων είτε της πρώτης κατοικίας, είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στα στεγαστικά δάνεια, επεξεργάζεται... η κυβέρνηση, αποκάλυψε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα που αφορά τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας είπε ότι «επειδή ακούγονται πολλά, ότι κινδυνεύουν είτε η πρώτη κατοικία είτε οι κατοικίες γενικότερα, θέλω να πω ότι έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση πως η σχετική νομοθεσία που θα προνοεί την εκποίηση ακινήτων, αντί του τέλους του 2013 να ψηφιστεί το τέλος του 2014. Συν άλλα δύο χρόνια που προβλέπονται μέσα από τις διαδικασίες, παρατείνεται για τρία χρόνια η μη εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την πρώτη κατοικία».

«Πέραν, όμως, τούτου», συνέχισε, «έχουμε προχωρήσει, και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε νομοθετική ρύθμιση, και στην περαιτέρω προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης δίδοντας το δικαίωμα είτε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης είτε ακόμα και στην ίδια την τράπεζα, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγοράζουν στην τιμή του δανείου, με ενοικιαγορά, την οικία και εν συνεχεία σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα συμφωνείται το δικαίωμα ενάσκησης επανάκτησης της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλεται ένα μικρό ενοίκιο, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το μικρό ενοίκιο που θα είναι και προς εξυπηρέτηση του χρέους, θα δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων, αφού θα έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να επαναγοράσει την κατοικία στην τιμή του δανείου που όφειλε κατά το χρόνο που δεν εξυπηρετείτο το δάνειο ή που προχώρησε κάποιος Οργανισμός στην αγορά της».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ