2013-09-16 16:20:03
Φωτογραφία για Συντριπτική νίκη των εταίρων της Μέρκελ στη Βαυαρία
Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου πήρε το 49% των ψήφων- Τα αποτελέσματα στη Βαυαρία ενισχύουν την δυναμική της καγκελαρίου- Εκτός Βουλής οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ρέσλερ που δεν έπιασαν το όριο του 5%

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Βαυαρία, για την ανάδειξη των 180 αντιπροσώπων τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε μια κρίσιμη νίκη στην Βαυαρία, όπου οι συντηρητικοί επικράτησαν με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, από την άλλη όμως ο κύριος πολιτικός εταίρος της οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν βαριά ήττα.

Η νίκη της Μέρκελ στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Γερμανίας, επιβεβαίωσε ότι η Καγκελάριος έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει και τρίτη θητεία ως επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά η επικράτηση του συντηρητικού κόμματος «αμαυρώθηκε» από την ήττα του κυβερνητικού του συμμάχου του Φιλελεύθερου FDP.


Αν η αδυναμία του FDP επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, θα αναγκάσει την καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει νέο εταίρο του συνασπισμού που θα μπορούσε να είναι ο βασικός της αντίπαλος το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), της Βαυαρίας αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου, κατάλαβε το 48,8 % των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες της περιοχής.

Οι βαυαρικοί συντηρητικοί με επικεφαλής τον απερχόμενο επικεφαλής Χορστ Ζεεχόφερ, ανέκτησαν την πλειοψηφία που είχαν χάσει πριν από πέντε χρόνια, με ένα άνετο εκλογικό περιθώριο. Κέρδισαν 101 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των 91 εδρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τηλεόρασης. «Ένας στους δύο βαυαρούς ψήφισαν για μας (...) είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης», είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη νίκη της παράταξής του που οδηγεί πολιτικά την Βαυαρία ανελλιπώς από το 1956.

Το FDP απέτυχε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο κατακτώντας μόλις το 3 % των ψήφων, απέχοντας κατά πολύ από το απαιτούμενο όριο του 5 %.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, χαρακτηρίζεται ως «ετοιμοθάνατο» και για τις βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι εκτιμούν ότι αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να δώσουν ώθηση στους Φιλελεύθερους σε βάρος του CDU, την ερχόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα της διάσωσης του κυβερνώντος συνασπισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με επικεφαλής τον Πέερ Στάινμπρουκ, πήρε το 19,9% των ψήφων στη Βαυαρία, ένα αποτέλεσμα που είναι λίγο καλύτερο από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το 2008 (18,6 %).

Ρέσλερ: Στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά

«Η Γερμανία χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο να αντιτίθεται στο /κούρεμα / χρέους και στις αυξήσεις των φόρων», δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Βαυαρία, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του, με 3%, μένει εκτός της τοπικής Βουλής.

Ο κ. Ρέσλερ, αφού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "στην Βαυαρία τα ρολόγια χτυπούν διαφορετικά", περιέγραψε το αποτέλεσμα ως "αφύπνιση" για τους Φιλελεύθερους και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του στις γενικές εκλογές.

«Τώρα πιο δυνατά!», δήλωσε και προειδοποίησε ότι αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων θα σήμαινε μεγάλο συνασπισμό, στον οποίο, όπως είπε, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα εκβιάζει την 'Αγγελα Μέρκελ με την απειλή σχηματισμού κυβέρνησης SPD- Πρασίνων - Αριστεράς.

Γκάμπριελ: Δε συνεργαζόμαστε με την Αριστερά

Ο ίδιος ο κ. Γκάμπριελ πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά και κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικεντρωθούν τώρα στις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Χαρακτήρισε ακόμη σωστό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των Φιλελευθέρων από το τοπικό Κοινοβούλιο. Για την ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός του στην Βαυαρία ευχαρίστησε τον κεντρικό υποψήφιο, Κριστιάν Ούντε, δημοφιλή επί χρόνια Δήμαρχο του Μονάχου.

Ο επικεφαλής της Κοινοβολευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, το κόμμα του οποίου, με 2,5%, δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά την είσοδό του στην Βουλή της Βαυαρίας, δήλωσε ότι η ενίσχυση των Χριστιανοκοινωνιστών σημαίνει ότι ο αρχηγός τους, Χορστ Ζεεχόφερ, θα έχει στο εξής ενισχυμένη επιρροή επί της κυρίας Μέρκελ, ωθώντας την σε ακόμη πιο συντηρητικές επιλογές.

Ηδη ο κ. Ζεεχόφερ, στην πρώτη εμφάνισή του αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δήλωσε ότι, σχετικώς με το ζήτημα των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, το οποίο αναδείχθηκε σε σημείο αιχμής στην προεκλογική περίοδο, θα συζητήσει λογικά με την Καγκελάριο και θα "περάσει" την απαίτησή του. Ο αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας έχει προτείνει την εισαγωγή διοδίων για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, πρόταση την οποία έχει απορρίψει ήδη η κυρία Μέρκελ.
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ