2013-09-17 00:47:05
Φωτογραφία για Μια ξεχωριστή παράσταση για τον Καβάφη
Η ΟΑΣΙΣ, Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ,από την Ομάδα Καβάφης Άνω Σύρου ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 9 μ.μ.

εισιτήρια: 10,20,30 ευρώ

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κουλούρας

Τραγούδι: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου

Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Συμμετοχή με απαγγελία: Γιάννης Μπουτάρης

Από τις 8:15 μ.μ. μουσικό καλωσόρισμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,

γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την


στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.»

Στη Θεσσαλονίκη δίνει την 40ή της παράσταση, «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ», η «Ομάδα Καβάφης» Άνω Σύρου. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του Αλεξανδρινού, που περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων, αφήγηση στιγμών της ζωής του και 11 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίησή Καβάφη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης θα απαγγείλει έξι ποιήματα του Αλεξανδρινού.

Μόνο τυχαία δεν είναι η συμμετοχή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, καθώς η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «ΟΑΣΙΣ», που δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και τις οικογένειές τους και ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε από τα ιδρυτικά της μέλη.

Στη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύονται 11 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή σε συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σωκράτη Μάλαμα, Χρήστου Νικολόπουλου και Μπάμπη Κουλούρα.

(Η πρώτη μελοποίηση ποιημάτων του πραγματοποιήθηκε το 1926 από τον Δημήτρη Μητρόπουλο.)

Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και στο www.tch.gr.

Πληροφορίες: ΟΑΣΙΣ, www.oasis.org.gr τηλ. 2310 508 598

www.facebook.com/oasis.org.gr

Το 2013 έχει ανακηρυχθεί σε «Έτος Κ.Π. Καβάφη» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Η παράσταση και η «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ» Άνω Σύρου

Η Ομάδα, μια από τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, «ταξιδεύει» τον Καβάφη σε όλο τον κόσμο από το 2006, όταν πρωτοπαρουσίασε το «Απ’ έξω και τραγουδιστά» στη Σύρο, ενώπιον 500 ατόμων. Όπως χαρακτηριστικά γράφει «η ψυχή της ομάδας» και εμπνευστής της παράστασης, Μπάμπης Κουλούρας, «Τα σχόλια και οι κρίσεις ήταν πάνω από κάθε προσδοκία. Ο γνωστός δημοσιογράφος και πνευματικός άνθρωπος Γιώργος Σαββίδης, που παρακολούθησε την παράστασή μας, έγραψε στην εφημερίδα ''ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ'' στις 3-9-2006: ...''για μένα ήταν η πιο ολοκληρωμένη βραδιά που έχω παρακολουθήσει για το μεγάλο Αλεξανδρινό''. Τι ήταν να το γράψει αυτό ο μεγαλόθυμος δημοσιογράφος; Καβαλήσαμε παρευθύς το καλάμι και εξορμήσαμε για να ζητήσουμε ''τους επαίνους των Δήμων και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ'ανεκτίμητα εύγε''.»

Στο «Απ’ έξω και τραγουδιστά» εμφανίζονται στη σκηνή 8 μουσικοί. Ο Μπάμπης Κουλούρας απαγγέλλει ποιήματα του Αλεξανδρινού ενώ η Νικολέττα Ρούσσου αφηγείται στιγμές της ζωής του.

Πρόκειται για μια παράσταση που θεωρείται, από πνευματικούς ανθρώπους και μελετητές του Καβάφη, ως μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στο έργο του. Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη είναι η 40ή που πραγματοποιεί η ομάδα. Από στις προηγούμενες, ξεχωρίζουν εκείνες σε: Αλεξάνδρεια (σπίτι Καβάφη και Κέντρο Τεχνών), Αρχαίο Θέατρο Σάμου, Σύρο, Ρωμαϊκή Αγορά, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Ίδρυμα Ευγενίδου, αρχαιολογικούς χώρους Δελφών και Δήλου, Πανεπιστήμιο Ελσίνκι, Ανδαλουσία (Γρανάδα, Ούμπεδα), Βοστώνη και Παρίσι. Μετά τη Θεσσαλονίκη, το «Κ.Π. Καβάφης – Απ’ έξω και τραγουδιστά» θα παρουσιαστεί στα πανεπιστήμια Σορβόννης και Χάρβαρντ, καθώς και σε Βρυξέλλες και Στοκχόλμη.

Την «Ομάδα Καβάφης» απαρτίζουν οι μουσικοί

Νίκος Ρούσσος – πιάνο

Ζαννής Μαραγκός – κιθάρα

Βαγγέλης Αραγιάννης – μπάσο

Αντώνης Κονσολάκης – μαντολίνο

Νίκος Απέργης – φυσαρμόνικα, ακορντεόν

Αποστόλης Μάρης – νέυ, μπεντίρ

Κατερίνα Βαρδούση – βιολί

Γεωργία Λίτσα - σαντούρι

Τραγουδά η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου

Απαγγέλλει ο Μπάμπης Κουλούρας

Αφηγείται η Νικολέττα Ρούσσου
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ