2013-09-17 06:24:03
Φωτογραφία για ΦΠΑ σε δύο δόσεις αλλά χωρίς πρόστιμο 2%
Ρύθμιση για να μην επιβάλλεται πρόστιμο 2% σε όσους εξοφλήσουν τον ΦΠΑ μέσα στο μήνα, έστω και αν τον πληρώσουν σε δύο δόσεις, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπο για να παρακάμψουν την «τρύπα» που δημιουργήθηκε στο νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, σύμφωνα με το οποίο επιβαρύνεται με πρόστιμο 2% ακόμα και όποιος εξοφλήσει μέσα 10 μέρες από την υποβολής της δήλωσης τον φόρο που οφείλει.

Με το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ ο υπόχρεος έχει την δυνατότητα να πληρώσει τον ΦΠΑ σε 2 μηνιαίες δόσεις, αφού πρώτα πληρώσει προκαταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ. Συγκεκριμένα μπορεί να εμφανιστεί στην εφορία μέχρι την 20η μέρα του μήνα και να καταβάλει τουλάχιστον 10 ευρώ ως προκαταβολή για να βεβαιωθεί η οφειλή, ενώ το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό πρέπει να εξοφληθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

· Η πρώτη δόση, ίση με το 50% ΦΠΑ, πλην των 10 ευρώ ( ή παραπάνω, αν η προκαταβολή ήταν μεγαλύτερη) πρέπει να καταβληθεί έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα .


· Η δεύτερη δόση, που αφορά ποσό που απομένει, προσαυξάνεται με 2% και καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα .

Έτσι, αν κάποιος θέλει να εξοφλήσει όλο το ποσό στο τέλος του μηνός, δηλαδή περίπου 10 μέρες μετά τη βεβαίωση της οφειλής, επιβαρύνεται με ολόκληρο το πρόστιμο που έχει οριστεί σε 2%, όπως και αν το πλήρωνε μετά από ένα μήνα. Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο οριζόταν ότι ακόμα και αν οι φορολογούμενοι πληρώσουν στο τέλος του πρώτου μήνα εφάπαξ τον ΦΠΑ που χρωστάνε (πλην φυσικά της προκαταβολής των 10 ευρώ) η εφορία πρέπει ούτως η άλλως να τους επιβάλει το πρόστιμο 2% για το 50% της οφειλής που αφορά στην 2η δόση!

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πληρώνει πρόστιμο για το δεύτερο μήνα όποιος εξοφλήσει έως το τέλος του ίδιου μήνα ολόκληρο το ποσό ΦΠΑ που απομένει μετά την πληρωμή της προκαταβολής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ