2013-09-17 14:00:13
Φωτογραφία για ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ : ΨΗΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΘΡΥΛΟ! *PHOTOS*
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας, Σαμπού Γιαταμπαρέ.

Είσαι μόλις λίγες μέρες με τη νέα σου ομάδα. Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις;

Είναι φανταστικές. Οι πρώτες εικόνες που έχω είναι εκείνες από μία μεγάλη ομάδα, ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό κλαμπ, με πρεστίζ και πολύ καλή οργάνωση, σε όλα τα επίπεδα! Τολμώ να πω, αν και είναι μόλις λίγες οι μέρες που είμαι ουσιαστικά στον Ολυμπιακό, ότι είμαι πολύ χαρούμενος από τις συνθήκες εδώ!

Μπορεί άμεσα να κληθείς να πέσεις στα… βαθιά, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Είσαι έτοιμος;

Πάντα είμαι έτοιμος! Είμαι έτοιμος να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό! Να τα δώσω όλα! Αν χρειαστεί να το κάνω και στο πρώτο παιχνίδι, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, τότε θα μπω και θα το κάνω! Δουλεύω σκληρά, έχω κάνει προετοιμασία, έχω παίξει και ματς με την εθνική ομάδα της χώρας μου και μπορώ να βοηθήσω! Το αν θα το κάνω ή όχι δεν είναι δική μου απόφαση, αλλά εγώ νιώθω ενθουσιασμένος με την προοπτική!


Εχεις παίξει κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι τόσο καλή ομάδα όσο μπορεί κανείς να υποθέσει;

Είναι πράγματι μία καλή ομάδα. Πολύ καλή. Αλλά οφείλουμε να σκεφτούμε κάποια πράγματα. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να την υποτιμήσω, δεν είναι ακόμη «μεγάλη ομάδα», όπως το λέμε και το εννοούμε. Προσπαθεί να γίνει, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, αλλά ακόμη δεν είναι. Εχει μεγάλους ποδοσφαιριστές, ακριβούς και πολύ καλούς, αλλά δεν είναι ακόμη, και ως σύνολο, αυτό που λέμε «μεγάλη ομάδα». Εχει δρόμο για να φτάσει εκεί, είναι στη φάση της προσπάθειας. Είναι, πάντως, πολύ σπουδαίος αντίπαλος και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς είναι να σκέφτεσαι ότι θα παίξεις αντίπαλος με παίκτες όπως ο Ζλάταν, ο Καβάνι, ο Μενέζ και ο Τιάγκο Σίλβα;

Είναι σίγουρα κάτι το ιδιαίτερο! Δεν ωφελεί και ιδιαίτερα το να… θεοποιείς πολύ τους αντιπάλους σου, βέβαια. Πρώτιστα δεν ωφελεί την ομάδα. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ωφελείται η ομάδα. Οσο ιδιαίτερο και αν είναι το να αγωνίζεσαι απέναντι σε τόσο μεγάλα ονόματα, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι είναι… ποδοσφαιριστές. Εχουν και εκείνοι μειονεκτήματα στο παιχνίδι τους, όσο μεγάλη και αν είναι η ποιότητά τους. Χρειάζεται να τους αντιμετωπίζεις με τον πρέποντα σεβασμό. Προσωπικά, όμως, δεν υπάρχει αντίπαλος που να μη σέβομαι, οπότε καταλαβαίνεις πως σε αυτό δεν αλλάζουν πολλά. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή είναι ίσως λίγο διαφορετικός. Εννοώ πρακτικά, μέσα στο γήπεδο. Στη νοοτροπία δεν αλλάζει κάτι.

Τι έχει να αντιπαραβάλει ο Ολυμπιακός απέναντι στα ονόματα της Παρί;

Ενα εξαιρετικό ρόστερ, κατά πρώτον. Ενα δεμένο σύνολο, με παίκτες που παίζουν για την ομάδα και όχι για τον εαυτό τους. Αυτό έχω συναντήσει εδώ στα πρώτα μου βήματα με τον Ολυμπιακό και σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Παράλληλα, έχει να αντιπαραβάλει το οικογενειακό κλίμα, το οποίο πολλές φορές φέρνει και τα μεγαλύτερα αποτελέσματα! Είναι δεδομένο ότι τις πιο ωραίες ιστορίες τις γράφουν οι… παρέες και το να λειτουργούμε ως τέτοια μόνο μπροστά μπορεί να μας οδηγήσει. Εχουμε πάθος και πείσμα και όρεξη. Δίψα! Αυτός είναι ο σωστός όρος. Δίψα για διάκριση και για διαρκή βελτίωση. Απέναντι στην Παρί θα πάμε με θάρρος και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε όλες τις πιθανότητές μας!

Προτιμάς τα ονόματα ή το σύνολο σε μία ομάδα;

Εύκολη η απάντηση. Το σύνολο, χωρίς καμία σκέψη. Οταν το σύνολο μπαίνει μπροστά, τότε μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει μία ομάδα. Οταν όλοι όσοι φορούν την ίδια φανέλα αναγνωρίζουν ότι αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, τότε η επιτυχία θα έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Μου αρέσει να παίζω δίπλα σε ονόματα και στον Ολυμπιακό υπάρχουν τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές. Βλέπω, όμως, με μεγάλη μου χαρά, ότι το «εμείς» είναι πάνω από το «εγώ». Αυτό είναι πάνω από όλα!

Τι ονειρεύεσαι για την πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό;

Ονειρεύομαι πρώτα από όλα τη νίκη. Είναι ιδιαίτερο το να αρχίζεις με νίκη στο γήπεδό σου. Ονειρεύομαι παράλληλα, αν κληθώ να παίξω, να μπορέσω να προσφέρω τα μέγιστα στην ομάδα μου, αλλά και να σκοράρω ένα γκολ, αν τα καταφέρω. Θα ήταν υπέροχο αυτό! Το να μπορούσα να έκανα ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ με ένα γκολ! Και για την ομάδα μου και για τον κόσμο, αλλά και για εμένα! Να… συστηθώ στους φιλάθλους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Τι πρέπει να κάνεις σε μία πρεμιέρα, προκειμένου να φτάσεις στο πρώτο τρίποντο;

Θέλει υπομονή. Εξτρα συγκέντρωση και πολλή υπομονή. Τα παιχνίδια της πρεμιέρας είναι ιδιαίτερα. Δύσκολα και αρκετά διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Πρέπει να ξέρεις καλά τον αντίπαλό σου, να είσαι σίγουρος για το τι μπορεί να περιμένεις, σε γενικές γραμμές. Και στη συνέχεια, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα. Ο,τι… τρικ και αν κάνει ο αντίπαλός σου, πρέπει να το… αποκρούσεις και να το διαχειριστείς. Πάντα οι πρεμιέρες, δογματικά, είναι… αλλιώς.

Γιατί είναι διαφορετικά τα πρώτα ματς στη φάση των ομίλων;

Καταρχάς υπάρχει τεράστια ανυπομονησία, σε όλους, να ξεκινήσει… επιτέλους το Τσάμπιονς Λιγκ! Και όταν έρχεται εκείνη η μέρα, εκείνο το βράδυ, όλα μοιάζουν πλέον λίγο πιο… μαγικά. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι η πρώτη φορά που κουνιέται για τη νέα σεζόν το σεντόνι! Για αυτή τη βραδιά ζει και αναπνέει ο ποδοσφαιρικός κόσμος, για αυτή τη βραδιά ζουν και αναπνέουν οι παίκτες, οι φίλαθλοι, οι πάντες! Για αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί ακόμη υπάρχει στον αέρα το… μυστήριο, αφού καμία ομάδα δεν έχει παίξει ενάντια σε καμία από τον όμιλο, οι πρεμιέρες είναι πάντα ξεχωριστές!

Πόσο σημαντικός είναι ο κόσμος σε αυτά τα ματς;

Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αγώνα! Είναι η έξτρα ώθηση για τους γηπεδούχους, εν προκειμένω για εμάς! Είναι η δύναμη την οποία παίρνουμε μέσα από τη φωνή τους, από το τραγούδι και το πάθος τους να μας δουν να κερδίζουμε! Είναι πραγματικά ο δωδέκατος παίκτης μέσα στο στάδιο! Οπως μπορεί να γίνει η ώθηση για εμάς, μπορεί να γίνει το φόβητρο για τον αντίπαλο.

Τι εικόνα έχεις για τους φίλους του Ολυμπιακού;

Είναι… τρελοί για την αγαπημένη τους ομάδα! Το έχω αντιληφθεί ήδη αυτό και μου αρέσει πολύ! Ξέρω ότι ζουν και αναπνέουν για τον Ολυμπιακό και αυτή είναι η ουσία του να είσαι ένας πιστός οπαδός. Εχω δει εικόνες και βίντεο από το «Καραϊσκάκη» σε μεγάλες βραδιές και είμαι υπερήφανος που θα τραγουδούν πλέον και για εμένα, ως κομμάτι της ομάδας που λατρεύουν. Εχω επίσης δει και εικόνες από τα εκτός έδρας ματς, όπου είναι πάντα κοντά στους παίκτες, και νιώθω πως όταν παίξουμε μακριά από το σπίτι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας! Πολύ σπουδαίο αυτό!

Οι φίλοι του Θρύλου ετοιμάζουν κάτι… ξεχωριστό για το ματς με την Παρί. Πόσο απολαμβάνετε εσείς την ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

Την απολαμβάνουμε περισσότερο από όσο και οι ίδιοι οι φίλαθλοί μας φαντάζονται! Είναι σημαντικό για κάθε παίκτη να νιώθει τον φίλαθλο κοντά του. Να βλέπει όμορφες εικόνες στην εξέδρα με πανό, με κασκόλ, με σημαίες, με οτιδήποτε μπορεί να σκαρφιστούν οι φίλαθλοι για να φτιάξουν μία ωραία ατμόσφαιρα. Είναι σχέση αλληλεγγύης! Η δική μας μπάλα μέσα στο γήπεδο και η δική τους ατμόσφαιρα στην εξέδρα είναι που κάνουν αυτό το άθλημα τόσο όμορφο!

Προσωπικοί σου στόχοι με τον Ολυμπιακό;

Να φτάσω πάρα πολύ ψηλά. Οσο πιο ψηλά μπορώ. Και αυτό θα έρθει μόνο μέσα από την επιτυχία της ομάδας! Θέλω να κερδίσω πάρα πολλούς τίτλους, να διακριθώ στην Ευρώπη, να βελτιώσω το παιχνίδι μου και να κάνω χαρούμενο και υπερήφανο τον κόσμο μας. Τα λέω σε πρώτο ενικό, αλλά στην ουσία μιλάω σε πρώτο πληθυντικό! Ολα αυτά που ανέφερα, στην ουσία είναι στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». Οι στόχοι μου είναι οι στόχοι της ομάδας μου. Και όλοι μαζί θα πάμε μπροστά!

Φαντάζομαι ότι ήδη κάνεις παρέα περισσότερο με τους γαλλόφωνους στην ομάδα. Σε βοηθούν στην προσαρμογή σου;

Ναι, με βοηθούν αρκετά. Και ο Ντελβίν (Εντινγκά) και ο Καρλ (Μετζανί) και ο Γκαετάν (Μπονγκ). Είναι καλά παιδιά και καλοί παίκτες και το γεγονός ότι καταλαβαίνουν αρκετά την κουλτούρα μου με βοηθάει πάρα πολύ να συνδεθώ μαζί τους.

Είναι σημαντικό ότι έχεις παίκτες που μιλούν τη γλώσσα σου στην ομάδα;

Ναι, βέβαια! Εγώ ήρθα… τελευταίος, ας πούμε, στην ομάδα, εγώ πρέπει να εγκλιματιστώ. Το ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα μπορεί να με κάνει να αισθάνομαι λίγο πιο άνετα στις προπονήσεις, αλλά και εκτός αυτών.

Ποιες οι πρώτες εικόνες σου από την Ελλάδα;

Συνάντησα μια ζεστή χώρα, όμορφη. Με ζεστό κόσμο, χαμογελαστό και φιλόξενο. Και το σημαντικότερο… Εχει πάντα ήλιο!

Κλείνοντας, ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες της «Stadio»;

Ηρθα στον Ολυμπιακό για να δώσω τα πάντα για τη φανέλα και τα χρώματα. Δεν πρέπει να περιμένουν από εμένα τίποτα λιγότερο!

«Είμαι έτοιμος να παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό! Να τα δώσω όλα! Αν χρειαστεί να το κάνω και στο πρώτο παιχνίδι, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, τότε θα μπω και θα το κάνω!»
olympiacos-blog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ