2013-09-17 14:41:06
Φωτογραφία για Άναψε το πράσινο φως για το μεγαλύτερο έργο παραγωγής παλιρροϊκής ενέργειας στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου παλιρροϊκής ενέργειας στην Ευρώπη. Στην πρώτη φάση του πρότζεκτ, έξι γεννήτριες ισχύος 9MW θα τοποθετηθούν στο στενό Πέντλαντ Φιρθ, μεταξύ των νήσων Όρκνεϊ και της ενδοχώρας της Σκωτίας.

Η εταιρεία MayGen, η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο, αναμένεται να τοποθετήσει τμηματικά έως το 2020 γεννήτριες συνολικής ισχύος 86MW, οι οποίες θα παράγουν τόσο ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες 42.000 νοικοκυριών, που αντιστοιχούν σε περίπου το 40% των σπιτιών των Χάιλαντς.

«Δώσαμε τη συναίνεσή μας στη MayGen Limited να αναπτύξει τη μεγαλύτερη συστοιχία γεννητριών παλιρροϊκής ενέργειας στην Ευρώπη και το πρώτο εμπορικό πρότζεκτ ανοιχτά αυτών των ακτών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας Φέργκους Γιούινγκ. «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας από τη θάλασσα. Αυτή η συναρπαστική εξέλιξη στα ύδατα περιμετρικά των Όρκνεϊ αποτελεί μόνο την πρώτη φάση για μια τοποθεσία, που θα μπορούσε τελικά να αποφέρει έως και 398MW».


Παρότι ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ έχει αποκαλέσει το συγκεκριμένο στενό «Σαουδική Αραβία της παλιρροϊκής ενέργειας», τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι γεννήτριες θα αποδίδουν πολύ λιγότερο απ’ όσο αρχικά υπολόγιζε η MayGen, μια σύμπραξη της Morgan Stanley, της International Power και της Atlantis.

Το WWF πάντως χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο για «σημαντική ώθηση στη βιομηχανία θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας της Σκωτίας» και καλώντας την κυβέρνηση να «εκμεταλλευτεί το σύνολο των δυνατοτήτων αυτής της πηγής καθαρής ενέργειας».
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ