2013-09-18 03:32:09
Φωτογραφία για Το δυτικό σχέδιο για τη ΣΥΡΙΑ στη συνάντηση των μόνιμων μελών του Σ.Α του ΟΗΕ
Διπλωμάτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) θα συναντηθούν... σήμερα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσουν για το δυτικό σχέδιο απόφασης σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Έριν Πέλτον.

«Σε σεβασμό προς την ακεραιότητα αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες της σημερινής συνάντησης ή του σχεδίου απόφασης», πρόσθεσε η ίδια.

Έκκληση Μπαν για δράση

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να ενεργήσουν για να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση.

«Θα απευθύνω μια ισχυρή έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δράση στην Συρία», δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να προβλέπει μια αποτελεσματική επιβολή.


Βάσει των ευρημάτων ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την χρήση χημικών όπλων τον περασμένο μήνα στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Μπαν ζήτησε επίσης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές.

Από την δική του πλευρά, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαγορεύσει στο καθεστώς της Δαμασκού την χρήση της πολεμικής του αεροπορίας, των πυραύλων, του πυροβολικού και των χημικών του όπλων σε μια απόφαση του διεθνούς οργανισμού η οποία θα πρέπει να ληφθεί βάσει του Κεφαλαίου 7 για την προσφυγή στη βία.

Στο μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να φέρει την υπόθεση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Χρειάζεται πολιτική βούληση, επιμένει ο Μπραχίμι

Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο δημόσιο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS ότι η έναρξη μιας διάσκεψης, γνωστής με την ονομασία Γενεύη 2, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην συριακή σύγκρουση προϋποθέτει μια πραγματική και σταθερή πολιτική βούληση από τις πλευρές που έχουν βαρύτητα.

«Το πρόβλημα δεν είναι να αρχίσουμε την διάσκεψη, το πρόβλημα είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια πραγματική και σταθερή βούληση στις πλευρές που έχουν βαρύτητα», σημείωσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο στην Γενεύη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, θα γίνει μια συνάντηση στις 28 Σεπτεμβρίου με τον Κέρι και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο να γίνουν προσπάθειες για να οριστεί μια ημερομηνία γι’ αυτήν την διάσκεψη.

«Οι τρεις μας θα συναντηθούμε για να δούμε αν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία για την έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης», σημείωσε.

Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι υπολογίζει πολύ στην Ρωσία και στις ΗΠΑ για να προωθηθεί μια πολιτική λύση, σημειώνοντας ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου έκανε αυτές τις δύο μεγάλες χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο «Μόγλης» της Σιβηρίας!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο «Μόγλης» της Σιβηρίας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ