2013-09-19 15:49:11
Φωτογραφία για Ποια καταστήματα εφαρμόζουν ΦΠΑ 13% και ποια 23%
Η ένταση του ήχου της μουσικής και συγκεκριμένα τα ντεσιμπέλ θα κρίνουν τον συντελεστή ΦΠΑ που θα πρέπει να εφαρμόζουν τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει ποια καταστήματα θεωρούνται «κέντρα διασκέδασης» και θα πρέπει να υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% και όχι στον μειωμένο συντελεστή 13% που ισχύει προσωρινά για τις υπηρεσίες εστίασης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Κέντρο διασκέδασης είναι ο στεγασμένος ή υπαίθριος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος, με μέγιστη επιτρεπόμενη Α - ηχοστάθμη 100 db, σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή και ποτών. Δεν θεωρούνται κέντρα διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, στις οποίες, κατόπιν άδειας της αρμόδιας αρχής, γίνεται χρήση μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος, με μέγιστη Α-ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db.


2. Οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστιατορίου, στις οποίες παρουσιάζεται παράλληλα και θέαμα υπάγονται σε ΦΠΑ 13% στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης και το θέαμα προσφέρεται με τα συνήθη μέσα που εμπίπτουν στην εκμετάλλευση του εστιατορίου, όπως: ηχητικές εγκαταστάσεις μικρής ισχύος, χρήση τραπεζοκαθισμάτων από καθήμενους πελάτες με προσφορά φαγητού, μη ύπαρξη όρθιων πελατών στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, μη συμμετοχή των πελατών με χορό κ.ά. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι καταναλώσεις αλκοολούχων ποτών είναι οι μόνες που υπάγονται σε ΦΠΑ 23%.

3. Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κ.λπ., πρόκειται για λειτουργία της επιχείρησης ως κέντρου διασκέδασης και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όλες οι παροχές που παρέχονται εντός της επιχείρησης.

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ