2013-09-19 16:50:12
Φωτογραφία για Οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας έπεσαν 78% σε 8 χρόνια
Τα 20χρονα γενέθλιά της εορτάζει η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Ηταν Σεπτέμβριος του 1993 όταν «κουδούνισε» το πρώτο κινητό τηλέφωνο κυψελοειδούς τεχνολογίας (GSM) στη χώρα μας. Oι δύο εταιρείες που «άνοιξαν» τη συγκεκριμένη αγορά... Panafon και Stet Hellas, είχαν λάβει ένα χρόνο πριν τις σχετικές άδειες, αντί 63 δισ. δρχ., δηλαδή κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές.

Με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας του κλάδου στην ελληνική αγορά, η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σε συνέντευξη Τύπου χθες παρουσίασε τα συμπεράσματα επετειακής μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έρευνας αγοράς της εταιρείας QED, για την πορεία και τη συνεχή συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Από το 1993 μέχρι και το 2012, οι τρεις εταιρείες μαζί έχουν επενδύσει περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι άδειες χορήγησης φάσματος. Οι συγκεκριμένες άδειες χρήσης απέφεραν μέχρι σήμερα περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.


Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, την περίοδο 1995-2001, ο κλάδος επένδυε σχεδόν το 30% των εσόδων του, ενώ κατά την περίοδο ωρίμανσής του και εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ποσοστό των επενδύσεων έφτασε κατά μέσο όρο το 11% (20022012). Αντίστοιχα σημαντική είναι και η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ η οποία από το 2006 και μετά κυμαίνεται συνολικά στο 7%, συμπεριλαμβάνοντας και την έμμεση συνεισφορά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ, τα τελευταία 8 χρόνια, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία. Από το 2004 έως και το 2012, η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας προ φόρων προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές προ φόρων από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τέλος τα ευρήματα της έρευνας αγοράς της εταιρείας QED που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 πολιτών και 164 επιχειρήσεων, δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο κατέχει ειδική θέση στη ζωή των πολιτών. Επίσης κατατάσσεται πλέον στα κύρια μέσα ενημέρωσης μαζί με την τηλεόραση. To 75% των ερωτηθέντων καταναλωτών θεωρεί ότι το μέλλον της κινητής είναι το mobile Internet, ενώ πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρει ότι η επόμενη συσκευή κινητού τηλεφώνου θα είναι «έξυπνο κινητό (smartphone)». Στην προσωπική τους ζωή, οι χρήστες κινητού αισθάνονται πιο ασφαλείς, πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και πιο ανεξάρτητοι. Παράλληλα οργανώνουν και διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινότητα και την εργασία τους.

Θετικά είναι και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών θεωρείται εξίσου σημαντικός με τον κλάδο του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, είναι ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος και βρίσκεται στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Το 90% δηλώνει ότι η κινητή τηλεφωνία αποτελεί έναν από τους πιο καλά οργανωμένους κλάδους, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά ικανοποίησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κινητής. Ακόμη, πάνω από το 80% του συνόλου των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν θεωρεί ότι με την κινητή τηλεφωνία αυξήθηκε η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, καθώς και η λειτουργικότητα των μετακινήσεων. Τέλος, περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι έχει αυξηθεί η κερδοφορία τους από τη χρήση της κινητής.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, ο κλάδος της κινητής επικοινωνίας θα συνεχίσει να επενδύει σε σύγχρονη τεχνολογία και υποδομές, αρκεί να υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος από την πλευρά της πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί πάγιο αίτημα των παρόχων, η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των υποδομών, των ν. 4053/2012 και 4070/2012, καθώς και η επανεξέταση της έμμεσης φορολογίας των υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή και την αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ