2013-09-20 08:34:13
Φωτογραφία για Προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία στην αγορά της Ζαχάρως
Αισιόδοξος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, κ. Αργύρης Παύλος για την κίνηση της τοπικής αγοράς κατά την φετινή θερινή περίοδο, που όπως τονίζει είναι αυξανόμενη.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής, παρατηρήθηκε αύξηση στην κίνηση 15 με 20 ημέρες τον Αύγουστο εξαιτίας της έλευσης ετεροδημοτών.

Εμφανώς συγκρατημένοι στις προσδοκίες τους οι επιχειρηματίες της Ζαχάρως, τόνισαν ότι η οικονομική περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για τον καταναλωτή και κατ’ επέκταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν να διατηρηθούν στην αγορά, βλέποντας τα έσοδα να μειώνονται και τα έξοδα συνεχώς να αυξάνονται.

Σύμφωνα με την κ. Σοφία Φιορέτου, Μέλος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, «η αγορά κινήθηκε για 20 μέρες, ένα μήνα το πολύ κατά τον Αύγουστο. Κόσμος υπήρχε αλλά ήταν συγκρατημένος στις αγορές του, δεν έχει χρήματα. Οι περισσότεροι ψώνιζαν τα απαραίτητα και περνούσαν χρόνο στα σπίτια τους, δεν έβγαιναν. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Οι εποχές είναι δύσκολες, όλοι έχουν παιδιά και εγγόνια με αποτέλεσμα τα έξοδα να αυξάνονται διαρκώς».


Το «λουκέτο» απειλεί πολλά καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ασφυκτιούν στη σκέψη ότι πρέπει να περιμένουν τις εκπτώσεις ή την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων για να κλείσουν κάποιες τρύπες και ανυπομονούν να λάβουν στα χέρια τους την επιδότηση για το λάδι μόνο και μόνο για να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε διάστημα δύο ετών το λουκέτο νίκησε 15 περίπου καταστήματα και ο άνισος αυτός αγώνας απειλεί και τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να διατηρούνται ανοικτές.

Δυστυχώς, στην κρίση οφείλεται το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να αυξηθεί ο τζίρος τους, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών περιμένουν το καλοκαίρι για την πώληση κλιματιστικών, το χειμώνα για την πώληση καλοριφέρ και ούτω καθεξής.

Οι τιμές πάντως έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα για να είναι προσιτές στον καταναλωτή, χωρίς φυσικά να μειώνεται μαζί με την τιμή και η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.

Αρκετοί εκφράζουν παράπονα για την έλλειψη στήριξης των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι πρέπει οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν ένα σχέδιο προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών που θα προσφέρει πνοή αισιοδοξίας στα καταστήματα.

Βέβαια, ο Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως έχει δημιουργήσει τις σωστές βάσεις για την ανοδική πορεία της αγοράς και έχει επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τη στήριξη των επιχειρήσεων, είτε με την προσπάθειά του για τη μείωση των ενοικίων, είτε με τη συμβολή και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, ξεφεύγοντας από το πρότυπο της πραγματοποίησης εκδηλώσεων στα χωριά, μία φορά το χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Μόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Γεωφόρια» οι επισκέπτες άγγιξαν τους πέντε χιλιάδες, ένας πολύ σημαντικός αριθμός που άφησε το στίγμα του στην τοπική αγορά.

Αυτό αποτελεί ένα πολύ θετικό δείγμα από το οποίο απορρέει η βεβαιότητα για τις δυνατότητες αύξησης της τουριστικής κίνησης, μέσω φυσικά της προώθησης της περιοχής από ένα οργανωμένο και καθ’ όλα πλήρες επικοινωνιακό-τουριστικό πρόγραμμα.

Με αφορμή την ανάπτυξη του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Αργύρης Παύλος, τόνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως αντιτίθεται στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, «κανένας δεν τίθεται υπέρ της εργασίας τις Κυριακές. Το άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή αποτελεί το μπαλάκι για να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις, να κλείσει ο μικρομεσαίος και ν’ ανοίξει ο μεγαλοεπιχειρηματίας».

Της Γαληνής Τσαρουχά-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ