2013-09-20 19:47:09
Φωτογραφία για Σύνδεσμος Αξιογράφων: ''Εργαλείο στο δικαστήριο το πόρισμα της Κεντρικής''
του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου 

Ως εργαλείο για τις μελλοντικές τους κινήσεις θεωρεί ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, το πόρισμα της ΚΤ. Θέμα η διάθεση αξιογράφων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η Κεντρική Τράπεζα επέβαλε πρόστιμο χάδι στην Τράπεζα Κύπρου και στην Λαϊκή Τράπεζα, μόλις 4000 ευρώ.

Το 24h επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συνδέσμου Φοίβο Μαυροβουνιώτη ο οποίος ανέφερε πως αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι στο πόρισμα η Κεντρική Τράπεζα εντοπίζει σωρεία παραβάσεων στο νόμο περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών του 2007 και της οδηγίας της ΚΤ για την επαγγελματική συμπεριφορά των τραπεζών κατά την παροχή επενδυτικών ή παρεπόμενων υπηρεσιών και κατά την άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων του 2007. Εξήγησε πως λόγω της οικονομικής κατάσταση επιβλήθηκε ποινή-''χάδι'', η οποία είναι 1000 φορές πιο χαμηλή από τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η παραδοχή για τις παραβάσεις που έγιναν. Αυτό, εξήγησε, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενώπιον των δικαστηρίων που ενδεχομένων να προσφύγουν οι κάτοχοι των αξιογράφων.


Σύμφωνα με πόρισμα, στην Τράπεζα Κύπρου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4000 ευρώ και στη Λαϊκή μηδέν τη στιγμή που οι τράπεζες αρχικά ήταν αντιμέτωπες με επιβολή κυρώσεων ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά για λανθασμένες πρακτικές, ανεπαρκή μέτρα, κενά κατά την έκδοση αξιογράφων περιλαμβανομένης και της σωστής παροχής αντικειμενικής και ορθής πληροφόρησης στους επηρεαζόμενους. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα εντοπίζει οκτώ στο σύνολο παραβάσεις από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου και άλλες εφτά για τη Λαική Τράπεζα.

Η τράπεζα Κύπρου

Στο πόρισμα εντοπίζονται συνολικά οκτώ παραβιάσεις από την Τράπεζα Κύπρου:

-Παραβίαση του άρθρου 18 (20) (α) του νόμου γιατί η Τράπεζα Κύπρου δεν εφάρμοσε τις κατάλληλες πολιτικές διαδικασίες για να εξασφαλίζεται επαρκώς η συμμόρφωση της με τις υποχρεώσεις της δυνάμει του νόμου και της οδηγίας.

-Παραβίαση του άρθρου 36(1)(α) του νόμου καθώς οι πληροφορίες που απευθύνονταν σε πελάτες ή πιθανούς πελάτες δεν ήταν σαφείς, ακριβείς και μη παραπλανητικές.

-Παραβίαση του άρθρο 36(1) β του νόμου καθώς η πληροφόρηση που παρείχε η τράπεζα στους πελάτες ή πιθανούς δεν ήταν σε κατανοητική μορφή σχετικά με τα ίδια χρηματοοικονομικά μέσα ώστε να είναι ευλόγως σε θέση να κατανοούν τη φύση και τους κινδύνους της προσφερόμενης επενδυτικής υπηρεσίας και του συγκεκριμένου τύπου του προτεινόμενου χρηματοοικονομικού μέσου με αποτέλεσμα να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις με επίγνωση.

-Παραβίαση του άρθρου 36(1) γ καθώς δεν τηρήθηκε από την τράπεζα η υποχρέωση άντλησης πληροφοριών για τους πελάτες σχετικά με τις γνώσεις και την πείρα τους στον επενδυτικό τομέα καθώς και την οικονομική κατάσταση και επενδυτικούς στόχους.

- Παραβίαση άρθρου 52 (1) καθώς πρόσωπα που απασχολούνται στην τράπεζα παρείχαν επενδυτικές συμβουλές και δεν ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο εγγεγραμμένα στο δημόσιο μητρώο.

- Παραβίαση άρθρου 6 της οδηγίας ΚΤ αφού οι προϋποθέσεις σε σχέση με την πληροφόρηση την οποία είχε υποχρέωση η τράπεζα να απευθύνει στους πελάτες ή πιθανούς πελάτες δεν έχει τηρηθεί.

Παραβίαση του άρθρου 10 της οδηγίας λόγω του ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν παρείχε σε ιδιώτες πελάτες ή πιθανούς πελάτες γενική περιγραφή της φύσης και των κίνδυνων των χρηματοοικονομικών μέσω με επαρκείς λεπτομέρειες έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να λάβει επενδυτικές αποφάσεις βασισμένες σε σωστή ενημέρωση.

-Παραβίαση του άρθρου 14 της οδηγίας γιατί η τράπεζα δεν είχε προβεί σε αξιολόγηση της καταλληλότητας των πελατών και ενδεχομένως πελατών να επενδύσουν σε αξιόγραφα.

Κατά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων λήφθηκε υπόψη η νέα μετοχική δομή της τράπεζας με την ΚΤ να θεωρεί πως οι νέοι μέτοχοι δεν έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε κυρώσεις οι οποίες προέρχονται από λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

Η BOCY για κάθε μια παραβίαση της επιβλήθηκε πρόστιμο €500 με συνολικό πρόστιμο €4 χιλ., το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει σε χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Η Λαϊκή Τράπεζα

Τέσσερις παραβάσεις του νόμου και τρεις της οδηγίας της ΚΤ, διαπιστώνεται στο πόρισμα για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα, λόγω των γεγονότων και των όσων έχουν επισυμβεί τους τελευταίους μήνες στην ίδια τράπεζα, στους ανασφάλιστους καταθέτες και άλλους πιστωτές της, την κατάσταση εξυγίανσης της Λαϊκής μέχρι σήμερα και την επερχόμενη εκκαθάριση της, δεν θα μπορούσε να της επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο.

«Θα το παίρναμε»

Ο κ. Μαυροβουνιώτης εξαπέλυσε και βολές εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη Πανίκου Δημητριάδη για το θέμα του πορίσματος. Σύμφωνα με το κ. Μαυροβουνιώτη, ο σύνδεσμος ανέμενε από τον κ. Δημητριάδη να τους παραδώσει το πόρισμα αμέσως μετά την υπογραφή του όπως τους είχε υποσχεθεί. Όπως είπε, το σύνδεσμος θα ζητήσει τόσο από την ΚΤ όσο και από τη Βουλή το πόρισμα και σε περίπτωση που υπάρχει αρνητική απάντηση τότε θα κάνουν λόγω για διαφάνεια και θα ζητήσουν το πόρισμα από το δικαστήριο.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ