2013-09-21 08:13:05
Φωτογραφία για Υγεία: Οι επτά ασθένειες του... γραφείου!
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα προβλήματα που οφείλονται σε κακή στάση του σώματός μας στο γραφείο αλλά και στις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Τενοντίτιδα, μυΐκοί πόνοι, ξηροφθαλμία ή πονοκέφαλοι είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα για την εμφάνιση των οποίων ενοχοποιείται η σύγχρονη μορφή εργασίας των περισσότερων ανθρώπων.

Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε πως μπορεί να προστατευθείτε από τις αρρώστιες του γραφείου.

Τι είναι μυοσκελετική διαταραχή ή πρόβλημα

Εργασιακή μυοσκελετική διαταραχή ή πρόβλημα ονομάζουμε τον πόνο ή την δυσφορία που βιώνουμε στις περιοχές των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων και σχετίζονται με τον εργασιακό μας περιβάλλον.

Αυτά τα προβλήματα συνήθως είναι διαστρέμματα, τραβήγματα, ερεθισμοί, φλεγμονές, αρθριτικοί και μυοσκελετικοί πόνοι. Εντοπίζονται κυρίως στους καρπούς, στους ώμους, στον αυχένα και την μέση και αποτελούν την κύρια αιτία ανικανότητας στον εργασιακό πληθυσμό, επηρεάζοντας ένα ποσοστό που φτάνει το 6,6% σε αυτό τον πληθυσμό.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ:

Εργονομία είναι η επιστήμη που προσαρμόζει το εργασιακό περιβάλλον στον εργαζόμενο.

Στόχος είναι να σχεδιαστεί έτσι ο εργασιακός χώρος που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις ιδιομορφίες και τις ανατομικές ανάγκες του εργαζόμενου. Η εργονομία επίσης αντιμετωπίζει και προσπαθεί να λύσει και κοινωνικούς παράγοντες στην εργασία όπως το εργασιακό stress, τις προσωπικές δυσλειτουργίες και διαφορές που παρουσιάζονται.

Η εργονομία δηλαδή προσπαθεί να εξασφαλίσει με πρακτικό τρόπο ένα ξεκούραστο και δημιουργικό περιβάλλον να μειώσει τραυματισμούς και ώρες απουσίας για λόγους υγείας και να αύξηση την απόδοση σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Σταθμός εργασίας αποτελεί κάθε μέρος που εργαζόμαστε. Αποτελείται από τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε για την εργασία μας. Στο γραφείο πχ τα αντικείμενα αυτά είναι το γραφείο μας , η καρέκλα , ο υπολογιστής, το τηλέφωνο κτλ. Στην βιομηχανία ο πάγκος εργασίας, τα μηχανήματα της παραγωγής, είτε για συσκευασία, είτε για μέτρηση ή καταχώρηση.

Ένας καλά σχεδιασμένος σταθμός εργασίας πρέπει να μας παρέχει την μέγιστη δυνατή άνεση και να επιτρέπει τον χρήστη να εργάζεται με την λιγότερο δυνατή κούραση και άγχος.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Ο σχεδιασμός του σταθμού εργασίας θεωρείται στην εργονομία το πιο σημαντικό στοιχείο. Ο κακός σχεδιασμός του μπορεί να είναι πηγή σημαντικών μυοσκελετικών προβλημάτων και όχι μόνο. Έτσι ο εργαζόμενος σε ένα κακά σχεδιασμένο σταθμό εργασίας εφαρμόζει για το ίδιο μέγεθος έργου πολλαπλή προσπάθεια με κακούς μη λειτουργικούς μοχλοβραχίονες με αποτέλεσμα δημιουργία μυοσκελετικών προβλημάτων από κακή στάση εργασίας και σύνδρομα υπέρχρησης και καταπόνησης. Πχ κακή θέση του υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως αυχενικό σύνδρομο, σπασμό ιερονωταίων μυών, ζάλη, κεφαλαλγία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

Η σωστή εκτίμηση της φύσης της εργασίας είναι το πρώτο βήμα. Η καταγραφή των πιθανών τραυματισμών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού χώρου είναι πολύ σημαντική για την μείωση των τραυματισμών .

Π χ μία καρέκλα εργασίας στο σωστό ύψος για τον εργαζόμενο, με κάθετη πλάτη που στηρίζει το σώμα και χερούλια που αφήνουν τους αγκώνες να κάθονται στις 60 μοίρες γωνία και με προσκέφαλο ρυθμιζόμενο προλαβαίνει μυικούς σπασμούς, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ