2013-09-21 23:25:03
Φωτογραφία για 70 χρόνια από την εκτέλεση των σαράντα εννέα Προκρίτων στην Παραμυθιά
Συμπληρώνονται φέτος εβδομήντα χρόνια από την εκτέλεση των σαράντα εννέα Προκρίτων της μαρτυρικής πόλης Παραμυθιάς που εκτελέστηκαν αναίτια και άνανδρα από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τη συνδρομή ένοπλων Μουσουλμάνων Τσάμηδων.

Τα χαράματα της αποφράδας ημέρας της 29ης Σεπτεμβρίου 1943, με εντολή του φρουράρχου της πόλης, που έκρινε ότι έπρεπε τελικά, και βάσει των στοιχείων που είχε, δόθηκε διαταγή και εκτελέστηκαν με τουφεκισμό, στο μαρτυρικό τόπο στη θέση ''Ελαιώνας Τσαμάτου'', 49 από τους συνολικά 52 συλληφθέντες και κρατούμενους Προκρίτους.

Οι πιο πολλοί από τα θύματα της θηριωδίας, ήταν μεταξύ τους, στενοί συγγενείς. Γονείς και παιδιά, αδέλφια, ανίψια και θείοι.

Στους άοπλους και αθώους πολίτες που τελικά εκτελέστηκαν, συμπεριλαμβάνονταν και δύο έφηβοι δέκα έξι ετών.

Η βαρβαρότητα των εγκληματιών κατακτητών φασιστών (γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής) και των συνεργατών τους, που είχε αρχίσει να κορυφώνεται το καλοκαίρι του 1943 με φονικά, βιασμούς, αγριότητες και λεηλασίες σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού των χωριών του κάμπου Παραμυθιάς και του Φαναρίου, δε σταμάτησε στο αποτρόπαιο αυτό γεγονός που αποτελεί την πιο ζοφερή πτυχή της ιστορίας της περιοχής μας, αλλά συνεχίστηκε το επόμενο διάστημα με την αναίτια και εν ψυχρώ δολοφονία και άλλων αθώων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της τότε επαρχίας Παραμυθιάς.

"Χρέος όλων μας, ως δημοκρατικοί και ελεύθεροι πολίτες, είναι όχι μόνο να παραβρεθούμε στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, που πραγματοποιεί ο Δήμος Σουλίου και να τιμήσουμε τους πεσόντες 49 Προκρίτους, αλλά με τη στάση και συμπεριφορά μας να επιτρέψουμε παρόμοια εγκληματικά φαινόμενα, φασιστικές συμπεριφορές και αιμοσταγή δικτατορικά καθεστώτα να συμβούν στο μέλλον, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα πλαίσια των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων, καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Σουλίου και ολόκληρης της Ηπείρου, να επισκεφτούν την πόλη της Παραμυθιάς το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μνήμης και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση.

Το αναλυτικό επίσημο πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/09/2013

09:00 Περιδιάβαση κρουστών από ομάδα μουσικών στην πόλη της

Παραμυθιάς, προς υπενθύμιση του ιστορικού γεγονότος.

16:00 ''ΤΟΥΡΝΟΥΑ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ''
. Αγώνες μπάσκετ στο κλειστό

γυμναστήριο Παραμυθιάς.

17:00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνεδρίαση Δ. Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 '' ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ''.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09/2013

07:00 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου (Τέλεση Αρχιερατικού μνημόσυνου ).

09:45 Τέλος προσέλευσης επισήμων.

10:45 Πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων.

10:55 Άφιξη στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων.

11:00 Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό τρισάγιο.

Χαιρετισμός Δημάρχου Σουλίου.

Κεντρική ομιλία για το χρονικό της εκτέλεσης από τον Φιλόλογο Αρχαιολόγο κ. Σόρογκα Θωμά.

Προσκλητήριο νεκρών.

Κατάθεση στεφάνων.

Ενός λεπτού σιγή.

Εθνικός Ύμνος – Πέρας τελετής.

Τερματισμός αγώνα δρόμου θυσίας προς τιμή των πεσόντων, από μαθητές σχολείων του Δήμου .

16:00 ''ΤΟΥΡΝΟΥΑ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ'' . Αγώνες μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο Παραμυθιάς.

19:30 Λαμπαδηφορία από μαθητές σχολείων του Δήμου από το δημοτικό σχολείο ''Βούλγαρη'' έως και το Μνημείο Πεσόντων 49 Προκρίτων .

21:00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι». Μουσική εκδήλωση ( κλασική μουσική και τραγούδια ) .

Παράλληλα, με τις εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες 49 Προκρίτους της μαρτυρικής πόλης Παραμυθιάς, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, εορτάζει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς.

Από ώρα 19:00 θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου, στην Παραμυθιά, μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. ΤΙΤΟΥ. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και ώρα 20:45 θα γίνει η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου εντός της πόλης Παραμυθιάς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ