2013-09-24 20:29:24
Φωτογραφία για Τέλος από την Εθνική Σερβίας ο Ίβκοβιτς
Μετά από 5 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Σερβίας γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο άνθρωπος που ανάστησε το μπάσκετ της χώρας του, ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Δείτε τι κατάφερε ο 70χρονος κόουτς, ο οποίος πήρε μια ομάδα διαλυμένη και την έφτασε κοντά στο όνειρο Πέντε χρόνια κράτησε η συμβίωση του Ντούσαν Ίβκοβιτς με την Εθνική Σερβίας. Χρόνια δύσκολα στην αρχή, που όμως δεν άργησαν να φέρουν την επιτυχία και το σέρβικο μπάσκετ και πάλι ψηλά.

Ο δάσκαλος του μπάσκετ, Ντούσαν Ίβκοβιτς ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, για να δώσει τόπο στα νιάτα...

"Ήρθε η ώρα να αναλάβει ένας νεότερος προπονητής. Ήμουν αφιλοκερδώς στην Εθνική ομάδα και της εύχομαι καλή επιτυχία για τη συνέχεια", είπε μεταξύ άλλων ο Ντούντα, ο οποίος πήρε την Εθνική Σερβίας από τα χαλάσματα και την ξανάβαλε στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


Η μαγική συνταγή του "μαέστρου" Ίβκοβιτς είναι γνωστή.... Οι ομάδες του είναι πραγματικές οικογένειες. "Ο Σάσα Μάρκοβιτς μου είπε: "κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να ξεπεράσει την ευχαρίστηση να παίζεις με την Εθνική ομάδα", ενώ ο Κρίστιτς δεν έχασε ούτε μια προπόνηση". Τα λόγια του 70χρονου κόουτς, μαρτυρούν πως έχει το χάρισμα να παίρνει το 110% των δυνατοτήτων από τους παίκτες του.

Όπως σας προαναφέραμε όμως, η αρχή ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Η Εθνική Σερβίας είχε αποτύχει παταγωδώς το 2005 στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, καθώς παρά τις αυξημένες απαιτήσεις, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε την 8η θέση. Μέγα κάζο για τους Σέρβους, που συνεχίστηκε το 2007, όταν βγήκαν 13οι με τον Σλάβνιτς στον πάγκο τους.

Και κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία ο Ίβκοβιτς (2008). Ο προπονητής που πήρε μια ομάδα από το τίποτα και κατάφερε να την αναστήσει μέσα από τις στάχτες της. Το 2009, έναν μόλις χρόνο με τον Ντούντα στον πάγκο, η Εθνική Σερβίας κατέκτησε από το πουθενά, τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Κανείς δεν φανταζόταν τόσο μεγάλη επιτυχία με τόσους νέους παίκτες στην αποστολή και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κι όμως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τα κατάφερε.

Το σέρβικο μπάσκετ επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο και οι συμπατριώτες του, του φιλούσαν τα χέρια από τη χαρά τους. Η επιτυχία του δεν ήταν μονάχα η δεύτερη θέση στην Ευρώπη, αλλά και η χημεία που έβγαλε μια ομάδα γεμάτη ταλέντο και πάθος.

Οι διακρίσεις για τα "παιδιά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνεχίστηκαν και ένα χρόνο μετά. Στο Μουντομπάσκετ του 2010, η Εθνική Σερβίας απέκλεισε την Ισπανία, έφτασε μια ανάσα από τον τελικό, όμως γνώρισε την ήττα από τους οικοδεσπότες Τούρκους στο τέλος και χάρη σε μια φάση που συζητήθηκε πολύ, για την απόφαση των διαιτητών. Όπως και ναι 'χει, οι Σέρβοι από το κάζο του 2007, φτάνουν στην 4η θέση του κόσμου το 2010.

Έπειτα ήρθε η 8η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2011, αλλά και 7η στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας που τελείωσε πριν λίγα 24ωρα. Οι συμπατριώτες του ήθελαν να τον κρατήσουν στο τιμόνι της Εθνικής Σερβίας και να έχουν μια εγγυημένη λύση στον πάγκο, όμως ο ίδιος αποφάσισε να δώσει χώρο στη νεότερη γενιά. Σ' αυτούς που δίδαξε και διδάσκει και σ' αυτούς με τους οποίους πάντα του άρεσε να δουλεύει, ο σοφός κόουτς...

Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ