2013-10-11 13:31:04
Φωτογραφία για Ο ΕΟΠΥΥ «αγοραστής» υπηρεσιών υγείας
Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση οδεύει ο ΕΟΠΥΥ, βάσει του σχεδίου που προωθείται από το υπουργείο υγείας και έχει διαρρεύσει ήδη εδώ και μέρες στον τύπο. Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με την πρόταση της Τask Force που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, ο Ενιαίος Οργανισμός παροχών Υπηρεσιών Υγείας πρέπει να ενδυναμωθεί ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας με κατάργηση του διττού ρόλου ως «αγοραστή και παρόχου».

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον διαχωρισμό του ΕΟΠΥΥ από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας που διατηρεί (τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ), τα οποία θα περάσουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες του ΕΣΥ.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μια συζήτηση την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας τις προτάσεις που επεξεργάζεται.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποια πρόταση θα καταθέσει
. Παρουσιάστηκαν δύο σχέδια το ένα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σουλιώτη και άλλο ένα σχέδιο που στην ουσία είναι το σχέδιο που προωθεί η task force και κατά την άποψή μας αυτή θα είναι η τελική επιλογή. Απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι κάνει διαβούλευση, ακούει τις απόψεις και καταγράφει», τόνισε ο κ. Ξανθός μιλώντας στον Team Fm.

Η λογική του σχεδίου της task Force, σημειώνει ο κ. Ξανθός, είναι ότι «ο ΕΟΠΥΥ παύει να παρέχει υπηρεσίες και γίνεται αγοραστής, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι υγειονομικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή - 350 περίπου σε όλη τη χώρα οι οποίες καλύπτουν έστω και στοιχειωδώς πλέον τις ανάγκες των πολιτών, εργαστηριακές και σε βασικές ειδικότητες - τίθενται σε αμφισβήτηση. Θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να έχει τέτοιες παροχές αλλά να τις αγοράζει είτε από το ΕΣΥ είτε από τον ιδιωτικό τομέα».

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια μεγάλη ανατροπή και πρακτικά ο κόσμος που δουλεύει σήμερα στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, περίπου 10 χιλιάδες άτομα, 5.500 γιατροί και περίπου ο ίδιος αριθμός υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. «Αυτός είναι ο στόχος άλλωστε, να δημιουργηθεί μια δεξαμενή με πολύ κόσμο και να καλύψει η κυβέρνηση τον πολύ πιεστικό στόχο των 12.500 διαθεσιμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου», τονίζει ο κ. Ξανθός.

Αυτό ωστόσο, υπογραμμίζει, συνεπάγεται μείωση των παροχών προς τον πολίτη και ευνοούνται μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Σταδιακά το σύστημα θα γίνεται όλο και πιο ιδιωτικοποιημένο και με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τον πολίτη. Είναι απαράδεκτο να συμβεί αυτό, σε αυτή τη φάση που θα έπρεπε η κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε τρόπο τις δομές που υπάρχουν. Έχουμε έκρηξη ανασφάλιστών, το 30% του πληθυσμού. Πρέπει πρώτα να καλύψουμε τη βασική ανάγκη του κόσμου, υπάρχει κόσμος που στερείται υπηρεσιών γιατί δεν είναι ασφαλισμένος και δεν έχει χρήματα».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού κράτους με την αυξημένη φορολόγηση των οικονομικά ισχυρών. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια σοβαρή αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτοί που έχουν λεφτά να πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά και με βάση τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, με αυτά τα χρήματα να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περίθαλψης ώστε να μην χρειάζεται να επιβαρύνεται ο πολίτης», υπογραμμίζει.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ