2013-10-18 00:30:45
Φωτογραφία για Ο πατέρας της 15χρονης που απελάθηκε είπε ψέματα στις γαλλικές αρχές
Ο Ρεσάτ Ντιμπράνι, ο πατέρας της 15χρονης Λεονάρντα, της Ρομά μαθήτριας που συνελήφθη στη Γαλλία στις 9 Οκτωβρίου και... απελάθηκε στο Κόσοβο, αποκάλυψε ότι είπε ψέματα στις γαλλικές αρχές όσον αφορά την καταγωγή των μελών της οικογένειάς του, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πιθανότητές του να του χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία.

Ο 47χρονος Ρεσάτ γεννήθηκε στο Κόσοβο, όμως είναι ο μοναδικός από την πολυμελή οικογένειά του που κατάγεται από αυτήν την πρώην επαρχία της Σερβίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008.

Σύμφωνα με την αφήγησή του, ήταν μόλις 9 ετών όταν έφυγε από το Κόσοβο μαζί με την οικογένειά του, με προορισμό την Ιταλία. Στη Γαλλία ζούσε από το 2008. Η σύζυγός του, η Σεμαϊλί, 41 ετών, έχει γεννηθεί στην Ιταλία, όπως και τα πέντε από τα έξι παιδιά τους, μεταξύ των οποίων και η Λεονάρντα. Μόνο η μικρότερη κόρη τους, η Μεντίνα, 17 μηνών, γεννήθηκε στη Γαλλία.


Ο Ρεσάτ αποφάσισε να φύγει από την Ιταλία για τη Γαλλία όταν έμαθε ότι στη χώρα αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει «γαλλική ταυτότητα μετά από δέκα χρόνια». Όταν ρωτήθηκε γιατί είπε ψέματα ότι όλη του η οικογένεια καταγόταν από το Κόσοβο είπε ότι έτσι θα είχαν «μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο». Ο Ντιμπράνι διευκρίνισε ότι όταν η οικογένεια υπέβαλε αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο, κανένα μέλος της δεν είχε έγγραφα.

Εδώ και μία εβδομάδα η οικογένεια έχει εγκατασταθεί στα προάστια της Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο. Η Λεονάρντα, που δεν μιλά αλβανικά, όπως εξάλλου και κανένα από τα αδέλφια της, αρνείται να πάει στο σχολείο. Ο πατέρας της εκτελεί χρέη διερμηνέα στην επικοινωνία της οικογένειας με τις τοπικές αρχές.

Η 15χρονη, που κατοικούσε στην κοινότητα Λεβιέ της ανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε ότι στις 9 Οκτωβρίου αστυνομικοί την κατέβασαν από το σχολικό λεωφορείο όπου βρισκόταν μαζί με πολλούς συμμαθητές της και κατόπιν την απέλασαν καθώς οι γαλλικές αρχές απέρριψαν όλα τα αιτήματα των μελών της οικογένειας για χορήγηση ασύλου.

«Δεν έχω καμία τύχη εδώ (σ.σ. στο Κόσοβο). Δεν γνωρίζω κανέναν, δεν έχω σπίτι και, αν υπάρχει Θεός, θα βρεθούμε στο πρώτο αεροπλάνο με προορισμό τη Γαλλία», είπε η νεαρή κοπέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ