2013-10-18 03:57:03
Φωτογραφία για Κερδίσαμε τη μάχη της Φέτας
Θετική ήταν τελικά η εξέλιξη της υπόθεσης " Ελληνική φέτα" σε σχέση με την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά.

Το θέμα είχε θέσει με ένταση η Ελληνίδα Επίτροπος Μ.Δαμανάκη στο Κολέγιο πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα "φέτα" σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν. Το θέμα είχε θέσει επίσης στον Πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο Πρόεδρος Μπαρόζο με τον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ. Επιτεύχθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Συμφωνήθηκαν τα εξής:

Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων". Η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στιλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος. Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.

Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη αλλά απέδωσε και κυρίως δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α. καθώς και Ασιατικές χώρες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ