2013-10-18 13:03:07
Φωτογραφία για Ρέθυμνο - Συνεχίζουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπή υγεία τα εθελοντικά ιατρεία
Τα προβλήματα πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην υγεία αναδεικνύουν τα στελέχη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, που συμμετείχαν χθες στην πανελλήνια κινητοποίηση του δικτύου των εθελοντικών ιατρείων. Οι εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, αλλά και πολίτες που στηρίζουν το έργο του εθελοντικού ιατρείου βρέθηκαν στον προαύλειο χώρο του νοσοκομείου, όπου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η υγεία στην Ελλάδα και για τα αιτήματα του ιατρείου.

«Όταν δημιουργήθηκε το ιατρείο στο Ρέθυμνο δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη. Το ιατρείο είχε έναν σκοπό «αυτοκαταστροφικό»: δηλαδή να αναδείξει ένα πρόβλημα για ανθρώπους που δεν φαίνονταν στο σύστημα, ήταν ασθενείς «φαντάσματα», ήταν άνθρωποι οι οποίοι φοβόντουσαν να φτάσουν στην υγεία μήπως αυτό είχε συνέπειες στην ελευθερία τους και κατέληγαν να έχει πολύ βαριές καταστάσεις στην υγεία τους.


Τώρα, όμως το 1/3 του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο και υπάρχουν μορφές ανασφάλιστων που δεν υπήρχαν πριν», σημείωσε ο παιδίατρος, εθελοντής του ιατρείου, κ. Νίκος Βαράκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν και στη δημιουργία πολλών ιατρείων στην Ελλάδα και στο να δικτυωθούν όλα αυτά για να αναδείξουν ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται πλέον στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, στους αλλοδαπούς, στους μετανάστες. Έχει επεκταθεί στην κοινωνία μας και σε καμία περίπτωση τα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν ή να αντικαταστήσουν κρατικές δομές. Και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε: από τη μία τη μεγάλη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για αλληλεγγύη και από την άλλη το μεγάλο πρόβλημα που αντί να πηγαίνει προς το καλύτερο πηγαίνει προς το χειρότερο».

Κάλεσμα σε εθελοντές απηύθυνε ο οδοντίατρος, υπεύθυνος για τη λειτουργία του εθελοντικού οδοντιατρείου, Στέλιος Κουτζόγλου. «Με τους ανασφάλιστους που έρχονται για θεραπεία υπάρχει το εξής σοβαρό και πρακτικό πρόβλημα: το οδοντιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πονούν, έχουν προβλήματα και πρέπει να περιμένουν εξαιτίας του ότι είναι ανασφάλιστοι μέχρι την επόμενη Τετάρτη για να βρουν θεραπεία στο πρόβλημά τους. Οι εθελοντές στην αρχή ήταν 16, έχουμε μείνει τώρα 10. Είναι δύσκολο, φυσικά, να σηκώσουν το βάρος σε τόσο μεγάλα προβλήματα. Επομένως, είναι καλό επειδή η κατάσταση είναι έτσι, να βρεθούν και άλλοι εθελοντές να βοηθήσουν την προσπάθειά μας αυτή για να μπορέσει η χώρα μας στη δύσκολη αυτή περίοδο, έστω και με τη βοήθειά μας, να ξεπεράσει κάποια προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος.

Τον αγώνα των εθελοντών του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου στηρίζουν και οι συνταξιούχοι, που βρέθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ταμίας της ένωσης συνταξιούχων ΙΚΑ, κ. Στέλιος Ξεξάκης τόνισε σε δηλώσεις του: «Εμείς ως συνταξιούχοι του ΙΚΑ είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους γιατρούς, που κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα για να στηρίξουν τους ανασφάλιστους. Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης όταν ιδρύθηκε απευθυνόταν κυρίως σε αλλοδαπούς. Όμως, δυστυχώς, έτσι όπως είμαστε σήμερα είναι για τους νέους Έλληνες που δεν βρίσκουν δουλειά ή για όσους εργάζονται ανασφάλιστοι. Πρέπει η πολιτεία να κάνει οπωσδήποτε κάτι, γιατί θα πληθύνουν τόσο πολύ οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι, που δεν θα είναι δυνατόν μετά να αλλάξει εύκολα η κατάσταση».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ