2013-10-18 14:21:06
Φωτογραφία για Τα δύο ζητήματα που θέτει η τρόικα για το μέλλον των ΕΑΣ
Στο σχέδιο της διάσπασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και τη διατήρηση του δεύτερου, επιμένει η κυβέρνηση απαντώντας στις αιτιάσεις της τρόικας για ρευστοποίηση της επιχείρησης. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είχε σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, ώστε να χαράξουν την πολιτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κυρίως για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, αλλά και για εκείνο της ΕΛΒΟ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για τα θέματα αυτά είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να γινόταν και χθες, αλλά οι δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμες. Πάντως, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διάσπαση των ΕΑΣ και τη διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της επιχείρησης. «Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», δήλωσε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας και συμπλήρωσε πως «θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν -παρότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα- καθώς αφενός το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ αφετέρου δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες».


Από την άλλη πλευρά, στην αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας για το θέμα των ΕΑΣ, καθίσταται σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζητούν επισταμένως απαντήσεις σε δύο θέματα:

1. Εάν οι παραγγελίες που έχει να εκτελέσει η εταιρεία είναι αρκετές για να διατηρηθούν σε λειτουργία όλες οι εργοστασιακές μονάδες των ΕΑΣ. Η τρόικα ζητεί να μάθει εάν υπάρχει πλάνο για κλείσιμο κάποιων εργοστασίων σε περίπτωση που δεν είναι επαρκές το έργο.

2. Ποιο είναι το ύψος της εθελουσίας εξόδου που προτείνει η κυβέρνηση. Από την αρχή η τρόικα θεωρούσε υψηλό το κόστος του προτεινόμενου προγράμματος. Το οικονομικό επιτελείο το περιόρισε, αλλά φαίνεται πως η τρόικα έχει ακόμα αμφιβολίες για το τελικό κόστος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τρόικα υποεκτιμά τις παραγγελίες της επιχείρησης. Ηδη υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 26 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και σχέδια για συμφωνία με την αμερικανική επιχείρηση του κλάδου ΑΤΚ συνολικής αξίας 120 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία της στη συμφωνία με την ΑΤΚ λόγω του μεγέθους της, αλλά και σε συνεργασία με το Μαρόκο που υπεγράφη προσφάτως. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εθελουσία έξοδο, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένους αριθμούς για το κόστος της και μετά τις παραινέσεις της τρόικας έχει μειωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Πέραν αυτών, παράγοντες του υπουργείου Αμυνας επισήμαιναν πως για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ έχει γίνει πρόταση να προχωρήσει επίσης η διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. Το σχέδιο συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο και δεν έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχέδιο για τα ΕΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Eurogroup του Ιουλίου.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ