2013-10-25 22:51:06
Φωτογραφία για ΙΣΘ: Η υγεία χρειάζεται μεταρρύθμιση, όχι υποβάθμιση - Πρόστιμο σε διαφημιζόμενο γιατρό
Του Δημήτρη Τσάμη

Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

karfitsa.gr

Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση τους λόγω του τερατουργήματος που λέγεται ΕΟΠΥΥ, των προβλημάτων της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των νοσοκομείων και της ανυπαρξίας συγκροτημένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αυξάνουν τον αριθμό των ανασφάλιστων και δυσπραγούντων . Δυστυχώς η δημόσια υγεία έχει πληγεί καθοριστικά.

Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν από το 2012 σοβαρό και προκλητικό πρόβλημα ανισότιμης υποχρηματοδότησης, το οποίο δεν έχει καμία λογική δικαιολογία. Ενδεικτικά σημειώνω ότι το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας για το 2012 λάμβανε 80€/κλίνη/ημέρα ενώ το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στην Αττική ελάμβανε 320€/κλίνη/ημέρα και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας άνω των 200€/κλίνη/ημέρα. Παρόμοια ήταν η χρηματοδότηση και για το ΑΧΕΠΑ και για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ εδώ και χρόνια καταβάλλεται μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού.


Το Υπουργείο Υγείας, παρά τις διατυπωμένες καλές προθέσεις του υπουργού, μέχρι σήμερα ούτε απάντησε ούτε έδωσε εξηγήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιμένουμε διότι οι επιπτώσεις είναι σοβαρότατες. Νοσοκομεία με θέρμανση που υπολειτουργεί, ελλείψεις στοιχειωδών αναλωσίμων, καθυστερήσεις συντηρήσεων και αποκαταστάσεων συνθέτουν μια εικόνα κατάρρευσης σε μια εποχή που η ζήτηση αυξάνεται και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Στην πρωτοβάθμια υγεία, που αφορά κι ενδιαφέρει το σύνολο των πολιτών, στην πρόληψη, στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων, οι εκκρεμότητες παραμένουν και οι λύσεις που φαίνεται να δρομολογούνται με «το πιστόλι στον κρόταφο» από τους καλοπληρωμένους συμβούλους του Υπουργείου Υγείας, δεν οδηγούν στην αναγκαία μεταρρύθμιση αλλά σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα μεγάλο ψέμα. Μια απάτη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη. Αυτό από μόνο του, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη ούτε σε πληθυσμό, ούτε σε έκταση, ούτε σε πλούτο, δείχνει ότι οι δογματικοί σχεδιασμοί για μια ακόμα φορά δημιούργησαν ένα τέρας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασφαλιστικός οργανισμός που να περιλαμβάνει ασφαλισμένους με διαφορετικές εισφορές και ασφαλισμένους χωρίς εισφορές, γιατί αυτή η τακτική ισοπεδώνει τις παροχές στο κατώτατο επίπεδο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ορθοποδήσει, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κινδυνεύει να συμπαρασύρει σε πτώχευση τους συμβεβλημένους ιατρούς και σε επικίνδυνη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους. Οι συμβεβλημένοι ιατροί έχουν μήνες να πληρωθούν ενώ οι παλαιές οφειλές των ετών 2009-2010-2011 εξοφλούνται με βραδύ ρυθμό .

Παράλληλα, οι μόνιμες δομές του συστήματος (πολυιατρεία πρώην ΙΚΑ), δια πράξεων και παραλήψεων του οργανισμού αφήνονται να μαραζώσουν. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε τοπικό επίπεδο όπου τα εργαστήρια εξυπηρετούν πολύ λιγότερους ασφαλισμένους από ότι στο παρελθόν λόγω ελλείψεων σε υλικά .

Οι νέοι ιατροί είναι και υπεράριθμοι και αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ και από το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην ανεργία ή στο εξωτερικό.

Επί σειρά ετών η ιατρική σχολή του ΑΠΘ δηλώνει ότι είναι ικανή να εκπαιδεύσει ικανοποιητικά 100 νέους φοιτητές κατά έτος. Έως και το 2012 ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν στους 200. Το 2013 εισήχθησαν με απόφαση του νυν υπουργού παιδείας 290 ενώ ο αριθμός των μελών ΔΕΠ ελαττώνεται δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων .

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό ιατρών από τον αναγκαίο και ότι οι νέοι συνάδελφοι μετά το πέρας των σπουδών τους εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα προς την Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και υπόλοιπη Ευρώπη, η απόφαση του υπουργού παιδείας είναι λανθασμένη και ανεύθυνη. Συγχρόνως διατηρείται ο ξεπερασμένος και ισοπεδωτικός τρόπος έναρξης ειδικότητας με επετηρίδα, παρά τις προτάσεις που έχουμε επανειλημμένα υποβάλλει. Όσο συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε την κοινωνία, τους γονείς και του μαθητές θα οδηγούμαστε σε χειρότερα αποτελέσματα.

Η πρώτη «καμπάνα» σε διαφημιζόμενο… γιατρό!

«Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρ.99 του Ν. 4172/2013, επιβλήθηκε σε ιατρό μέλος του ΙΣΘ πρόστιμο 1800 ευρώ για το πειθαρχικό παράπτωμα της καθ” υποτροπή παράνομης διαφήμισης μέσω INTERNET, το οποίο αποτελεί παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας»

Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την υπογραφή του προέδρου Δημήτρη Τσάμη.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο!

Σύμφωνα με πληροφορίες του karfitsa.gr έρχονται κι άλλες καμπάνες, αφού η τωρινή διοίκηση του ΙΣΘ φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει στην…πράξη τους σχετικούς κανόνες δεοντολογίας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ