2013-10-27 10:50:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο Ρακιντζής ξεσκονίζει το Πατρινό Καρναβάλι - Σε εξέλιξη ο έλεγχος
Οδηγίες για εξονυχιστικό έλεγχο στον Καρναβαλικό Οργανισμό μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος στα οικονομικά του φορέα έχει δώσει ο Λέανδρος Ρακινζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Δημαράς διαμηνύει σε σύσκεψη με τους συνεργάτες ότι «το Καρναβάλι του 2014 πρέπει να γίνει».

«Εχω δώσει σαφείς οδηγίες για να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στον Καρναβαλικό Οργανισμό της Πάτρας από επιθεωρητές του Σώματος Δημόσιας Διοίκησης μετά το θέμα που δημιουργήθηκε. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία για το τι έχει προκύψει» είπε στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι δυστυχώς γνωστά τα προβλήματα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που υπάρχουν κυρίως σε κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου μετά από ελέγχους του Σώματος αναδείχθηκαν τέτοια φαινόμενα» είπε ο αρεοπαγίτης ε.τ. και συμπλήρωσε: «Είμαι υπέρ της συγχώνευσης των επιχειρήσεων των Δήμων, καθώς δύσκολα ελέγχονται και διοικούνται. Η εικόνα που έχω σχηματίσει είναι ότι μια δημοτική επιχείρηση τον πρώτο χρόνο λειτουργεί σωστά και δέκα χρόνια μετά έχει βουλιάξει οικονομικά, έχει κάνει προσλήψεις από το παράθυρο και γενικά έχει πολλές παθογένειες».


Στα μέσα της εβδομάδας έγινε σύσκεψη, παρουσία του αντιπροέδρου της ΚΔΕΠΑΚ, Κωνσταντίνου Τρίγκου, του διευθυντή Ορέστη Σκαλτσά και εξωτερικών συνεργατών. Τους διαμηνύθηκε ότι «το Καρναβάλι του 2014 πρέπει να γίνει», αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα και να διευθετηθούν εκκρεμότητες.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εκκρεμότητες με την απασχόληση συνεργατών του Καρναβαλιού. Ο Δήμος ήδη καλείται να αντιμετωπίσει το πρόστιμο άνω των 30.000,00€ που επιβλήθηκε για την απασχόληση ανασφάλιστου προσωπικού του φορέα μετά από έλεγχο του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν στη Μαιζώνος την επανάληψη του φαινομένου.

Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το βάθος χρόνου που θα κινηθεί η έρευνα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η έρευνα μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο εάν επιμηκυνθεί σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις (και πρώην δήμων) που συγχωνεύθηκαν για να δημιουργηθεί η ΚΔΕΠΑΚ. Ευχής έργο για τους δημοτικούς παράγοντες θα είναι να κινηθεί μόνο στον ένα -και κάτι- χρόνο που υφίσταται ο νέος καρναβαλικός φορέας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστεί η ευελιξία του στη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα στη φάση της προετοιμασίας του Καρναβαλιού του 2014.

Ο οικονομικός παράγοντας δεν είναι αμελητέος. Το διαφαινόμενο έλλειμμα και τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου βάζουν σε πραγματικό κίνδυνο την έγκαιρη -και επάξια της ιστορίας του- προετοιμασία του θεσμού.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η νομική πτυχή της υπόθεσης. Εκτός από τα αυτονόητα «τραύματα» που μπορεί να επιφέρει στη διοργάνωση, θα πρέπει να περιμένουμε και τη νομική διερεύνηση για το έλλειμμα. Η δημοτική αρχή δήλωσε ότι κοινοποίησε την επιστολή του Χάρη Καρκούλια στις εισαγγελικές αρχές. Επίσης, ο εξωτερικός λογιστής Κώστας Σπυρόπουλος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση, χωρίς όμως να έχει κληθεί για κατάθεση μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΔΕΠΑΚ θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ