2013-10-27 15:30:09
Φωτογραφία για Οταν η προδοσία αμαυρώνει την εμπιστοσύνη
Μία θεμελιώδης έννοια για όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι η εμπιστοσύνη. Με βάση αυτή χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις.

Μία υγιής ανθρώπινη σχέση για να λειτουργήσει και να έχει διάρκεια χρειάζεται την από κοινού εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων σ’ αυτή. Λόγω της ανθρώπινης φύσης όμως, το να αφεθείς και να εμπιστευθείς κάποιον δεν είναι πολύ εύκολο. Ο φόβος και οι δυσπιστία είναι χαρακτηριστικά που ως ένα βαθμό δικαιολογούνται απόλυτα. Είναι ανάγκη λοιπόν, προκειμένου να αποκτήσει κανείς έναν ανθρώπινο δεσμό να πάρει το ρίσκο και να εμπιστευθεί.

Η έννοια όμως της εμπιστοσύνης θα ήταν κενή νοήματος χωρίς αυτή της προδοσίας. Κι όταν κάποιος προδίδεται -πράγμα πολύ πιθανό να συμβεί- είναι ένα πλήγμα της εμπιστοσύνης, κλονίζεται κι είναι ακόμα πιο δύσκολο να αφεθεί κανείς την επόμενη φορά. Η προδοσία λοιπόν, πληγώνει τους ανθρώπους και προφανώς τους απομακρύνει από τη βαθιά επικοινωνία των διαπροσωπικών σχέσεων. Ο φόβος μη τυχόν πονέσει ξανά κάποιος τον κλειδώνει στον εαυτό του και τον απομονώνει ψυχικά.


Επομένως η ένδειξη εμπιστοσύνης είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Η έλλειψή της φέρνει μοναξιά και αποξένωση από την ουσιαστική πηγή ευτυχίας, τις ανθρώπινες σχέσεις. Επιπλέον, θα έλεγε κανείς ότι η εμπιστοσύνη λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη σε πολλούς ανθρώπους.

Φυσικά η βαθμός που πρέπει κάποιος να δείχνει εμπιστοσύνη εξαρτάται πάντα από το είδος της σχέσης, προσωπική, φιλική, ερωτική, οικογενειακή ή ότι άλλο.

Μη φοβάστε λοιπόν να δείξετε εμπιστοσύνη. Ακόμα κι αν έχετε προδοθεί πολλάκις αξίζει να πάρετε το ρίσκο. Ίσως η εμπιστοσύνη σας ανταμειφθεί με τον καλύτερο τρόπο τελικά.

‘Είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς εμπιστοσύνη: Αυτό θα σήμαινε να φυλακιστείς στο χειρότερο απ’ όλα τα κελιά, τον εαυτό σου’. Graham Greene

‘Η ευτυχία της καρδιάς βρίσκεται στην εμπιστοσύνη’. Ζαν Μπατίστ Λουί Γκρεσέ

‘Η εμπιστοσύνη πάντα συνεπάγεται την τρωτότητα και το ρίσκο γιατί τίποτα δεν θα μετρούσε ως εμπιστοσύνη εάν δεν υπήρχε η πιθανότητα της προδοσίας’. Robert C. Solomon
cyladies
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ