2013-10-27 21:49:06
Φωτογραφία για Ανοίγει η αυλαία του νέου Ασφαλιστικού την Τρίτη
του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Εξοικονόμηση 535 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο με το πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό που θα καταθέσει την προσεχή Τρίτη στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης.

Από τις αλλαγές γλιτώνουν οι μητέρες ανηλίκων, πιθανώς με κάποιες εξαιρέσεις. Από την άλλη εκτεθειμένοι σε ανατροπές φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία λόγω της «μαύρης τρύπας» που προκαλεί στα ταμεία η αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την μειωμένη χρηματοδότηση κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση του μη-μισθολογικού κόστους για υπαλλήλους σε τράπεζες, στη ΔΕΗ,στον ΟΤΕ, καθώς επίσης στα άλλα ειδικά ταμεία, που ήδη «τρέχει» από την 1.1.2013 και μάλιστα εμπροσθοβαρώς βάσει μνημονίου, και όχι σταδιακά σε βάθος δεκαετίας όπως οριζόταν στον νόμο Πετραλιά, επιφέρει σημαντικές στα όρια ηλικίας και στις παροχές όσων ασφαλίστηκαν από την 1.1.983 έως και την 31.12.1992.


Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα αυξηθεί κατά 6 μήνες από φέτος και 2 χρόνια μέχρι την 1.1.2017 το ηλικιακό όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος που σήμερα είναι διαμορφωμένο στα 58 με 35 χρόνια δουλειάς.

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας επέμεναν ότι στο τραπέζι δεν μπαίνει θέμα περικοπής συντάξεων ή εφάπαξ και δίνοντας το στίγμα των αλλαγών σχολίαζαν στο antenna.gr/news: «Τέλος το μαχαίρι και το τσεκούρι, πλέον οι παρεμβάσεις θα γίνονται με χειρουργικό νυστέρι. Στόχος είναι να σταματήσει το ασφαλιστικό να αποτελεί ένα άθροισμα εξαιρέσεων, να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες, που θα ολοκληρώσουν το νοικοκύρεμα.»

news.pathfinder.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ