2013-10-28 17:26:12
Φωτογραφία για Η μεσαία τάξη σηκώνει το νέο φόρο ακινήτων
Να βρουν τρόπο για να ξεφορτωθούν τα απαξιωμένα οικόπεδα και τα απρόσοδα αγροτεμάχια που κληρονόμησαν ή αγόρασαν στο παρελθόν, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν άλλο... με δυσβάσταχτους φόρους, αναγκάζει η κυβέρνηση χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Με το νέο σύστημα φορολογίας ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 η μισή Ελλάδα και κυρίως όσοι ζουν ή έχουν ακίνητα στην ελληνική περιφέρεια θα πληρώνουν επιπλέον φόρους. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) φέρνει μεγάλες ελαφρύνσεις στους πλούσιους και επιπλέον βάρη στους φτωχούς και μικρομεσαίους ιδιοκτήτες.

Από τον νέο φόρο δεν γλιτώνει κανείς ιδιοκτήτης ακινήτων. Σε σχέση με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα περισσότερα νοικοκυριά που κατοικούν σε δικό τους σπίτι θα πληρώσουν λιγότερα για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως έχουν ένα εξοχικό ή αν κληρονόμησαν μόλις το 1/100, έστω από κάποιο άλλο ακίνητο (π.χ. σε ένα χωριό), ακόμη κι αν είναι αναξιοποίητο ή ευτελούς αξίας, θα πληρώσουν φόρο και γι’ αυτό που δεν πλήρωναν! Ο ΕΝΦΑ θα επιβληθεί χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο και το Δημόσιο θα ζητά να εισπράξει ακόμα και το τελευταίο ευρώ για κάθε ακίνητο ξεχωριστά που έχει ο/η σύζυγος! Αντιθέτως, όσοι μεγαλοϊδιοκτήτες πλήρωναν μέχρι φέτος και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) εκτός από Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνουν τα ίδια ή και πολύ λιγότερα, ειδικά αν η αξία του συνόλου της περιουσίας τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

Με το νέο σύστημα «τιμωρούνται»:

■ Ανδρόγυνα και οικογένειες που κάθε μέλος τους έχει από ένα ή και περισσότερα ακίνητα, όσο μικρής αξίας κι αν θεωρούνται αυτά.

■ Τα εντός σχεδίου οικόπεδα που δεν πλήρωναν έως τώρα χαράτσι παρά μόνο ΦΑΠ.

■ Τα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν καθόλου φόρο.

■ Οσοι έχτισαν αυθαίρετο και το δήλωσαν, αφού έμεναν αφορολόγητοι έως τώρα.

■ Ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες κ.λπ
. οι οποίοι δεν «τσιμέντωσαν» το οικόπεδό τους όσο ο νόμος τούς το επέτρεπε, αλλά έχτισαν λιγότερα τετραγωνικά αφήνοντας υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

■ Μικροϊδιοκτήτες γης ή εξοχικής κατοικίας με ελιές και καρποφόρα δέντρα.

Την πληρώνουν οι μικροί!

Υστερα από έναν ολόκληρο χρόνο ζυμώσεων, διαβουλεύσεων και διορθώσεων, ο ενιαίος φόρος στην τελική του μορφή δεν θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους μικροϊδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Είναι δυσβάσταχτος όμως υπό συνθήκες οικονομικής ανέχειας, αλλά και σε σχέση με την πολύ χαμηλή αξία των ακινήτων τους ή τα όσα πληρώνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Στην πράξη, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έχει στόχο να υποχρεώσει κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά να πληρώσει φόρο τουλάχιστον 50-500 ευρώ τον χρόνο για σπίτια, αγροτεμάχια και οικόπεδα. Για ένα νοικοκυριό η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται αθροίζοντας τα δικαιώματα που έχει κάθε μέλος της σε ακίνητα. Επιπλέον, οι κλίμακες που έχουν επιλεγεί δεν έχουν καμία αναλογικότητα, αφού η «εσωτερική σχέση» του φόρου που αναλογεί μεταξύ ακινήτων στην πιο χαμηλής αξίας και στην πιο προνομιούχα περιοχή της χώρας είναι συγκριτικά εξαιρετικά μικρή. Είναι ενδεικτικό ότι για ένα στρέμμα γης εκτός σχεδίου (αγροτεμάχιο) στην πιο χαμηλής εμπορικής αξίας περιοχή της χώρας ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει μόλις 3,5 φορές μικρότερο φόρο σε σχέση με τον ιδιοκτήτη ίδιας έκτασης γης, η πραγματική αξία της οποίας όμως είναι 200 ή και 500 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου.

Με τις τελευταίες αλλαγές στις μεσαίας αξίας περιοχές όπου «συνωστίζονται» οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, οι φόροι ελάχιστα απέχουν από το ανώτατο όριο που επιβάλλεται σε περιοχές-φιλέτα. Ετσι:

■ Για αντίστοιχα σπίτια οι ιδιοκτήτες στις πλέον προνομιούχες περιοχές πληρώνουν μέχρι και 7πλάσιο φόρο το πολύ σε σχέση με την πιο απομακρυσμένη και υποβαθμισμένη της χώρας.

■ Για ίδιας έκτασης οικόπεδα στις προνομιούχες περιοχές πληρώνουν μέχρι και 30πλάσιο φόρο το πολύ.

■ Για ίδιας έκτασης αγροτεμάχια πληρώνουν φόρο μόλις 3,5 φορές μεγαλύτερο, κατ’ ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης σε περιοχή της Θεσπρωτίας, όπου η Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ), την οποία υπολογίζει μόνη της η Εφορία στα εκτός σχεδίου, δεν ξεπερνά τα 0,45 ευρώ ανά τ.μ., πληρώνει το 2014 ΕΝΦΑ 5 ευρώ, για ίσης επιφάνειας ακίνητο-φιλέτο στη Βουλιαγμένη με ΑΒΑ 90 ευρώ ανά τ.μ. (και ακόμα υψηλότερη εμπορική) θα πληρώσει μόλις 17,5 ευρώ.

Παραδειγμα

Φθηνότερη η Αράχοβα από τα Οινόφυτα

■ Για αγροτεμάχιο 4 στρέμματα με ελιές στα Οινόφυτα Βοιωτίας (Δήλεσι), σε απόσταση 100 μέτρα από τη θάλασσα, ο ενιαίος φόρος ορίζεται σε 72 ευρώ. Αν υπάρχει και σπίτι εντός, ο φόρος για το αγροτεμάχιο πενταπλασιάζεται και ανεβαίνει στα 360 ευρώ.

■ Για ίδιο ακίνητο 5 χιλιόμετρα πιο δίπλα, στην Παραλία Αυλίδος, ο φόρος είναι 82 ευρώ αν δεν υπάρχει σπίτι ή 410 ευρώ αν υπάρχει.

■ Αν το ίδιο ακίνητο βρίσκεται σε ακριβές περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Ραφήνα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη ή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο φόρος για το αγροτεμάχιο είναι «ταρίφα» στα 115 ευρώ χωρίς σπίτι ή μόλις 575 ευρώ με σπίτι.

■ Αν το ίδιο ακίνητο ήταν στην κοσμοπολίτικη Αράχοβα (μακριά από θάλασσα φυσικά) και αντί για ελιές είχε καρποφόρα δέντρα, ο φόρος για το αγροτεμάχιο θα ήταν 42 ευρώ χωρίς σπίτι ή 210 ευρώ με σπίτι.

Ο βασικός φόρος για τα κτίσματα

Οι ακριβές περιοχές πληρώνουν λιγότερα

■ Αγία Παρασκευή: στην πιο «φθηνή» περιοχή με τιμή ζώνης 1.400 ευρώ ο ιδιοκτήτες πλήρωνε ΕΕΤΑ 510 ευρώ τον χρόνο, αλλά το 2014 ο ενιαίος φόρος θα είναι 441 ευρώ (-69 ευρώ). Στο πιο ακριβό σημείο (τιμή ζώνης 2.050 ευρώ/τ.μ.) ο ενιαίος φόρος θα είναι 612 ευρώ έναντι 816 ευρώ, που ήταν το ΕΕΤΑ (-204 ευρώ).

■ Αλιμος: με τιμή ζώνης 2.850 ευρώ ο φόρος ΕΕΤΑ ήταν 1.020 ευρώ και ο ΕΝΦΑ του 2014 μειώνεται στα 979 ευρώ (-41 ευρώ).

■ Περιστέρι: ο ενιαίος φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 425-450 ευρώ, ενώ τώρα οι ιδιοκτήτες πληρώνουν 510 ευρώ ΕΕΤΑ (-60 έως -85 ευρώ).

■ Γλυφάδα ή Εκάλη: στο καλύτερο σημείο (τιμή ζώνης 4.600 ευρώ) ο ΕΝΦΑ θα είναι 1.836 ευρώ, δηλαδή 408 ευρώ παραπάνω από τα 1.428 που πληρώνει για χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά γλιτώνει τον ΦΑΠ.

Μπήκαν και οι φόροι στο... μαντρί

Επιβάρυνση -για πρώτη φορά- προκύπτει με τον νέο φόρο και για τους αγρότες. Για ένα χωράφι με ελιές στην Ελλάδα ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 2,7 ευρώ ανά στρέμμα ή 3 ευρώ αν έχει δέντρα, ακόμα και στην… Κοκκινιά Θεσπρωτίας με Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) 0,45 ευρώ το μέτρο. Αν δηλαδή έχει 100 στρέμματα θα πληρώσει τουλάχιστον 270-300 ευρώ. Αν όμως έχει 150 στρέμματα, θα πληρώσει 240-270 ευρώ (λόγω συντελεστή μείωσης του φόρου για εκτάσεις πάνω από 130 στρέμματα)! Αν το χωράφι ήταν, π.χ., στο Σχηματάρι Βοιωτίας ο φόρος θα είναι 120% υψηλότερος (με συντελεστή θέσης 2,2 αντί 1 που είναι ο ελάχιστος), ενώ αν ήταν σε μια ακριβή περιοχή της χώρας (π.χ. στη Βούλα ή στη Βουλιαγμένη όπου οι τιμές της Εφορίας φτάνουν στα 90 ευρώ ανά τ.μ. για τα αγροτεμάχια), ο φόρος θα ήταν μόλις 3,5 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή έως 1.050 ευρώ το πολύ.

Επιπλέον, αν υπάρχει στάβλος ή στάνη, αυτή φορολογείται όπως τα κτίσματα ως βοηθητικός χώρος με συντελεστή 0,1. Ετσι για ποιμνιοστάσιο 300 τ.μ. 25ετίας βρίσκεται στη Φωκίδα, ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το 2014 ενιαίο φόρο 72,5 ευρώ, που προκύπτει ως εξής: 300 τ.μ. κτίσματος Χ 2,3 βασικός φόρος για την περιοχή Χ 1,05 συντελεστής παλαιότητας Χ 0,1 συντελεστής βοηθητικού χώρου = 72,45 ευρώ.

Σπίτια

Από 1/1/2014 ο ενιαίος φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 25 συντελεστών. Με τις αλλαγές που έγιναν επιβαρύνονται, σε σχέση με τα προσχέδια, οι περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας τα ποσά που πλήρωναν με το ΕΕΤΑ. Πολλοί όμως θα πληρώσουν πολύ λιγότερα αν πριν πλήρωναν και ΦΑΠ (π.χ. με διαμέρισμα 80 τ.μ. στις περιοχές αυτές).

Το αρχικό ποσό του φόρου για κάθε σπίτι θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον βασικό φόρο (ορίζεται σε 0,0015 ευρώ/τ.μ.) επί τον συντελεστή θέσης της περιοχής, που κυμαίνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης από 2,3 ευρώ/ τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Η αναλογία φόρου (χαμηλότερος/υψηλότερος) είναι μόλις 1:7.

Οι μονοκατοικίες, έστω κι αν είναι θηριώδεις βίλες που απλώνονται σε πολλά επίπεδα, θα φορολογούνται με σχετικά χαμηλό συντελεστή (1,02) ασχέτως ορόφων.

Οικόπεδα

Μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ που πλήρωναν έως τώρα κρύβει ο νέος ΕΝΦΑ το 2014 για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, για τους οποίους θα παραμένει μυστήριο -μέχρι να δουν το εκκαθαριστικό- τι φόρο θα πληρώσουν για το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο - και για το οποίο έως τώρα δεν πλήρωναν τίποτε. Αντιθέτως, οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα δουν τεράστια ελάφρυνση.

Για να υπολογιστεί η φορολογητέα αξία στα οικόπεδα απαιτείται μια δαιδαλώδης διαδικασία και μόνο όσοι απέκτησαν οικόπεδο μέσα την τελευταία εξαετία (από το 2007 και μετά) μπορούν να βρουν εύκολα μόνοι τους την αξία του οικοπέδου τους, ανατρέχοντας στο φύλλο υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης που πλήρωσαν στην Εφορία ή στο συμβόλαιο αγοράς αν συντάχθηκε στην αντικειμενική τιμή. Η φορολογητέα αξία υπολογίζεται διαφορετικά από οικόπεδο σε οικόπεδο ακόμα κι αν συνορεύουν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα: 1. Αν για ένα οικόπεδο η Εφορία υπολογίζει ως φορολογητέα αξία 20.000 ευρώ το στρέμμα, τότε ο νόμος προβλέπει ότι ο ενιαίος φόρος θα είναι 25 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ. και άρα ο φόρος θα φτάνει στα 250 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως στην κατηγορία φό­­ρου από 2 έως και 250 ευρώ ανά στρέμμα ανήκουν τα 3/4 των εντός σχεδίου οικοπέδων στην Ελλάδα, για τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες τους συνήθως δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε έως τώρα.

Ωστόσο: Με βάση άλλες παραμέτρους που μπαίνουν, αν, π.χ., το ίδιο οικόπεδο τύχει να είναι γωνιακό και έχει δύο ή περισσότερες προσόψεις σε δρόμο, τότε ο φόρος αυξάνεται κατά 8% και φτάνει στα 270 ευρώ το στρέμμα.

2. Αν για οικόπεδο ενός στρέμματος η Εφορία υπολογίζει φορολογητέα αξία 5 εκατ. ευρώ και άνω (π.χ. στη Βουλιαγμένη), τότε ο ενιαίος φόρος υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 30 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 30.000 ευρώ ετησίως. Αν είναι γωνιακό το οικόπεδο, ο ΕΝΦΑ ανεβαίνει στα 32.400 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο, πάντως, ο ιδιοκτήτης του πληρώνει για ΦΑΠ του 2013 44.400 ευρώ, άρα θα έχει ελάφρυνση φόρου.

Οικόπεδα με σπίτι

«Τιμωρούνται» όσοι δεν έχτισαν ενώ μπορούσαν το οικόπεδό τους. Αν σε ένα οικόπεδο ο ιδιοκτήτης εξάντλησε τον συντελεστή δόμησης και έχτισε ό,τι αυτός επέτρεπε, δεν πληρώνει φόρο για τον ακάλυπτο χώρο. Αν χρησιμοποίησε μόνο ένα ποσοστό από όσο του επέτρεπε ο συντελεστής δόμησης, «τιμωρείται» πληρώνοντας φόρο για το οικόπεδο που δεν έχτισε!

Ετσι, για οικόπεδο 400 τ.μ. στη Λάρισα με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ και μοναδιαία αξία οικοπέδου 250 ευρώ ανά τ.μ. μπορούσε κάποιος να χτίσει 160 τ.μ., αλλά έχτισε μόνο τα μισά (80 τ.μ.). Θα φορολογηθεί τώρα και για το μισό οικόπεδο, δηλαδή για τα 200 τ.μ. επειδή δεν τα «τσιμέντωσε». Ωστόσο θα έχει και μια έκπτωση 25% στην «ποινή» του. Στην πράξη, αν το οίκημα είναι παλαιότητας, π.χ., 8 ετών και γωνιακή μονοκατοικία με δύο προσόψεις, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ενιαίο φόρο συνολικά 880 ευρώ για κτίσμα και οικόπεδο, ενώ έως τώρα πλήρωνε μόνο ΕΕΤΑ 490 ευρώ τον χρόνο. Επιβαρύνεται δηλαδή με 390 ευρώ ή κατά 80% σε σχέση με φέτος.

Αγροτεμάχια

Για αγροτεμάχιο 1.200 τ.μ. στη Μύκονο, στη Σαρωνίδα, στη Ραφήνα ή σε άλλες «καλές» περιοχές με ΑΒΑ 20 ευρώ και άνω (την καθορίζει η Εφορία στα εκτός σχεδίου ακίνητα), με πολυτελή εξοχική κατοικία εντός, με καρποφόρα δέντρα και σε απόσταση μόλις 50 μέτρα από τη θάλασσα, ο ΕΝΦΑ (για το «γήπεδο») δεν ξεπερνά τα 190-200 ευρώ.

Για ίδιας έκτασης, όμως, εντός σχεδίου χέρσο οικόπεδο στην Τραϊανούπολη του Εβρου, με μοναδιαία αξία οικοπέδου 10 ευρώ ανά στρέμμα (δηλαδή φορολογητέας αξίας μόλις 12.000 ευρώ!) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνει ενιαίο φόρο 240 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν 50 ευρώ περισσότερα.
newmoney.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ