2013-10-28 20:30:07
Φωτογραφία για Μνημόνιο για όλη την Ευρώπη θέλει η Μέρκελ!
Την απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας και της πολιτικής της σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται πως θέτει ως βασικό στόχο η Ανγκελα Μέρκελ με την έναρξη της τρίτης θητείας της ως καγκελάριος.

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται να κινήσει τις διαδικασίες ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο να εγκρίνει ή να απορρίπτει, αλλά και να εκτελεί και να εφαρμόζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αυτά προστίθεται και ο απόλυτος έλεγχος πάνω στο δημόσιο δανεισμό των κρατών, των εθνικών σχεδίων διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της εφαρμογής των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κυμαίνεται και δημοσίευμα του «Spiegel» την περασμένη εβδομάδα το οποίο, ωστόσο, είναι λακωνικό και δεν απαντάει σε αρκετά από τα ζητούμενα.

Για παράδειγμα θα πρέπει ενδεχομένως να υπάρξει αναθεώρηση των Συ νθηκών και ιδιαίτερα του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ταυτόχρονη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Γερμανία, ενώ θα πρέπει το Βερολίνο να αποδεχθεί και και ένα είδος πολιτικής ενοποίησης, ενώ άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας που θέτει η καγκελάριος.


Το δημοσίευμα στο Spiegel περιέχει το υπονοούμενο ότι η καγκελάριος προφανώς επιθυμεί η προεκλογική εκστρατεία εν όψει των Ευρωεκλογών της άνοιξης να επικεντρωθεί στην παραπάνω πρόταση.

Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση, που θα επιβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία της Ανγκελα Μέρκελ σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της Γερμανίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Φρανσουά Ολάντ και Ενρίκο Λέτα σε Γαλλία και Ιταλία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, ενώ ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η συζήτηση αυτή να αποτελεί κι έναν τακτικό ελιγμό της καγκελαρίου για να δει τις αντιδράσεις των σοσιαλδημοκρατών, καθώς, υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Αυτό που προτείνει η Μέρκελ είναι ένα διαρκές Μνημόνιο για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε ρόλο διευρυμένης και μόνιμης τρόικας.
www.iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ