2013-10-28 23:10:07
Φωτογραφία για 28η Οκτωβρίου 1940. Το τότε και το σήμερα
Γράφει ο Παντελής Νικολαϊδης

Ήταν Δευτέρα 28 του Οκτώβρη του 1940, όπως και σήμερα, λίγα λεπτά μετά την 3ης πρωινή. Ο Ιταλός πρεσβευτής Εμμανουέλε Γράτσι, ξυπνούσε τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, για να του επιδώσει το Ιταλικό τελεσίγραφο, που... απαιτούσε από την 6η πρωινής «την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα Ελληνικά εδάφη».

Ο Μεταξάς απλά και αβίαστα απάντησε: « τότε έχουμε πόλεμο». Στο άγγελμα του πολέμου προσέτρεχε όλος ο Ελληνικός λαός, ο οποίος δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να ανεχθεί την προσβολή και την αδικία. Σηκώθηκε όρθιος και πολέμησε για τα ιερά και τα όσια του. Και ενώ ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταχτεί στον άξονα η μικρή αλλά αποφασισμένη Ελλάδα, μόνη και εντελώς αβοήθητη έγραψε το έπος της Πίνδου και της Αλβανίας, στο οποίο υποκλίθηκε όλη η Ευρώπη.

Όμως στις μέρες μας οι συγκρίσεις με το τότε και το σήμερα είναι θλιβερές και αδυσώπητες.


• Το περήφανο ΟΧΙ του κατά τ’ άλλα δικτάτορα Μεταξά έχουν αντικατασταθεί με τα θυλοπρεπέστατα «ΝΑΙ σε όλα» των σημερινών δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων (πτού να μην τις ματιάσουμε).

• Η Ελλάδα τότε όμως ήταν πλήρως και αρκούντος προετοιμασμένη αφού είχε οργανώσει την άμυνα της στην Ελληνοαλβανική μεθόριο. Όμως σήμερα η αμυντική θωράκιση και ο στρατιωτικός εξοπλισμός αποτελεί μίασμα και απαξίωση απ’ αυτό που ονομάζομε κομματικό σύστημα.

• Ο τότε ενθουσιασμός του λαού και το πάθος για να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον τόπο έχει αντικατασταθεί με τη φυγοστρατία και την με κάθε τρόπο απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία. Ακόμη και με την επίκληση και προσκόμιση χαρτιών ψυχολογικής ανισορροπίας. Μέχρι εδώ έχει φτάσει ο ξεπεσμός και η κατάντια μας.

• Τις ηρωικές γυναίκες της Ηπείρου τις έχουν αντικαταστήσει οι «φιλόστοργες» μανάδες που εκλιπαρούν, προσκυνούν και υποκλίνονται ώστε ο κανακάρης τους να υπηρετεί αν είναι δυνατό μέσα από το σπίτι και το πάνω στο κρεβάτι του.

• Τέλος την διάθεση του Ελληνικού λαού να μην υποταχτεί με τίποτε, ακόμα και κάτω από συνθήκες πείνας και ολοκληρωτικής εξαθλίωσης, την έχουν αντικαταστήσει οι προσφυγές στην ψευδοεπιτροπή των κατεχόμένων, όπου παραδίδουν έναντι πινακίου φακής την γη των παππούδων και των πατεράδων του στους εισβολείς και στους εποίκους που είναι το λιγότερο πράξη εσχάτης προδοσίας.

Αυτή είναι η θλιβερή συγκριτική κατάντια του τότε με το σήμερα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ