2013-10-29 10:29:12
Φωτογραφία για Θέλουν οι καναλάρχες να χαρούν αλλά η κομισιόν δεν τους αφήνει...!!!
Κυβερνητική κρίση απειλεί να προκαλέσει η υπόθεση της χαριστικής παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων.

 Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει την τροπολογία, ενώ και ο Απόστολος Κακλαμάνης έχει δηλώσει δημόσια την διαφωνία του.

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την υγεία και πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη προβλέπεται ότι όσοι εξέπεμπαν μέχρι την 31η Αυγούστου και είχαν σύμβαση με νόμιμο πάροχο δικτύου (λέγε με και Digea) αυτόματα αποκτούν δικαίωμα εκπομπής στην ψηφιακή τηλεόραση χωρίς καμία άλλη υποχρέωση.

Το σχέδιο του Σίμου Κεδίκογλου που έκλεισε την πλεονασματική ΕΡΤ προβλέπει ότι τα επόμενα 15 χρόνια το κράτος θα αποκομίσει μόλις 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν σύμφωνα με το typologies.gr με τον ισχύοντα νόμο οι καναλάρχες τα τελευταία 15 χρόνια για την αναλογική εκπομπή έχουν αποδώσει περισσότερα από 105 εκατομμύρια ευρώ.


Η συζήτηση για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων θα ήταν τελείως διαφορετική αν η κυβέρνηση δεν είχε αποκλείσει την ΕΡΤ με το μαύρο της 11ης Ιουνίου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τυχαία η βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διαβούλευση για τις ψηφιακές συχνότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε επισημάνει από νωρίς το TPP η ίδια η διαβούλευση περιλάμβανε φωτογραφικές διατάξεις προς ενίσχυση της Digea, όπως αυτή που περιέγραφε ως κατάλληλο ανάδοχο την εταιρία που διαφήμισε τον τελευταίο χρόνο την ψηφιακή μετάβαση (την θυμάστε την κυρία Κλικλίκου;).

Η κυβέρνηση όμως έχει τώρα και την Κομισιόν απέναντί της. Οι πληροφορίες του typologies.gr και του greek-tv.blogspot.com αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε στην κυβέρνηση το σχέδιο προκήρυξης για το διεθνή διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων με το επιχείρημα ότι αντίκειται στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η κομισιόν σημειώνει ότι στην προκήρυξη υπάρχουν «παράθυρα» που ευνοούν συγκεκριμένη ελληνική εταιρία που μετείχε ήδη στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης και εμφανίζεται πιο έτοιμη από κάθε άλλο πιθανό ενδιαφερόμενο. Ως παράδειγμα παρουσιάζεται ο όρος περί της κάλυψης του 60% της επικράτειας από πομπούς εντός δέκα μηνών, την ώρα που οι άδειες για την τοποθέτηση κεραιών και πομπών απαιτούν περισσότερο από δέκα μήνες μέχρι να εκδοθούν.

Το 3ο μνημόνιο περιγράφει ως προαπαιτούμενο την παράδοση του ψηφιακού μερίσματος προς την κινητή τηλεφωνία μέχρι τον Νοέμβριο του 2014. Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεχτεί την φωτογραφική προκήρυξη μπορεί να προκαλέσει νέα κυβερνητική κρίση. Εκτός των άλλων το σχέδιο του κ.Κεδίκογλου προβλέπει ελάχιστα έσοδα από την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών αδειών που επίσης περιλαμβάνεται ως όρος του μνημονίου.

ΠΗΓΗ:

The Press Project

Πηγή: Θέλουν οι καναλάρχες να χαρούν αλλά η κομισιόν δεν τους αφήνει - RAMNOUSIA 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ