2013-10-29 14:20:06
Φωτογραφία για Για χρέος 882 εκατ. δολαρίων κατηγορεί η Gazprom την Ουκρανία
Για χρέος 882 εκατ. δολαρίων κατηγορεί η Gazprom την Ουκρανία, απειλώντας με νέα ρωσο-ουκρανική διένεξη την ώρα που... το Κίεβο επιχειρεί προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα κατάσταση ως προς τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου", δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Ο επικεφαλής της Gazprom εξηγεί ότι προθεσμία δόθηκε στην Ουκρανία για να αποπληρώσει το χρέος των 882 εκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο το οποίο παραδόθηκε τον Αύγουστο, αλλά η προθεσμία έληξε την 1η Οκτωβρίου. "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, διότι το συμβόλαιο προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων αποπληρωμής, περνάμε σε ένα σύστημα προπληρωμής".

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν οδηγήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της Ουκρανίας, η οποία παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις απόπειρες για την εξεύρεση νέων πηγών.


Οι διενέξεις αυτές επηρέασαν κατά το παρελθόν και τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ουκρανία αποτελεί την σημαντικότερη χώρα διέλευσης.

Ήδη τον περασμένο Ιανουάριο, η Gazprom απαίτησε από τη Naftogaz, την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, την πληρωμή 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φυσικό αέριο που δεν είχε καταναλωθεί, αλλά προβλεπόταν στο συμβόλαιο. Το Κίεβο ζητεί μείωση των τιμών από τη Μόσχα, η οποία ζητεί σε αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση και την παραχώρηση από το Κίεβο στη

Gazprom τμήματος του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι νέες απειλές εκτοξεύονται καθώς πλησιάζει η ευρωπαϊκή σύνοδος της 21ης Νοεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουκρανία είναι πιθανόν να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βίντεο-σοκ από το Άμστερνταμ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βίντεο-σοκ από το Άμστερνταμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ