2013-10-29 15:00:16
Φωτογραφία για WSJ: Αυτοί έβγαλαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Και όμως, τα funds που έβγαλαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον κόσμο από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχουν έδρα την Ελλάδα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Εθνικής και της Eurobank, έπιασαν αποδόσεις από τα ομόλογα του Δημοσίου μέχρι και 100%, όταν ακόμη και τα καλύτερα των αναδυόμενων αγορών είχαν σχεδόν 35% και τα ευρωπαϊκά γύρω στο 3.5%.

Το άλλο ενδιαφέρον που μαθαίνουμε από την WSJ είναι ότι οι Έλληνες διαχειριστές, είχαν σταματήσει εντελώς προεκλογικά να παίρνουν ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου και ξανάρχισαν μετά μανίας να παίρνουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, μετά τις εκλογές υπήρχε μια συνεργάσιμη κυβέρνηση.

Διαβάστε το δημοσίευμα της wall street journal: 

Τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου πληρώνουν πολλά στους διαχειριστές κεφαλαίων.

Τρία Funds είχαν επιστροφές πάνω από 100% κατά το προηγούμενο έτος.


Οι διαχειριστές των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο αυτό το έτος δεν είναι στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια. Έχουν έδρα την Αθήνα

Ο Πάνος Σίμος της Asset Management της Εθνικής και οι Άρης Παπαγεωργακόπουλος και Γιάννης Γκίγκας της Eurobank Asset Management διαχειρίζονται τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν επιστροφές άνω του 100% το τελευταίο έτος. Κανένα άλλο ομολογιακό από αυτά που παρακολουθεί η Morningstar σε παγκοσμίως δεν έχει αποφέρει τέτοιες αποδόσεις.

Και οι τρεις κέρδισαν πολλά, αγοράζοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ενώ άλλοι επενδυτές τα απέφευγαν.

Κάνοντας αποδόσεις άνω του 100% κατά το προηγούμενο έτος, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αποδόσεις μερικών από τα κορυφαία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές, τα οποία έκαναν περίπου 35% , και έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από μια εντελώς τυπική ευρωπαϊκή αγορά ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία επιστρέφει περίπου στο 3,5%.

Οι αποδόσεις των funds δεν οφείλονται ωστόσο μοναχά στην τύχη και οφείλουν κάτι στην υπομονή και σε κάποια πονηρά στοιχήματα.

Οι Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας, πρώτα μείωσαν τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα ένα μήνα πριν από τις πρώτες γενικές εκλογές στην Ελλάδα, το Μάιο του 2012, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αντίθετα, αγόρασαν ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, ενώ αυτά διαπραγματευόταν χαμηλότερα της αρχικής τιμής, προβλέποντας ωστόσο ότι οι επενδυτές θα πληρωνόταν στο ακέραιο όταν θα έληγαν τα ομόλογα.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν εντελώς στα κρατικά ομόλογα, κατανέμοντας όλο το fund τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου του ίδιου έτους.

"Μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών, κατορθώσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς πιστωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις", δηλώνει ο κ. Παπαγεωργακόπουλος.

Της Eurobank Asset Management
ramnousia logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ