2013-10-29 16:35:54
Φωτογραφία για Πάτρα: Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των Πρωτοκλητείων 2013 της Μητροπόλεως Πατρών
Το πρόγραμμα των φετινών Πρωτοκλητείων 2013 γνωστοποιήθηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ενώ ετοιμαζόμαστε να εισέλθωμε στον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο εορτάζεται και τιμάται η ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, προστάτου και πολιούχου των Πατρών, παρουσιάζομε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν καθ’όλο τον μήνα προς τιμή του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Πρόκειται για τα «Πρωτοκλήτεια», τα οποία έχουν πλέον καταστεί θεσμός για την πόλη της Πάτρας και την ιερά Μητρόπολη και τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί και αγκαλιαστεί ευρέως από τον Πατραικό λαό και όχι μόνο. Μέσω των εκδηλώσεων των Πρωτοκλητείων προβάλλεται η Ορθόδοξη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και ζωή της ιεράς Αποστολικής Μητροπόλεως και πόλεως των Πατρών».

Αξίζει να τονιστεί ότι στα φετινά «Πρωτοκλήτεια εκτός των άλλων εκδηλώσεων, έχουν ενταχθεί και οι παρακάτω σημαντικές εκδηλώσεις και δρώμενα.

- Προβολή του ταξιδίου που έγινε στην Ρωσία, όπου μεταφέρθηκε ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα προς ευλογία και αγιασμό του λαού της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1025 ετών από την Βάπτιση των Ρώς στον Δνείπερο ποταμό. Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα στην Ρωσία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά από αίτημα του Πατριάρχου Μόσχας και μετά από έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Ειδική εκδήλωση πρός τιμήν των Πεσόντων και δη των Αχαιών στους Βαλκανικούς Πολέμους του1912-1913, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από τούς νικηφόρους και ενδόξους εκείνους αγώνες, κατά τους οποίους οι Έλληνες, με τις θυσίες τους και το αίμα τους, ελευθέρωσαν τα εδάφη της Ελληνικής Βορείου Ελλάδος.

Επίσης όπως ήδη γνωστοποιήθηκε χθες από τους ιερείς στις ενορίες της Πάτρας, διοργανώνεται από την τοπική εκκλησία των Πατρών μεγάλη συναυλία φιλανθρωπικού μάλιστα χαρακτήρα, με τον λαμπρό μουσικοσυνθέτη κ. Σταμάτη Σπανουδάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γήπεδο του «Απόλλωνα» στην Περιβόλα, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 στις 19.00.

Την εκδήλωση όπου ο Σταμάτης Σπανουδάκης θα παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα αξιώσεων της συναυλίας που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο στην Αθήνα, την πρότεινε η νεολαία της ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών και εμείς την υιοθετήσαμε όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, καθ’όσον αποτελεί μία πρωτοτυπία στο θεσμό και πιστεύουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία.Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Στα φετινά «Πρωτοκλήτεια» εντάσσονται και οι εκδηλώσεις, που θα γίνουν στην Κύπρο, πρός τιμήν του Αγίου Ανδρέα, όπου από σήμερα μεταφέρεται η χαριτόβρυτος Τιμία Κάρα του προς ευλογία του Κυπριακού Ελληνισμού. Η Αγία Κάρα θα τεθεί εις προσκύνηση στον μεγαλοπρεπή ι. ναό της Θεού Σοφίας στην Λευκωσία, όπου και θα παραμείνει από τις 29 Οκτωβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου ενώ στη συνέχεια για μία μέρα, έως δηλαδή τις 5 Νοεμβρίου τη 1 το μεσημέρι οπότε θα αναχωρήσει για την επιστροφή στην Πάτρα, θα παραμείνει στην Πάφο.

Όπως αναφέρει ο κ.κ. Χρυσόστομος, «καθ’ ον χρόνον θα προσκυνείται υπό των αδελφών μας Κυπρίων, το ιερότατο του Πρωτοκλήτου Λείψανο, θα επισκεφθούμε κατά την ορισμένη ημέρα την φυλακισμένη Μονή του στήν Καρπασία, όπου θα προσκυνήσουμε την Αγία Εικόνα και θα ικετεύσωμε τον Άγιο, ώστε δια πρεσβειών του να επιλυθεί το επί πλείστα έτη απασχολούν τον κόσμο ολόκληρο Κυπριακό πρόβλημα».

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων 2013.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΛΕΣΤΟΟΥΝ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΛΕΣΤΟΟΥΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ