2013-10-30 01:17:05
Φωτογραφία για Πρέπει να θηλάσω το παιδί μου και για πόσο χρονικό διάστημα;
Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα συμφωνεί πως είναι σημαντικό μια μητέρα να θηλάσει το παιδί της. Κάποιες από αυτές όμως είτε δεν το θηλάζουν καθόλου, είτε επιλέγουν να το θηλάσουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Η αιτιολογία που προβάλουν είναι η έλλειψη χρόνου και κατάλληλων συνθηκών επειδή είναι εργαζόμενες, ότι δεν επαρκεί το γάλα για το νεογνό, είτε ότι δεν θέλουν να "χαλάσουν" το μαστό τους. Φυσικά στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που παρέχει τη δυνατότητα στις μητέρες να συλλέξουν και να αποθηκεύσουν το γάλα τους πριν φύγουν για τη δουλειά τους και η ίδια η φύση έχει προνοήσει ώστε να υπάρχει αρκετή ποσότητα γάλακτος που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του νεογνού.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καμία κυβέρνηση ή διεθνής αρμόδιος οργανισμός δε δίνει συγκεκριμένη σύσταση σε ό,τι αφορά το πότε μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό. Ένα ιδανικό χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να είναι οι έξι μήνες, όπου τότε αναπτύσσονται οι μασητήρες και το βρέφος μπορεί να απογαλακτιστεί. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο εξάμηνο δεν ξεπερνά το 1% και το ποσοστό θηλασμού στο έτος το 6%.


Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καταλληλότερη τροφή από το μητρικό γάλα για τα βρέφη. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία του παιδιού από τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο θηλασμός ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων και είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή, όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα, τόσο περισσότερο θωρακίζει το παιδί της. Επίσης, τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ κατά 4-5 μονάδες σε σύγκριση με όσα δεν θηλάζουν. Υπάρχουν όμως και οφέλη για την ίδια την μητέρα, όπως η ανάπτυξη μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ τους και η γρήγορη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια το βρέφος μπορεί να τρέφεται με ένα συνδυασμό τροφών, υγρών και λήψης μητρικού γάλακτος ως την ηλικία των δύο ετών ή και παραπάνω. Φυσικά, το χρονικό διάστημα καθορίζεται τόσο από την επιθυμία του βρέφους, όσο και της μητέρας, γιατί πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί την συναίνεση και των δύο.

Έχει υπολογιστεί ότι η αποφυγή του θηλασμού κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού επιφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλές χιλιάδες ευρώ, όχι μόνο από την αγορά ξένου γάλακτος, αλλά και λόγω των ασθενειών που μπορεί να συνδεθούν με το αγελαδινό γάλα.

Φυσικά δεν θα πρέπει να γίνουν στόχος οι μητέρες που δεν θηλάζουν, γιατί εκείνες μπορούν να δείξουν την αγάπη και την φροντίδα τους στο βρέφος με άλλους τρόπους. Από την άλλη, ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις μητέρες, πρέπει να είναι αφοσιωμένες στην ιερή αυτή πράξη και να μην αποσπώνται από εξωτερικά ερεθίσματα.

Στην περίπτωση που ο θηλασμός υπερβαίνει το δεύτερο και το τρίτο έτος της ηλικίας του παιδιού, εκεί οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μητέρα παύει πια να εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού της, αλλά καλύπτει τις δικές της ανάγκες για συναισθηματική επάρκεια. Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθάει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, δεν το θωρακίζει απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής και δεν βοηθάει στην αυτονόμησή του. Ο απογαλακτισμός είναι μια διαδικασία δύσκολη τόσο για το βρέφος, όσο και για τη μητέρα και αν δεν μπορεί να τον διαχειριστεί, καλό θα είναι να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ