2013-10-30 13:41:06
Φωτογραφία για Ερώτηση του Μαρίνου Ουζουνίδη σχετικά με την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με την από 29.10.2013 ερώτησή – ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) μου (Αριθ. Πρωτ. 3181-388/29.10.2013), έθεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν... οι ιδιοκτήτες των περίπου 200 στρεμμάτων αστικών ακινήτων, τα οποία είναι ενταγμένα στα όρια της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Δυστυχώς, τα εν λόγω ακίνητα έχουν, βάσει του ισχύοντος Πολεοδομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 9/14-1-1988) ενταχθεί στην έκταση που έχει χαρακτηρισθεί ως χερσαία ζώνη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και εξ αυτού του λόγου έχουν δεσμευθεί, δίχως να είναι δυνατή με τα υπάρχοντα δεδομένα η αξιοποίησή τους με κάποιο τρόπο. Το δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών είναι οι εκτάσεις αυτές να απαλλοτριωθούν, ώστε να πάρουν μια ικανοποιητική αποζημίωση για τις εκτάσεις αυτές, τις οποίες εκμεταλλεύεται το κράτος και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.). Με την ερώτηση μου ζητώ από τους Αρμοδίους Υπουργούς να δοθεί μια απάντηση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, -εάν έχει ξεκινήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται-, καθώς και την κατάθεση οποιωνδήποτε δημοσίων εγγράφων, τα οποία πιστοποιούν τα ανωτέρω.


Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Βουλευτής Ν. Έβρου – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

Προς κ. Υπουργό Ναυτιλίας

Προς κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης»

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 50 οικογένειες ιδιοκτητών συνολικά 204 στρεμμάτων αστικών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, βάσει Πολεοδομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 9/14-1-1988), έχουν περιληφθεί στην μείζονα έκταση, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως χερσαία ζώνη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και εξ αυτού του λόγου έχει δεσμευθεί με συνέπεια να είναι αδύνατη η αξιοποίησή της με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι πολίτες αυτοί έχουν θέσει το πρόβλημά τους και σε παλαιότερες κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι σήμερα κάποια λύση. Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.), με αριθ. 40/5/07, η οποία εγκρίθηκε με την Α.Π. 4244/16-7-2008 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αιτήθηκε την τροποποίηση – επέκταση των ορίων της ζώνης λιμένα δικαιοδοσίας του και συμπεριέλαβε και τα ανωτέρω αστικά ακίνητα. Παρόλα αυτά, το ΥΕΝΑΝΠ είχε τότε γνωμοδοτήσει, με το υπ’ αριθ. 8116.3/Φ.3/02/08/02-6-2008, να γίνουν με τη μέριμνα του Ο.Λ.Α. Α.Ε. όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων όλων των αστικών ακινήτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της ζώνης του Λιμένα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης της ζώνης λιμένα δικαιοδοσίας του Ο.Λ.Α. Α.Ε.;

2. Εάν ναι, έχουν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ακίνητα περιληφθεί στα όρια της συγκεκριμένης ζώνης;

3. Εάν ισχύουν τα ανωτέρω, έχει ληφθεί κάποια μέριμνα και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση των αστικών αυτών ακινήτων και την αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι κάθε μέρα που περνάει ζημιώνονται από την αδυναμία να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα τους;

Παρακαλείσθε όπως μας καταθέσετε τα σχετικά με τις ερωτήσεις έγγραφα.

Αθήνα, 29/10/2013

Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ