2013-10-30 15:52:53
Φωτογραφία για Aντάρτικο βουλευτών εναντίον των μέτρων: Μύθος ή πραγματικότητα ...???
Αποσπασματικά και με στοιχεία δημαγωγίας αντιδρούν βουλευτές οι οποίοι ξαφνικά εναντιώθηκαν στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τις ...στάνες.

Η ερώτηση που κατέθεσαν στον Γιάννη Στουρνάρα, λίγες ημέρες πριν την άφιξη της Τρόικα για υπέρμετρη φορολογία στα αγροτεμάχια έγινε με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους αφού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν παρεμβάσεις για την άγρια φορολόγηση ενώ δεν έχουν ποτέ αντιδράσει στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει «ξεχάσει» τους ελέγχους στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και στους υπόπτους μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η ερώτηση για τις στάνες

Ετσι σε νυχτερινή αναδίπλωση αναγκάστηκε το οικονομικό επιτελείο στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων μετά το... αντάρτικο 22 "γαλάζιων" βουλευτών που κατέθεσαν, ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Άμεση ήταν η αντίδραση από την οδό Νίκης με το ΥΠΟΙΚ να εκδίδει διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι: «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».

Συναντήθηκαν με τον Στουρνάρα

Πάντως, το πρωί, περισσότεροι από δέκα βουλευτές της ΝΔ, εκ των 22 που χθες κατέθεσαν ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρναρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου 40 λεπτά και συμφώνησαν να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή τους, απόψε στις 20:30, στο υπουργείο οικονομικών.

Επικεφαλής ο Ιορδάνης Τζαμτζής του αντάρτικου

Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε οτι στόχος είναι ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του να κατανοήσουν το άδικο των ρυθμίσεων και να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τζαμτζής δήλωσε ότι «σωστά εξαιρεί μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος» αλλα επισήμανε ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.

Αδικη η φορολόγηση των οικοπέδων

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας». Όπως ενημέρωσε μάλιστα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο επικεφαλής των ερωτώντων βουλευτών, αύριο το πρωί ομάδα των βουλευτών θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να του αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνσή τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική, και καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων.

Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι 24 βουλευτές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου. «Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» τονίζουν.

Ζητούν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες. Τέλος, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.

Την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Π. Βογιατζής, Δ. Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Αθ. Νταβλούρος, Κ. Κόλλιας, Ιω. Λαμπρόπουλος, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ευ. Κωνσταντινίδης, Σπ. Ταλιαδούρος, Ιω. Ιωαννίδης, Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τσαβδαρίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Γ. Στύλιος, Α. Μαρίνος, Κ. Κλειτσιώτης, Ιω. Πασχαλίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μ. Βλάχβεης, Δ. Σαμπαζιώτης, Α. Κουτσούμπας, Ευ.Αυγενάρης και Β. Υψηλάντης.

Αντάρτικο και από τον Ντινόπουλο: Να είναι πιο προσεχτικοί στο υπουργείο Οικονομικών

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αργύρης Ντινόπουλος, με αφορμή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

«Για μια ακόμη φορά θα πληγεί η μεσαία τάξη. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο υπουργείο Οικονομικών και να κάνουν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε.

Ο κ. Ντινόπουλος δεν δίστασε να κάνει λόγο για φοροεπιδρομή που φέρνει τους βουλευτές σε πολύ δύσκολη θέσηκαι πρόσθεσε ότι πρέπει να προβληματιστούν οι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών για την σιωπηλή οργή της μεσαίας τάξης.

«Θα συνιστούσα σε κάποιους κυρίους να αφουγκραστούν αυτή τη σιωπή. Πολλοί από αυτούς θα έχουν πρόβλημα με το Πόθεν Έσχες», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ τονίζοντας ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη η κοινωνική συνοχή».

Ολοκληρώνεται εντός της ημέρας η διαβούλευση

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας ολοκληρώνεται η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το 2014 το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας στη «Διαύγεια», ζητούν αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, καθώς και ακινήτων που είναι για διάφορους λόγους «δεσμευμένα».

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα στη «Διαύγεια» ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε συγκεντρώνει το θέμα του τρόπου φορολόγησης των αγροτεμαχίων που είναι δίπλα στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Επίσης αρκετές είναι οι αναφορές σε περιπτώσεις μεγάλων κληρονομιών σε φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα, καθώς και αυτές που αφορούν εκτάσεις που είναι «δεσμευμένες» και μη αξιοποιήσιμες από τους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή: Aντάρτικο βουλευτών εναντίον των μέτρων: Μύθος ή πραγματικότητα; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/128374#ixzz2jDHLfgZj
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ