2013-10-30 16:33:06
Φωτογραφία για Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
της Στελλίνας Καρφιτσοπούλου*

Έναν αιώνα πριν οι διάφορες λοιμώδεις ασθένειες ήταν πολλές φορές μοιραίες για την ζωή του ανθρώπου.

Σήμερα πολύ λιγότερες λοιμώξεις ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα και αυτό οφείλεται στην αλματώδη εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια.. τα εμβόλια είναι άλλωστε μια από τις πιο ευεργετικές εφευρέσεις και το ισχυρότερο όπλο για την πρόληψη των λοιμωδών νόσων.

Σήμερα ο σακχαρώδης διαβήτης είναι σε πολύ υψηλή θέση στην ιεραρχία αιτίων θανάτου στην χώρα μας Τι είναι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένο ποσοστό γλυκόζης στο αίμα.

Είναι πολυπαραγοντική νόσος που έχει άμεση σχέση με την κληρονομικότητα και δημιουργεί επιπλοκές σ'ολα τα όργανα του ανθρώπου.

Ο διαβήτης επιταχύνει τη διαδικασία στένωσης των αρτηριών και έτσι ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας και καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς και κυρίως στους ινσουλινοεξαρτώμενους.

Συγκεκριμένα διαιτολόγια χαμηλής λιποπεριεκτικότητας και με ισοζυγισμένη χορήγηση υδατανθράκων είναι απαραίτητα.

*Η Στελλίνα Καρφιτσοπούλου, είναι φοιτήτρια του δευτέρου έτους του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ