2013-10-30 16:33:33
Φωτογραφία για Πρώτη μεγάλη ήττα του Άδωνη Γεωργιάδη. Παραμύθιαζαν τον Σαμαρά για τα μεγάλα απλήρωτα χρέη σε κλινικάρχες, γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και άλλους επαγγελματίες της Υγείας. Έχουν πληρώσει μόνο το...8%, αλλά βγάζουν περισσεύματα δις.
NONPAPERNEWS.GR

Αμετακίνητοι οι καταχρεωμένοι κλινικάρχες και το απλήρωτο προσωπικό τους. Ο άλλοτε «ατσάλινος» υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη- ψυχρολουσία στο Μαξίμου αναδιπλώθηκε. Κινείται μεταξύ συγκατάβασης και έμμεσων απειλών. Αποκαλυπτικό χρονικό και παρασκήνιο των εξελίξεων.

Σταμάτησε τις απειλές και τις κυρώσεις Αναδιπλώθηκε εμφανώς μπροστά στην αποφασιστική στάση όσων αποφάσισαν και στήριξαν το κίνημα της επίσχεσης εργασίας. Κίνημα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Το οποίο δεν είναι απλώς θέμα κάποιων ισχυρών κλινικαρχών (όσο και εάν ελέγχουν το 70% των κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας) αλλά χιλιάδων συνεργαζόμενων και εργαζομένων γιατρών, νοσηλευτών, υπαλλήλων, προμηθευτών και βεβαίως χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα.

-Να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας ζήτησε από τους αρμοδίους των ιδιωτικών κλινικών ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση «ο ΕΟΠΥΥ θα επανεξετάσει τη στάση του». Βλέποντας να αποτυγχάνουν αλλεπάλληλες απειλές του, μετά από μια περίοδο πλήρους αδιαφορίας ή και αλαζονείας απέναντί τους.


«Θέλω με ψυχραιμία να τους καλέσω να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στους ασφαλισμένους μας και είναι παράνομη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, «μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου που έχουμε εγκαινιάσει, θα βρούμε λύση στα πράγματι μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των ιδιωτικών κλινικών κάνουν επίσχεση εργασίας μέχρι και την Παρασκευή, αντιδρώντας στα μέτρα που τους επιβάλλει το υπουργείο Υγείας (τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών χρημάτων όταν η δαπάνη υπερβαίνει το όριο).

Τη συνέχιση της αναστολής των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την 1η Νοεμβρίου αποφάσισε και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. «Σηκώνουμε το ανάστημά μας σε μία ισοπεδωτική πολιτική με δραματικές επιπτώσεις, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους παρόχους υπηρεσιών υγείας», τονίζουν οι φυσικοθεραπευτές σε ανακοίνωσή τους. Διαβεβαιώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι πρόθεσή τους «δεν είναι η ταλαιπωρία τους, αλλά η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στη Φυσικοθεραπεία, όπου οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν και οι πάροχοι θα λαμβάνουμε τις απολαβές που έχουμε συμφωνήσει με την πολιτεία».

Η επίσχεση και η αναταραχή

Ήδη από το πρωί της Τρίτης 29 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τους υπευθύνους των ιδιωτικών κλινικών ότι θα πρέπει εάν θέλουν να νοσηλευθούν, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, εισπράττοντάς τα βέβαια με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολύ γραφειοκρατία ως συνήθως. Συνήθως το 70% του συνολικού κόστους για επεμβάσεις, στις οποίες επιβαρύνονταν με 25-30 % το πολύ.

Τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ είναι:

Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, ΙΑΣΩ, Euromedica, Βιοιατρική, Ευρωκλινική, Λευκός Σταυρός, Κυανούς Σταυρός, Μετροπόλιταν, Mediterraneo hospital .

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης και σύμβουλοι του Μαξίμου) καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, προέκυψε αδιέξοδο. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των υπουργών ο Πρωθυπουργός είχε διαφορετική, και πιο σωστή ενημέρωση, από την πλευρά των κλινικαρχών.

Ο πρωθυπουργός δε γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις το 8% των παλαιών οφειλών του προς τον κλάδο (δείχνοντας τη σχετική έκπληξη κατά την ενημέρωσή του) ενώ και για το 2013 έχουν αποπληρωθεί μόνο Ιανουάριος και Φεβρουάριο. Με συνηθισμένο κόλπο για καθυστερήσεις ότι χρειάζονται πολλοί μήνες για τον έλεγχο των τιμολογίων και των διάφορων παραστατικών, πολλά από τα οποία είχαν ήδη ελεγχθεί από τα ταμεία και τα νοσοκομεία.

Ο κ. Σαμαράς αιφνιδιασμένος και με απορίες για την εκτεταμένη κακοδιοίκηση και ασυνέπεια της Πολιτείας, έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς» με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές.

Η ψυχρολουσία κατά Γεωργιάδη δεν σταμάτησε. εδώ. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν θέσει με αναλυτικό υπόμνημα και απευθείας επαφές στον Πρωθυπουργό και το θέμα των αυθαίρετων εκπτώσεων, αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back) . Επιστροφή άδικη, παράλογη και επιπλέον εξοντωτική. Χρήματα απαιτούμενα παρανόμως, τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν λάβει καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά, οι οφειλές Εφορίας, Ταμείων κλπ δεν συμψηφίζονται.-Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) :

«Οι δυνατότητες επιβίωσης μας τερματίστηκαν. Η ασυνέπεια και η αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με μονομερείς ενέργειες και με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή παλαιών χρεών μας έφερε στα όρια της καταστροφής -οφείλοντας μας περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ- ξεχείλισαν το ποτήρι» αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου των ιδιωτικών κλινικών.

«Παραμένουμε απλήρωτοι για υπηρεσίες που παρείχαμε από το 2007 μέχρι και σήμερα και ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα για τα έτη 2012 και 2013 για δύο μήνες, έχουμε λάβει μόνο προκαταβολές και εκκρεμούν όλες οι υπόλοιπες οφειλές», αναφέρει ο ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι «επί της ουσίας, οδηγούμαστε στην εθνικοποίηση των υπηρεσιών μας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ