2013-10-30 17:11:06
Φωτογραφία για Ισπανία: Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών θα καταθέσει στη Βουλή
Ο αρχηγός των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών θα καταθέσει ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την κατασκοπεία που φέρονται ότι διεξάγουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, υπερασπιζόμενος ενώπιον των βουλευτών τη θέση της κυβέρνησής του στο θέμα αυτό.

Ο δεξιός πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι αμερικανικές τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ισπανία, αν επιβεβαιωθούν, αποτελούν "ανάρμοστες και απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων και φίλων" ενέργειες.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, ο Φέλιξ Σανθ Ρολντάν, "θα καταθέσει στην επιτροπή επίσημων απορρήτων" του Κογκρέσου, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, σχετικά με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα "El Mundo", η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις μέσα σ' ένα μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών όπου διενεργούνταν κατασκοπεία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η εφημερίδα επικαλέσθηκε τη Δευτέρα ένα σχετικό έγγραφο προερχόμενο από τον πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.


Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ διέψευσε πάντως χθες, Τρίτη, τις αποκαλύψεις της "El Mundo", καθώς και αυτές της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ" και του ιταλικού περιοδικού "Λ' Εσπρέσο" σχετικά με παρακολούθηση επικοινωνιών ευρωπαίων πολιτών από την NSA, υποστηρίζοντας πως είναι "εντελώς εσφαλμένες".

"Για να είμαι απολύτως σαφής, δεν συλλέξαμε τις πληροφορίες αυτές για τους ευρωπαίους πολίτες", δήλωσε διευκρινίζοντας πως πρόκειται για "δεδομένα που παρασχέθηκαν στην NSA" από ευρωπαίους εταίρους της.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ