2013-10-30 17:40:08
Φωτογραφία για Εισαγγελική παρέμβαση για τους απεργούς που πληρώνονται
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι… πληρωμένοι απεργοί των ΑΕΙ, οι οποίοι απέχουν εδώ και οκτώ εβδομάδες από τα καθήκοντά τους, αλλά εξακολουθούν να... πληρώνονται κανονικά.

Κι αν οι εμπλεκόμενοι επικαλούνται την εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος της κινητοποίησης και θα αποκαταστήσει το μισθολογικό παράδοξο, όπως αποκαλύπτει το newpost.gr, σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των απεργών και άρα τον αριθμό όσων αργότερα διεκδικήσουν «δεδουλευμένα», ως μη συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Το παράδοξο των απεργών που πληρώνονται, οφείλεται στην πολύπλοκη διαδικασία καταβολής των μισθών στο Δημόσιο, βάσει της οποίας οι αποδοχές προκαταβάλλονται από τον προηγούμενο μήνα.

Στην πράξη, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πολυτεχνείο, άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου, ως διαμαρτυρία για την διαθεσιμότητα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είχαν πληρωθεί για τον Σεπτέμβριο, από τις 20 Αυγούστου και αντίστοιχα για τον Οκτώβριο από τις 13 Σεπτεμβρίου.


Με αφορμή τις αποκαλύψεις, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με κυριότερο αυτό της απιστίας στην υπηρεσία.

«Μπορεί ήδη να έχει καταβληθεί κανονικά και ο μισθός του Νοέμβρη. Οι αποδοχές δεν μπορούν να περικοπούν τώρα, γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Διεύθυνση Διοικητικού και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών είναι κλειστές λόγω της απεργίας. Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της απεργίας, θα γίνει εκκαθάριση και θα γίνουν διορθωτικές», εξηγεί στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φραγκίσκος Βορτελίνος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εγγυηθεί για τον αριθμό των υπαλλήλων, τους οποίους θα αφορούν οι διορθωτικές.

«Η εικόνα που έχω τώρα είναι ότι στην απεργία συμμετέχει το 100% των εργαζομένων. Αν πάτε στις υπηρεσίες και των τριών ιδρυμάτων δεν θα βρείτε εργαζόμενο. Τώρα με την λήξη της απεργίας, αν και πόσοι θα ισχυριστούν ότι ήταν ασθενείς ή ότι εργάστηκαν κανονικά, δε μπορώ να το ξέρω και περιμένω κι εγώ να το δω», παραδέχεται ο κ. Βορτελίνος.

Καθολική απεργία, χαρακτήρισε μιλώντας στο newpost.gr και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, με την διαβεβαίωση ότι «έχει αποσταλεί έγγραφο στις οικονομικές υπηρεσίες και όταν λήξει η απεργία θα εκδοθούν οι ονομαστικές καταστάσεις με όλες τις ημέρες που απήργησε ο κάθε εργαζόμενος, ώστε αναλόγως να γίνουν περικοπές».

Προς το παρόν πάντως, η απεργία συνεχίζεται έως και την 1η Νοεμβρίου, ενώ οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία των εργαζομένων, αναμένεται να συσκεφθούν για την συνέχιση ή όχι, στο τέλος της εβδομάδας.

«Ίσως θα ήταν σκόπιμο να σταματήσουμε την απεργία, για να δει ο κόσμος ότι οι υπηρεσίες θα είναι ούτως ή άλλως άδειες», σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Βολτερίνος, επικαλούμενος ενδεικτικά την Διεύθυνση Διοικητικού του Πολυτεχνείου, όπου «εργάζονταν 60 άτομα και τώρα θα είναι τρία. Έχουν απολυθεί οι συνάδελφοι».

Στο μεταξύ, χιλιάδες φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς στην απεργία μετέχουν και οι καθηγητές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ