2013-10-31 11:10:06
Φωτογραφία για «Έτριξαν τα μπετά» στην κυβέρνηση για το φόρο ακινήτων
Καλύτερα χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ελαφρά βελτιωμένο, παρά ο συγκεκριμένος ενιαίος φόρος ακινήτων είπαν έως και τριάντα βουλευτές της Ν.Δ. στη χθεσινή μαραθώνια συνάντησή τους με... τον Γιάννη Στουρνάρα, δείγμα των αντιδράσεων που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Η πρόταση «βόμβα» έπεσε από βουλευτές όπως οι Ιορδάνης Τσαμσής Μανώλης Κεφαλογιάννης, Τσαμπαζιώτης Δημήτρης, Κωνσταντιδης και Βραχογιάννης (συνολικά περίπου 30) και προβλέπει να παραμείνει το χαράτσι για ένα ακόμα χρόνο μέχρι να διορθωθούν οι αδικίες με ταυτόχρονη μείωση 10% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες και αύξηση για τις μεγάλες, έτσι ώστε να παραμένει ο στόχος βεβαίωσης φόρου 3,5 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ. Η διατήρηση της, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει κριθεί αντισυνταγματική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσπραξη του λογαριασμού μέσω της ΔΕΗ αποτελούσε διακαή πόθο της τρόικαςπου θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πλέον πρόσφορη για την είσπραξη εσόδων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κατάργησή της έγινε «σημαία» για την κυβέρνηση και πιθανή επιστροφή στο καθεστώς αυτό θα σηματοδοτούσε, αν μη τι άλλο, πολιτική ήττα.


Τι ανέδειξε η χθεσινή σύσκεψη:

· Για περισσότερες από τέσσερις ώρες το οικονομικό επιτελείο άκουγε τις διαφωνίες των βουλευτών. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και πολλές φορές υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι ερωτήσεις και οι ενστάσεις, κυρίως για το θέμα των αγροτεμαχίων, έπεφταν βροχή. Ο υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπορούσε ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. «Εάν δεν ξέρεις εσύ, ποιος ξέρει, μας κοροϊδεύεις».

· Βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη εκτιμούσαν ότι οι δυνατότητες αλλαγών παρά τις αδικίες του νέου φόρου είναι περιορισμένες, ενώ σημείωναν πως στη σύσκεψη τουλάχιστον, δεν διαμορφώθηκε κλίμα καταψήφισης του νομοσχεδίου. Σημείωναν βέβαια με νόημα πως «ευτυχώς αυτή τη φορά το νομοσχέδιο έχει άρθρα» · Διαμορφώθηκαν επί της ουσίας δυο γραμμές. Οι βουλευτές των Αθηνών και των μεγάλων αστικών κέντρων οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι βάρβαρη η φορολόγηση των αστικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια και εκεί πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις και οι βουλευτές της περιφέρειες που ζητούσαν ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια αλλά και ελαφρύνσεις στα σπίτια εντός σχεδίου στην περιφέρεια.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις υπό την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ουδετερότητας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ τις προτάσεις τους για πιθανές αλλαγές έως το βράδυ της Κυριακής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλτε μου τις προτάσεις, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες».

Θεωρείται σίγουρο πάντως ότι ορισμένες αλλαγές θα υπάρξουν. Άλλωστε αυτή τη γραμμή έβγαλε και η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το θέμα του φόρου ακινήτων τόνισε ότι «οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την θέση ότι στόχος είναι να υπάρξουν βελτιώσεις που θα οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των βαρών.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ