2013-11-01 00:00:13
Φωτογραφία για PIGS: Το περιοδικό που απαντά στον Economist...
Ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό λεύκωμα με άρωμα νότου δημιούργησε το καλοκαίρι ο Carlos Spottorno με το όνομα PIGS όπως χαρακτηρίζονται οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία που βιώνουν έντονα την οικονομική ύφεση.

Το λογότυπο του λευκώματος αποτελεί αντιγραφή του Economist και περιέχει φωτογραφίες από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Όπως γράφει ο Carlos: «Συχνά αναρωτιόμουν πως μετά από τόσους αιώνες μεγαλείων, αυτές οι χώρες μπορούσαν να φτάσουν σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Τι συνέβη στην Ελλάδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού; Τι έγινε στην Ιταλία, τον κληρονόμο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είναι προικισμένη με μια από τις πλουσιότερες καλλιτεχνικές κληρονομιές στον κόσμο; Τι πήγε στραβά με την Πορτογαλία, την πρώτη παγκόσμια ναυτική δύναμη στην ιστορία; Σε ποιο σημείο η Ισπανία και η αυτοκρατορία της, άρχισε να βλέπει την παρακμή της; Θεωρώ πως η ρίζα της σημερινής θλιβερής τους κατάστασης βρίσκεται στο μακρινό παρελθόν. Θέματα που για πολλούς αιώνες είχαν συσσωρευτεί στο κατώφλι μας, έφτασαν μπροστά στα μάτια μας».


Μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα PIGS, ο Carlos τονίζει τα στερεότυπα που έχουν οι οικονομολόγοι στον τρόπο που φαντάζονται τις χώρες του Νότου, ιδωμένα υπό το πρίσμα κάποιων κλισέ, αληθινών και μη ελκυστικών εικόνων.

Αντίθετα με τον τρόπο που ένας ταξιδιωτικός οδηγός αποφεύγει επιμελώς κάτι φαινομενικά μη ελκυστικό, το λεύκωμα αυτό δείχνει πολλά από αυτά που βρίσκουμε ντροπιαστικά. Αυτό που ξεχωρίζει άλλωστε στο τέλος είναι η κραυγαλέα απουσία όλης της ομορφιάς και της αισιοδοξίας, καθώς και η υπόσχεση πως ακόμα οι PIGS αντέχουν.

Για να δείτε ολόκληρο το φωτογραφικό λεύκωμα πατήστε εδώ.
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ