2012-04-12 08:44:39
Φωτογραφία για ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
 ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποίαεορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποίαπροηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα.Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη......Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή. Τοχρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να εμπέσει η Μεγάλη Πέμπτη είναι πάντοτεμεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου, για όλες τις Εκκλησίες είτε Ανατολικές είτε Δυτικές, ημερομηνίες οιοποίες λόγω της διαφοράς των 13 ημερών (για τον 21ο αιώνα) μεταξύ παλαιού καινέου ημερολογίου, αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου γιαόσες Ορθόδοξες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο.

Ορθόδοξη ΕκκλησίαΗ ΟρθόδοξηΕκκλησία για τον καθορισμό του κύκλου των κινητών εορτών ακολουθείτο Ιουλιανόημερολόγιο, κατά το οποίο η Μεγάλη Πέμπτη μπορεί να εμπέσει, κατάτον 21ο αιώνα, σε οποιαδήποτε ημερομηνία μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου γιατις Εκκλησίες που ακολουθούν το αυθεντικό ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο (ΠατριαρχείοΙεροσολύμων, τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και το Άγιο Όρος),καθώς και για τους Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, και μεταξύ1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο)ημερολόγιο (Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ΠατριαρχείοΑλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος).Στην ΟρθόδοξηΕκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποίαπεριγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορέςλίγο πριν τη Σταύρωση:   1
. Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο τουΙησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια τουΜατθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),   2. Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο τωνποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλιατου Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),   3. Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχήτου Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψήτου, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και   4. Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ωςαποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου(26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18,1-11).Σύμφωνα με τηδιευθέτηση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία ο εσπερινός καιο όρθρος της κάθε ημέρας τελούνται αντιστοίχως το πρωί και το βράδυ τηςπροηγούμενης ημέρας, ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης τελείται το πρωί τηςΜεγάλης Τετάρτης μαζί με τη Λειτουργία των Προηγιασμένων και ο Όρθρος τοεσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης, μετά το Ευχέλαιο.

Το πρωί τηςΜεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη ΘείαΛειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της ΘείαςΚοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίομεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τοναποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) γιαέναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Τοβράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται τοΘείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν ταγεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Έθιμα

Εκείνη τηνημέρα, σε πολλές χώρες είναι έθιμο να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα, προςτιμήν του γεγονότος της σταύρωσης του Ιησού.

http://www.youtube.com/watch?v=LteqvRSNS-0&feature=related
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ