2013-11-13 19:29:06
Φωτογραφία για Ισπανία: ελαφριές ποινές για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη που προκάλεσε το “Πρεστίζ”
Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της Ευρώπης, η πετρελαιοκηλίδα που άφησε πίσω του το “Πρεστίζ” κρίθηκε σήμερα δικαστικά, έντεκα χρόνια μετά τη βύθισή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών πάντως κρίθηκε ως ελαφριά καθώς επέβαλε μόλις εννιά μήνες κράτηση στον καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου, τον Έλληνα Απόστολο Μάγκουρα κι αυτό λόγω ανυπακοής. Ο 78χρονος καπετάνιος δεν θα πάει φυλακή.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως την αστική ευθύνη της καταστροφής τη φέρει και θα την αναλάβει η ασφαλιστική εταιρία που διαχειριζόταν το “Πρεστίζ”. Το δικαστήριο που δίκασε το έγκλημα, όπως αναφέρει η “Ελ Παΐς” αποφάσισε ακόμη να αθωώσει τον καπετάνιο για το έγκλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και τον πρώτο μηχανικό καθώς και τον τότε γενικό διευθυντή της Εμπορικής Ναυτιλιακής της Ισπανίας ο οποίος διέταξε την απομάκρυνση του δεξαμενόπλοιου από την ακτή αφού είχε αρχίσει να πλημμυρίζει με νερό μπροστά από τις ακτές της Γαλικίας, ακριβώς πριν έντεκα χρόνια.


Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία διάβασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χουάν Λουίς Πία, το ατύχημα έγινε εξαιτίας της κάκιστης κατάστασης και ελλειπούς συντήρησης του πλοίου το οποίο τότε μετρούσε 26 χρόνια ζωής. Ωστόσο αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία πως εκείνο τον καιρό δεν μπορούσε να το αντιληφθεί αυτό ούτε ο Μάνγκουρας ούτε όμως και ο πρώτος μηχανικός Νικόλαος Αργυρόπουλος καθώς και πως δεν γνώριζαν τον κίνδυνο που αποτελούσε το καράβι για τη ναυσιπλοΐα. Επίσης πως καθώς είχαν έτσι τα δεδομένα έθεταν σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή και ότι οι έλεγχοι στο πλοίο ήταν ανεπαρκείς. Για το λόγο αυτό αναγνωρίζει πως όλη την ευθύνη φέρει η αμερικανική εταιρία American Bureau of Shipping, η οποία εξέδωσε το πιστοποιητικό πλοήγησης του Πρεστίζ και ανέφερε σε αυτό πως επρόκειτο για “μια ιδιωτική εταιρία που δύναται να αναπτύξει μια πολύ επικερδή δραστηριότητα”.

Τέλος, το δικαστήριο αναγνώρισε την ποινική ευθύνη του Μάγκουρα για ανυπακοή καθώς αρνήθηκε να μεταφέρει το πλοίο μέσα στη θάλασσα όταν τον διέταξαν να το πράξει αυτό οι ισπανικές αρχές και τον καταδίκασε σε εννιά μήνες στέρηση της ελευθερίας, τις οποίες όμως δεν θα εκτίσει.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ