2012-04-13 07:14:07
Φωτογραφία για Η Τζούμπα θέτει όρους για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τη Χέγκλιγκ
Το Νότιο Σουδάν έθεσε συγκεκριμένους όρους για την αποχώρηση του στρατού του από την περιοχή Χέγκλιγκ, που βρίσκεται στα σύνορα με... το Σουδάν και είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, την οποία κατέλαβε την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο νοτιοσουδανός υπουργός Ενημέρωσης Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν.

Σε αυτούς τους όρους περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων από μια άλλη περιοχή που διεκδικούν και οι δύο χώρες, την Αμπιέι, και η άρση της απειλής των διασυνοριακών επιθέσεων από το Χαρτούμ.

Το Σουδάν είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα κινητοποιήσει τον στρατό του εναντίον του Νότιου Σουδάν και ανέστειλε τις συζητήσεις με τη νοτιοσουδανική κυβέρνηση σχετικά με τις πληρωμές για τις εισαγωγές πετρελαίου και άλλα ζητήματα μετά την κατάληψη της Χέγκλιγκ από το νοτιοσουδανικό στρατό. Εξάλλου σήμερα η πολεμική αεροπορία του Σουδάν έριξε έξι βόμβες στην πολιτεία Γιούνιτι του Νότιου Σουδάν.


Το Νότιο Σουδάν από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην κατάληψη της Χέγκλιγκ για να σταματήσουν οι επιθέσεις από το Σουδάν.

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι δεν θα διατάξει την αποχώρηση του στρατού του από την περιοχή Χέγκλιγκ, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις.

Παράλληλα ο Κίιρ δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ότι θα οδηγήσει τον στρατό προς την περιοχή Αμπιέι, αν ο οργανισμός δεν καταφέρει να απομακρύνει τα στρατεύματα του Σουδάν από τη μεθοριακή αυτή περιοχή την οποία έχουν καταλάβει από τον Μάιο του 2011.

«Αυτή τη φορά δεν θα διατάξω τις (ένοπλες) δυνάμεις να απομακρυνθούν από τη Χέγκλιγκ», υπογράμμισε ο Κίιρ, μία ημέρα μετά την έκκληση που απηύθυναν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση.

Στις 26 Μαρτίου τα νοτιοσουδανικά στρατεύματα είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα πετρελαιοπηγές στη Χέγκλιγκ, τις οποίες κατέλαβε ξανά ο στρατός του Σουδάν την επομένη.

Ο Κίιρ πρόσθεσε επίσης ότι χθες Τετάρτη σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπαν δήλωσε: «Αν εσείς (ο Μπαν) δεν απομακρύνετε τις δυνάμεις του (Ομάρ ελ) Μπεσίρ (του σουδανού προέδρου) από την Αμπιέι, θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας και θα κατευθυνθούμε στην Αμπιέι».

Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την κατάληψη της Χέγκλιγκ από τον νοτιοσουδανικό στρατό.

«Η απόφαση που έλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις του Νότιου Σουδάν να καταλάβουν τη Χέγκλιγκ είναι ένα απαράδεκτο γεγονός», αναφέρει εκπρόσωπος της Άστον σε ανακοίνωσή του. Η Άστον κατήγγειλε επίσης τον βομβαρδισμό του Νότιου Σουδάν από το Σουδάν. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της ένοπλης αντιπαράθεσης στα σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ