2012-04-13 10:22:30
Φωτογραφία για ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ (VIDEO)
Το αποδεικτικό υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, το οποίο επισφραγίστηκε με το πόρισμα των δύο εισαγγελέων, βασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε έρευνες του ΣΔΟΕ, αλλά και σε δικογραφίες υποθέσεων που εκκρεμούσαν επί χρόνια στη Δικαιοσύνη και αφορούσαν συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας στο υπουργείο Αμυνας του κ. Τσοχατζόπουλου

Κόλαφος το πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας στο οποίο στηρίχτηκαν οι ποινικές διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, το ένταλμα και η αιφνιδιαστική σύλληψή του την περασμένη Πέμπτη, καθώς και η κράτηση στη ΓΑΔΑ η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, όταν θα οδηγηθεί στον ειδικό ανακριτή κ. Μαλή προκειμένου να απολογηθεί για να αποφασιστεί η προφυλάκισή του ή όχι.

Στις 103 σελίδες του πορίσματος, που συνέταξαν ύστερα από πολύμηνη έρευνα οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, αναλύονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες οι διαδρομές «μαύρου χρήματος», που φέρεται να δόθηκε ως προμήθειες για εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και για τη σύμβαση των τεσσάρων υποβρυχίων, μέσω offshore εταιρειών, και ο τρόπος «ξεπλύματος» εκατομμυρίων ευρώ μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται «εικονικές».


Παράλληλα, σύμφωνα με το ''ΕΘΝΟΣ'', φωτίζεται ο ρόλος συνεργατών του πρώην υπουργού που φέρονται να λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα. Το αποδεικτικό υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, το οποίο επισφραγίστηκε με το πόρισμα των δύο εισαγγελέων, βασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε έρευνες του ΣΔΟΕ, αλλά και σε δικογραφίες υποθέσεων που εκκρεμούσαν επί χρόνια στη Δικαιοσύνη και αφορούσαν συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας στο υπουργείο Άμυνας του κ. Τσοχατζόπουλου.

Το πόσο «βαριά» είναι τα στοιχεία της δικογραφίας σε βάρος του πρώην υπουργού προκύπτει από σημείο του πορίσματος στο οποίο οι δύο εισαγγελείς χαρακτηρίζουν ουσιαστικά τον κ. Τσοχατζόπουλο ως αρχηγό οργάνωσης, καθώς αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «από τις αρχές του έτους 1998 έως και το έτος 2010 συνέστησε και συμμετείχε σε οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου»!

Ως μέλη της οργάνωσης αναφέρονται στο πόρισμα έξι πρόσωπα, εκ των οποίων συνελήφθησαν, κρατούνται και απολογούνται στον ανακριτή, την ερχόμενη Τρίτη, οι Νικόλαος Ζήγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και Γεώργιος Σαχπατζίδης, ενώ χτες απολογήθηκε ο Αστέριος Οικονομίδης.

«Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της συνέστησαν τις εταιρίες BLUBELL SA, NOBILIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων» αναφέρει το πόρισμα για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και για τις διαδρομές της μίζας, οι οποίες αναλύονται παρακάτω:

- «Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο 1998 έως την 7-6-2001, ενεργώντας από κοινού με το Νικόλαο Ζήγρα απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων, η οποία αποτελεί προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M-1 με τη λήψη του συνολικού αυτού ποσού μέσω επιταγών, που εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας BLUE BELL SA, δικαιούχος της οποίας ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο ίδιος».

- «Την 2-12-2002 ενεργώντας από κοινού με τον Ν. Ζήγρα απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών μάρκων, η οποία αποτελεί προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου, σχετικά με τις συμβάσεις ''Αρχιμήδης'' και ''Ποσειδών ΙΙ'', με τη αποστολή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου και του Ν. Ζήγρα, δύο εμβασμάτων 890.225 και 2.070.000 ελβετικών φράγκων από λογαριασμό της εταιρείας MARINE INDUSTRIAL ENTERPRISES στην τράπεζα UBS σε λογαριασμό της εταιρίας ''Morelia'', στην τράπεζα CREDIT LYONAIS και σε λογαριασμό του (σ.σ. αναφέρεται παρένθετο πρόσωπο) στην τράπεζα MORGAN STANLEY αντιστοίχως».

Σημαντικό μεταξύ άλλων είναι σημείο του πορίσματος όπου αναφέρει άλλα στοιχεία για τις «παράνομες αμοιβές», όπως χαρακτηρίζει τις «μίζες»: «σύμφωνα με όσα αναλυτικά εκτίθενται ανωτέρω μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στον Νικόλαο Ζήγρα σε μετρητά, κατά το χρονικό διάστημα από 1999 μέχρι 2005, συνολικά 11.582.000 δολ. ΗΠΑ, 11.411.000 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα και να μεταφερθεί επίσης, μέσω των ανωτέρω αναφερόμενων λογαριασμών της εταιρείας TORCASO στην Κύπρο, σε λογαριασμούς της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα από 15-11-1999 έως 27-4-2000 συνολικά ποσό 6.976.940 δολ. ΗΠΑ.

Από τα ποσά αυτά, ποσό 2.960.225 ελβετικών φράγκων συνιστά την παράνομη αμοιβή που έλαβε ο πρώην υπουργός μέσω της εταιρείας ΜΙΕ, από την εταιρεία Ferrostal, κατά τον τρόπο που επακριβώς αναφέρεται παραπάνω, ποσά 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, την παράνομη αμοιβή από τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1, που έλαβε ο πρώην υπουργός από τον (σ.σ. αναφέρεται αραβικό όνομα), μέσω της διαδρομής που αναφέρεται παραπάνω, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αποτελούν επίσης προϊόν παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού, από τις ίδιες ως άνω εξοπλιστικές προμήθειες, όπως έχει καταδειχτεί ανωτέρω, μέσω διαδρομών που δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί».

''Η''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ