2013-12-21 20:46:08
Φωτογραφία για Η Βρετανία «μετριάζει» τις φιλοδοξίες για μια ευρωπαϊκή άμυνα
Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφιέρωσαν μια ολόκληρη σύνοδο κορυφής για την αμυντική πολιτική της ΕΕ, η οποία βρισκόταν κάτω από το χαλί λόγω κρίσης.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξο από ό, τι ανέμεναν κάποια κράτη μέλη.

Οι ηγέτες είπαν στα τελικά τους συμπεράσματα ότι θα επανέλθουν στο θέμα το ερχόμενο έτος. Όπως σημειώνεται στην EurActive, όπως προέβλεψαν αναλυτές, η σύνοδος για την άμυνα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες δεν ήταν «η μεγάλη βραδιά» για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά έγινε πρόοδος για μεγαλύτερη συνεργασία.

Συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες και να τις «διαθέσουν στην ΕΕ».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές από την αρχή της συνάντησης ότι δε θα δεσμευθεί σε οτιδήποτε που μοιάζει με ευρωπαϊκό στρατό. Συγκεκριμένα είπε:

«Δεν είναι σωστό για την ΕΕ να έχει ικανότητες, στρατούς, αεροπορικές δυνάμεις και τα λοιπά. Και πρέπει να κάνουμε σωστή οριοθέτηση μεταξύ της συνεργασίας, που είναι σωστό, και των ικανοτήτων της ΕΕ, που είναι λάθος. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε. Κάνουμε καλή πρόοδο και αναμένω τις συζητήσεις», τόνισε λίγο πριν μπει στη συνάντηση.


Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Cameron είπε ότι η υπεροχή του ΝΑΤΟ δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση: «Κάθε ευρωπαϊκή δράση θα πρέπει να είναι συμπληρωματική και όχι αντιγραφή».

Τα τελικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν μεγαλύτερη συνεργασία και ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων των μεμονωμένων κρατών μελών. Οι κυβερνήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στη συγκέντρωση επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει υποστεί τεράστιες μειώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αβάσιμοι οι βρετανικοί φόβοι, λέει ο Hollande

Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Hollande είπε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη το βράδυ ότι ο Cameron παρεξήγησε το μήνυμα και ότι ο ευρωπαϊκό στρατός είναι μια «λανθασμένη ανησυχία».

«Κανείς δεν σκέφθηκε ότι εναπόκειτο στην ΕΕ να δημιουργήσει έναν στρατό, δεν ήταν αυτός ο σκοπός, ήταν ένας αβάσιμος φόβος, διότι τίποτα δεν υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο. Η Γαλλία έχει τον δικό της στρατό που είναι κυρίαρχος […] για παράδειγμα σχετικά με το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε πάνω σε αυτό έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν οι στρατοί μας».

Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υπήρξε η πρόθεση να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη, ενώ η πρόσφατη συνεργασία Γαλλίας και Βρετανίας πήγε στην αντίθετη κατεύθυνση από μια ενιαία δύναμη.

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Και οι δύο προσεγγίσεις υποστηρίχθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, που συμμετείχε στη σύνοδο ύστερα από αίτημα του Βρετανού Πρωθυπουργού.

«Το σχέδιο δεν είναι να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό, αλλά να ενισχύσουμε την άμυνα του μπλοκ και των μελών του, που θα κάνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ισχυρότερους», είπε ο Δανός.

Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να επενδύσουν και να αποκτήσουν τις στρατιωτικές ικανότητες που χρειάζονται, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τον εναέριο ανεφοδιασμό και τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη.

«Πρέπει να κάνουμε νέα δέσμευση για την ασφάλεια, διαφορετικά θα δούμε τις ΗΠΑ να απομακρύνονται από την Ευρώπη, κάτι που δεν θα ωφελήσει την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Rasmussen.

Σημειώνεται ότι το όνομα του Rasmussen ακούγεται για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σήμερα κατέχει ο Herman Van Rompuy, του οποίου η θητεία λήγει το επόμενο έτος.

Greek Finance Forum
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ