2013-12-25 07:00:10
Φωτογραφία για Χριστούγεννα στη Μόσχα
Αν και για τους Ρώσους η μεγάλη γιορτή των ημερών δεν είναι τα Χριστούγεννα, αλλά η Πρωτοχρονιά, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να νιώσει κανείς σαν σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων, στη χιονισμένη πρωτεύουσα.

Ντάρια Γκονζάλες

Στη Ρωσία, βασική γιορτή του χειμώνα θεωρείται η Πρωτοχρονιά, ενώ πιο μεγαλοπρεπής εορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα. Τα Χριστούγεννα εδώ δεν τα υποδέχονται με τόσο πανηγυρικό τρόπο όπως στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα καταφέρετε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα με τον τρόπο που αρμόζει. Στη χιονισμένη πρωτεύουσα υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται για τη δημιουργία μιας εορταστικής ατμόσφαιρας, όπως χριστουγεννιάτικες αγορές, δώρα, κάρτες, κάλαντα, αλλά και χιόνι. Απουσιάζει μόνο ο Άγιος Βασίλης, αν και η χιονάτη είναι σίγουρα μια ιδανική αντικαταστάτρια.

Παραδοσιακή συνταγή:

Ψητή πάπια με μήλα: Μια ένοχη απόλαυση


Η Άννα και ο Άρβιντ, ένα ζευγάρι από τη Νορβηγία, σκοπεύουν να περάσουν τα Χριστούγεννα στη Μόσχα. Η Άννα θα μαγειρέψει χήνα με μήλα, ενώ το βράδυ θα επισκεφθούν έναν από τους γνωστότερους καθολικούς ναούς της πόλης, αυτόν της  Υπεραγίας Θεοτόκου στην οδό Μάλαγια Γκρουζίνσκαγια. Εορταστικές θείες ακολουθίες θα ηχήσουν στην αγγλική, ισπανική, ιταλική, γερμανική, πολωνική, κορεατική, καθώς και σε άλλες γλώσσες. Στη Μόσχα λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν σε τρεις καθολικές, τρεις λουθηρανικές και δύο προτεσταντικές εκκλησίες. Λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών, θα γίνουν δύο-τρεις θείες λειτουργίες την ίδια ημέρα.

Μια ξανθιά με περίεργο παλτό

Ο σύζυγος της Άννα εργάζεται στη Μόσχα λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. Είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα που θα κάνει στη ρωσική πρωτεύουσα. «Στην αρχή -λέει η ίδια- δεν ήξερα ότι εδώ δεν θα βρεις πραγματικές χριστουγεννιάτικες κάρτες, παρά μόνο ένα πλήθος από κάρτες με ευχές για το νέο έτος, τον Άγιο Βασίλη με μπλε παλτό και την ανιψιά του, Χιονάτη, μια ξανθιά με περίεργο καπέλο... Επίσης δεν γνώριζα και ότι οι κάρτες εδώ μπορεί να μην πωλούνται μαζί με το φάκελο, τον οποίο πρέπει να αγοράσεις ξεχωριστά. Πλέον όμως, “σωστές” χριστουγεννιάτικες κάρτες συναντώ πιο συχνά, κυρίως στις τοπικές αγορές, και εμφανίζονται περίπου από τις 20 Δεκεμβρίου...».

Ο αριθμός των χριστουγεννιάτικων αγορών της πρωτεύουσας στις φετινές γιορτές, θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους θα ανοίξουν περισσότερες από 30 συνολικά αγορές στις οποίες θα συμμετάσχουν ευρωπαϊκές και ρωσικές πόλεις, ενωμένες στα πλαίσια του φεστιβάλ «Χριστουγεννιάτικο ταξίδι». Την Ευρώπη θα εκπροσωπήσουν στη Μόσχα πόλεις όπως η Πράγα, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, η Ρίγα, η Κοπεγχάγη, το Ελζάς, το Στρασβούργο.

Πλατεία του θεάτρου Μπολσόι. Πηγή: PhotoXPress

Η παλαιότερη στην Ευρώπη χριστουγεννιάτικη αγορά θα λειτουργήσει από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου στην πλατεία μπροστά από θέατρο Μπολσόι. Ενώ εκεί κοντά, κατά μήκος των τειχών του Κρεμλίνου, έχουν ήδη τοποθετηθεί πολλές σκηνές με πάγκους, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει παραδοσιακά ρωσικά αναμνηστικά, δηλαδή ζωγραφισμένους δίσκους σερβιρίσματος, μελόψωμα Τούλας, μοναδικά πουπουλένια μαντήλια από το Οριενμπούργκ, μπιμπελό και άλλα αντικείμενα από ξύλο κ.α. Θα μπορέσετε επίσης να αποκτήσετε ένα έλατο από το Ελζάς της Γαλλίας καθώς και άλλα χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Την επίσκεψή σας στις γειτονικές αγορές θα διευκολύνει ένας ειδικός χριστουγεννιάτικος χάρτης.

Το Φεστιβάλ Seasons

Το γνωστό περιοδικό Seasons of Life θα πραγματοποιήσει για τρίτη φορά το αγαπημένο πλέον στους Μοσχοβίτες φεστιβάλ Seasons, στον κήπο Ερμιτάζ, αυτή τη φορά σε παραδοσιακό ρωσικό στυλ. Το πρόγραμμα του διήμερου φεστιβάλ περιλαμβάνει αληθινά κάλαντα (κάτι πολύ σπάνιο για τη ρωσική πρωτεύουσα), παζάρι με έλατα, χριστουγεννιάτικη φάτνη, εδέσματα με χαβιάρι και αγορά. Για τους λάτρεις του ντιζάιν, θα λειτουργεί η αγορά «Μήλα του παραδείσου», όπου θα εκτεθούν οι δουλειές πάνω από διακοσίων ρώσων σχεδιαστών και καλλιτεχνών.

Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε τη Μόσχα το χειμώνα

Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε τη Μόσχα το χειμώνα

Εδώ επίσης θα μπορεί κανείς να αγοράσει χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες (τις οποίες, όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς στη Μόσχα), στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, διακοσμητικά αγγελάκια, ξύλινους Άγιους Βασίληδες και χριστουγεννιάτικα στεφάνια. Για τους κυνηγούς των σοβιετικών αντικών θα είναι ανοικτή η αγορά «Αγορά Λυχνάρι», με δίσκους βινυλίου, στολίδια για το δέντρο με τη μορφή πυραύλων, κοσμοναυτών, κόκκινων αστεριών και πλαστικών κουκουναριών, παλαιά έλκηθρα και ξύλινα σκι.

Τα αναμνηστικά

Τα παραδοσιακά ρωσικά δώρα είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο must have. Κάθε ξένος που έχει περάσει στη Ρωσία τουλάχιστον δυο χρόνια, δεν νοείται να επιστρέψει στην πατρίδα του χωρίς ένα χαλί, ένα δίσκο, χωριάτικες ψάθινες παντόφλες, γούνινα καπέλα με αυτιά ή μπλουζάκια με την εικόνα του Λένιν.

Πότε ξεκινούν οι γιορτές

Δυστυχώς, οι χειμερινές γιορτές του 2014 για τους Ρώσους δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα από τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμη και στις 31 Δεκεμβρίου πολύς κόσμος θα πάει στη δουλειά. Μόνο σε μερικούς ιδιωτικούς φορείς η 24η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει εργάσιμη ημέρα με μειωμένο ωράριο απ’ ότι το κανονικό.

Ο Πάτρικ από τη Βρετανία ζει εδώ και δυο χρόνια στη Μόσχα. Κάθε φορά που γυρίζει στην Αγγλία μεταφέρει μια ολόκληρη βαλίτσα με δώρα. Θεωρεί ότι να τα στείλει με το ταχυδρομείο εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο και είναι πολύ ακριβότερο από το να τα μεταφέρει ο ίδιος ή να παρακαλέσει τους φίλους του να βοηθήσουν. «Αν στείλατε ένα δώρο ή μια κάρτα με το Ρωσικό Ταχυδρομείο στις αρχές Δεκεμβρίου -λέει- δεν αποκλείεται οι δικοί σας να τα λάβουν το Μάιο. Το ταχυδρομείο της Ρωσίας μοιάζει πολύ με την British Postal Service. Έχουν τη συνήθεια να στέλνουν τα πακέτα σας προηγουμένως κάπου αλλού, να τα χαλάνε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ή ακόμη και να μην τα στέλνουν τελικά στον προορισμό τους...».

Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων στη Ρωσία

Τα Χριστούγεννα του 2013 ο Πάτρικ σκοπεύει να τα περάσει στη Μόσχα. Θα πάει με τους φίλους του στο πάρκο Σοκόλνικι στη βόρεια πλευρά της πόλης, όπου θα παρακολουθήσουν επίδειξη γλυπτικής στον πάγο. Υπάρχει η υπόσχεση ότι στις 25 Δεκεμβρίου θα φτιαχτεί εκεί μια «Ευρώπη σε μικρογραφία» από πάγο. Ανυπομονεί λοιπόν να δει «πως θα δείχνει το Λιντς από πάγο...».

Πολλοί Μοσχοβίτες και expats, αντίθετα από τον Πάτρικ και την Άννα, προτιμούν να εγκαταλείπουν τη Μόσχα στις γιορτές. Αν όχι για τη χώρα τους, τότε πηγαίνοντας σε μέρη κοντά στη Μόσχα. Αγαπημένοι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί είναι οι πόλεις του «Χρυσού δακτυλιδιού» (Γιαροσλάβλ, Κοστρομά, Ούγκλιτς και άλλες), η ιστορική τοποθεσία της περιοχής Ριαζάν, καθώς και σανατόρια και πανσιόν που διοργανώνουν ειδικά προγράμματα για τα Καθολικά Χριστούγεννα. «Είναι η τρίτη χρονιά που θα κάνουμε διακοπές οικογενειακώς στο Ναχάμπινο. Υπέροχες χιονισμένες πλαγιές, δάσος τριγύρω, κ.λ.π. Πολλοί ξένοι που παραμένουν τις ημέρες των Χριστουγέννων στη Μόσχα, πηγαίνουν εκεί τις γιορτές. Γιορτάζουμε μαζί κάθε χρόνο, έστω και να δεν βλεπόμαστε όλο το υπόλοιπο έτος», αναφέρει ο Ισπανός Αλόνσο, ο οποίος ζει στη Ρωσία πάνω από 7 χρόνια.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ