2013-12-26 13:52:08
Φωτογραφία για Πορτογαλία: «Δύσκολη χρονιά» το 2014
Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας προς την Πορτογαλία ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο προειδοποιεί ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν» και ότι «απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν το 2014», σημειώνοντας πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

«Είμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί τον Μάιο το πρόγραμμά οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας. ( ... ) Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή», τόνισε.

Ο κ. Κοέλιο ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί. καθώς το δεύτερο τρίμηνο η Πορτογαλία εξήλθε από την ύφεση στην οποία βρισκόταν από τα τέλη του 2010 ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ο έως τώρα συνεχώς αυξητικός δείκτης της ανεργίας. «Αυτές είναι θετικές ενδείξεις, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση», παρατήρησε ο κ. Κοέλιο.«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που κληρονομήσαμε», πρόσθεσε.


Τον Μάιο του 2011 η Πορτογαλία μπήκε σε καθεστώς μνημονίου μετά από την χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η πολιτική λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπέστη πάντως ένα σοβαρό πλήγμα την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός βασικού μέτρου του προϋπολογισμού για το 2014, που προέβλεπε περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μέτρων «βιώσιμο και αποτελεσματικό» για να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ