2012-04-15 14:11:04
Φωτογραφία για Με τρια χαλασμένα δόντια από τα 12...
Παραμελημένη αποδεικνύεται η στοματική υγιεινή για τα ελληνόπουλα, γεγονός που καθιστά πλέον επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος στοματικής υγιεινής στα σχολεία....

Ειδικότερα μόλις στην ηλικία των 5 ετών αρχίζει να πλήττει η τερηδόνα τα δόντια των παιδιών, ενώ στην ηλικία των 12, το 78,5% έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. Αποτέλεσμα αυτού είναι τουλάχιστον 2 με 3 χαλασμένα δόντια να υπάρχουν στο στόμα παιδιών από 12 μέχρι 15 ετών.

Ανησυχητική διαπίστωση είναι εξίσου ότι μόνο το 15,8% των 12χρονων και το 16,7% των 15χρονων έχει υγιές περιδόντιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η σωστή διατροφή, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η φθορίωση σε ετήσια βάση προστατεύουν τα δόντια των παιδιών.


Φυσικά στην Ελλάδα οι δείκτες στοματικής υγιεινής διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ο δείκτης τερηδόνας είναι πιο υψηλός στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές αλλά και στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας. Έτσι και προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση ξεκινάει πρόγραμμα αγωγής στοματικήςυγείαςστα σχολεία.

Το πρόγραμμα θα λέγεται “γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά” και θα εφαρμοστεί σε 30.000 παιδιά που φοιτούν στη Β΄τάξη Δημοτικού σε 800 ολοήμερα και σε 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.

Στόχος του προγράμματος είναι να οδηγηθεί ο μαθητής μέσα από την ενεργητική μάθηση σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς που στοχεύει στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής αλλά και της γενικής του υγείας.

Παράλληλα, οδοντίατροι θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές και να επιλύσουν τυχόν απορίες τους, να ελέγξουν και να φθοριώσουν τα δόντια τους αλλά και για να ενημερώσουν τους γονείς. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το ερχόμενο σχολικό έτος. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ